2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Több Hargita megyei díjazott is van

Több Hargita megyei származású díjazott is van az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) listáján: Dimény Levente székelyudvarhelyi származású színművész, Szabó Ár­pád Tö­hö­töm szé­kely­ud­var­hely­i születésű néprajzkutató, Balázs Bé­csi Attila gyer­gyó­re­me­te­i születésű tanár és történész, Bedő Melinda csík­sze­re­da­i könyvtáros, Fincziski Andrea székelyudvarhelyi színművész és Cseke Péter recsenyédi születésű irodalomtörténész.

Hagyományosan tavasszal, az EMKE alakulásának évfordulójához legközelebb eső hétvégén szokták megtartani a díjátadót, idén viszont a járvány miatt november 7-re, szombatra halasztották az eseményt. Idén a díjátadó Kolozsváron, az alsóvárosi református templomban (Kétágú templomban) lesz 14 órától, de az esemény online is követhető lesz az egyesület Facebook-oldalán. A díjátadót szűk körben, csak a meghívottak részvételével tartják.

Különleges az idei esemény, hiszen az EMKE 2020-ban ünnepeli fennállásának 135. évfordulóját, illetve 75 éve hunyt el Sándor József, aki főtitkára, ügyvezető elnöke, és rövid ideig elnöke volt az egyesületnek. A két évforduló tiszteletére emléktáblát avatnak szombaton 13.30-kor, az EMKE irodájának is helyet adó reformátusok sarokházának nevezett épület kapualjában. Köszöntőt mond dr. Szémán Péter, az EMKE elnöke, ezt követően Dávid Gyula, az EMKE tiszteletbeli elnőkének avatóbeszédét olvassa fel Szémán Emese Rózsa. Továbbá szombaton tisztújító közgyűlést is tartanak, online szavazással, amelynek eredményét november 7-én teszik közzé, az egyesület honlapján és Facebook-oldalán.

A díjazottak

Monoki István-díjat kap a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa, Bedő Me­linda, a modern könyvtári infrastruktúra megteremtésében elért eredményeiért, könyvtárosképzés, közösségépítés és kistelepülési könyvtárfejlesztés terén végzett odaadó munkájáért; Poór Lili-díjat kap a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze;  Fincziski Andrea, példaértékű és szerteágazó alkotói tevékenysége elismeréseként, érzékenységgel és szenvedéllyel megélt valamennyi szerepéért; Gr. Bánffy Miklós-díjat ad az egyesület Dimény Levente székelyudvarhelyi származású színművésznek, rendezőnek és koreográfusnak, érzékeny és kiemelkedő színészi szerepformálásaiért, társulatvezetői munkásságáért, a modern-kortárs táncművészet partiumi megteremtéséért és népszerűsítéséért; Bányai János-díjat kap Szabó Árpád Töhötöm székelyudvarhelyi néprajzkutató gazdasági és antropológiai kutatásaiért, intézményvezetői munkásságáért; Gr. Kun Kocsárd-díjat kap a gyergyóremetei Balázs Bécsi Attila, a TÉKA Alapítvány elnöke, az intézményalapító, szórványiskolát és kollégiumot létrehozó és működtető tevékenysége elismeréseképpen; Janovics Jenő-díj jár a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztősége részére, a magyarságért, valamint a közművelődés terén végzett munkájuk elismeréseképpen; Balázs Ferenc-díjat kap a Mészkői Unitárius Egyházközség, az épített és szellemi örökségének őrzéséért és közkinccsé tételéért; Kallós Zoltán-díjat kap Fazakas János  a néptánchagyományok továbbadását szolgáló több évtizedes oktatói és közművelődési munkásságáért; Kőváry László-díjat ad az egyesület Zsigmond Enikő részére, ismeretterjesztő írásai, színes túratérképei, valamint a székelyföldi borvízpalackozó üzemek elindításában végzett tevékenysége, kimagasló geológusi munkássága elismeréseként; Nagy István-díjat ad az egyesület Lőfi Gellértnek, aki az erdélyi magyar kórusmozgalomban, a magyar közösség érdekében kiemelkedő művészi és kiváló, önzetlen oktatói tevékenységet folytat; Spectator-díjat kap Bodolai Gyöngyi, a több évtizedes munkásságáért, különös tekintettel a mezőségi szórványközösségek életét bemutató írásaiért, valamint kiemelkedő egészségügyi szakcikkeiért; Szolnay Sándor-díjat ad az egyesület Sánta Csabának, a kortárs szobrászatban kifejtett kimagasló munkássága, a groteszk irányába nyitó, modern vonalú egyedi formavilágának létrehozása elismeréseképpen.

Életműdíj, díszoklevél és tiszteletbeli tagok

Emellett életműdíjat adományoz az egyesület Egyed Ákos  történész, akadémikus, író részére, a tudományosság terén, az EME megújításában és a KAB létrehozásában végzett munkája elismeréseképpen. Életműdíjban részesíti az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Cseke Péter írót, írói tevékenysége, valamint az ifjú nemzedékek nevelésében végzett munkája elismeréseképpen. Továbbá az egyesület a Román Televízió Bukaresti Magyar Nyelvű Adása beindulásának 50. évfordulója alkalmából, a szerkesztőség munkájának elismeréseként díszoklevelet adományoz. Tiszteletbeli tagjává választották Házy Bakó Esztert, a Brassó megyei szórványban, valamint az EMKE-elnökségben kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréseként, illetve Szép Gyulát, az EMKE társadalomszervezési alelnökét, a romániai magyar civil életben végzett munkájáért, népzenészként és operaigazgatóként az erdélyi magyar zenekultúra terén, valamint a civil szervezetek támogatásában kifejtett sokrétű közművelődési tevékenységéért.

 


Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb