Több futam, több csapat a Forma–1-ben:Tervezik a bővítést

18

Idén huszonkét nagydíj szerepel a Forma–1 versenynaptárában, amelyen tíz csapat húsz autója áll majd rajthoz. A sorozat szervezője viszont huszonötre bővítené a következő években a futamok számát, ugyanakkor két csapattal, azaz négy autóval növelnék meg a rajtrácsra állókat.

Amióta a Liberty Media a jogtulajdonosa a Forma–1-nek, azóta nem telik el hónap, hogy szabályváltozások, új helyszínek, illetve új csapatok csatlakozásáról ne röppennének fel hírek. Az elmúlt év utolsó napjaiban viszont Chasey Carey, a Liberty Media elnök-vezérigazgatója, valamint Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke is a bővítésekről beszélt.
A Liberty Media nem titkolt célja, hogy 25 versenyt rendezzen egy idényben, elsősorban amerikai és ázsiai futamokkal kiegészítve a jelenlegi versenynaptárt. Carey szerint az idén és a jövő évtől életbe lépő változtatások elősegítik ezt a törekvést. Tavaly 21, idén már 22 futam lesz – kiesik a Német, visszatér a Holland és újdonság lesz a Vietnami Nagydíj –, Carey szerint pedig a következő három évben eggyel kellene növelni a versenyek számát, így 2024-re elérhető lehetne a 25 nagydíjas versenynaptár. A Forma–1 vezére elsősorban Amerikában és Ázsiában terjeszkedne, de szeretne Afrikában is futamot tartani. Az amerikai pályák közül Miaimi-val már folynak tárgyalások, de Panamaváros is szeretne futamot szervezni, Marokkó és Dél-Afrika közül pedig az egyik helyszínt szeretnék visszahozni a versenynaptárba.
Tavaly két gárda is jelezte, csatlakozna a Forma–1-hez: az ázsiai Panthera mellett egy spanyol–monacói alakulat kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, utóbbi elég jól halad a csapatépítés felé, hiszen van már versenymérnökük, költségvetésük, és pilótákkal is tárgyaltak. Jean Todt egyébként többször elmondta, szeretné tizenkét csapatosra bővíteni a Forma–1 mezőnyét, de csak abban az esetben, ha a csatlakozó csapatok nem rövid távra terveznek.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek