Több generáció végez önkéntes munkát

Újraalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte a Gyergyó­újfalvi Önkéntes Tűzoltóság az elmúlt hétvégén. Az ünnepségen az idei nyertes pályázatuknak köszönhetően vásárolt új versenyruházatnak és felszerelésnek is örülhettek a csapat tagjai.

Büszkék a csapatmunkára Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Verseny- és gyakorlóruhákkal, felszerelésekkel gazdagodott a 35 főt számláló alakulat, ahol idősek és fiatalok önzetlenül dolgoznak vészhelyzetekben a közösségért.
Deák Csaba, az alakulat elnöke lapunknak elmondta: nagy szükség volt mind a húsz gyakorlóruhára, valamint a hámra és a harmincméteres kötélre, amelyeket kidőlt fák elszállításánál, illetve kutak takarításánál tudnak használni. Ezeket a felszereléseket önerőből nem tudnák megvásárolni, ezért pályáznak évről évre Hargita Megye Tanácsához és veszik igénybe a helyi közbirtokosság és az önkormányzat segítségét.
A meglévő dokumentumok szerint az önkéntes tűzoltóság 1929-ben alakult Újfaluban, az akkor már létező fúvószenekar tagjaiból. Tevékenysége tizenöt évvel ezelőtt maradt abba, majd 2009-ben a falu polgármesterének indítványozására újraalakult.
– Nagyon jó csapat formálódott akkor, sokat gyakoroltunk és próbáltunk helytállni minden nehéz helyzetben. Az idősebbektől megtanultuk a tűzoltás fortélyait, a helyes, biztonságos módszereket. Az elmúlt tíz évben több mint 250 bevetésünk volt a Gyergyói-medencében: minden alkalommal tudtunk segíteni – összegezte az elmúlt időszak történéseit Deák Csaba.
Az újfalvi alakulat a közigazgatásilag idetartozó Marosfalvát, Libánt és Szenétét is magában foglalja és nyolc új taggal bővült az utóbbi időszakban. Így most huszonöt személy van, akiket veszély esetén mozgósítani lehet, hiszen itthon élnek, nem külföl­dön dolgoznak. A tekerőpataki és kilyénfalvi önkéntes tűzoltókkal – habár külön alakulathoz tartoznak – bevetéseken mindig közösen dolgoznak a veszély elhárításán.
Az újfalvi önkéntes tűzoltók felszereltsége megfelelő: 2400 literes víztartállyal rendelkező autójuk, tizenöt személynek védőruházatuk, valamint motorpumpáik is vannak. A továbbiakban pályázati úton szeretnének még védőruházatot vásárolni, hogy a csapat minden tagjának biztosíthassák a korszerű öltözéket – mondta az alakulat elnöke.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb