Több iskolában nem tartanak próbavizsgát

65

Az ország 28 megyéjében, köztük Hargita megye általános iskoláinak csaknem felében bojkottálják a pedagógusok a nyolcadik osztályosok képességfelmérőjének próbavizsgáját – jelentette be a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) még pénteken. Az oktatási minisztérium szerint azonban a bojkott nem megoldás.

Országszerte mintegy 1100 tanintézményben bojkottálják a pedagógusok a nyolcadikosok országos képességfelmérőjének ma kezdődő próbavizsgáját – közölte az Agerpres hírügynökség.
Hargita megyében péntekig 44 tanintézmény dolgozói jelezték a tanfelügyelőségnek, hogy nem vesznek részt a próbavizsgán. Amint Görbe Péter főtanfelügyelőtől megtudtuk, a megyében 99 iskolában kellene próbavizsgát tartani, azonban a szakszervezeti szövetség udvarhelyi fiókjához tartozó tanintézmények megtagadják azt. Ez azt jelenti, hogy Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és környékükön, illetve a fiókszervezethez tartozó néhány csíki és gyergyói iskolában nem lesz próbavizsga.
Az országos szövetség azt is kilátásba helyezte, hogy a március 19. és 22. között zajló próbaérettségit is bojkottálják.
A FSLI többek között azt kéri a kormánytól, hogy mondjanak le a tervezett iskolaösszevonásokról, a leépítésekről és bizonyos pótlékok megszüntetéséről, valamint hogy növeljék az úgynevezett fejpénz összegét.
Amiatt is elégedetlen a szakszervezet, hogy a 2017/153-as kerettörvény értelmében – amely megszabja, hogy a legkisebb és a legnagyobb bár aránya 1 a 12-höz – a pedagógusok 1,64 és 2,76 közötti szorzóval a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet.
A tanügyi szaktárca tegnap felhívást intézett a pedagógusokhoz, amelyben azt kérik, hogy a tanulók érdekében tegyenek le a bojkottról. Álláspontjukat azzal erősítették meg, hogy a tanárok bére március 1-jétől 20 százalékkal emelkedett. Arra is felhívták a tanárok figyelmét, hogy ne kezdeményezzenek olyan lépéseket, amelyek első próbavizsgájuk előtt erős érzelmi hatást gyakorolna a diákokra.
A minisztérium ugyanakkor emlékeztette a szakszervezeteket, hogy folyamatban van a kollektív munkaszerződés újratárgyalása, és a szerződés értelmében az érdekvédelmi szervezetek vállalták, hogy ez idő alatt nem kezdeményeznek munkakonfliktust.

Márk Boglárka 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek