Több fontos projekt valósult meg tavaly: Tavasszal felújítják az orvosi rendelőt

1 434

Fontos megvalósítások éve volt 2019 Csíkszentsimon községben: korszerűsítették a közvilágítást, aszfaltoztak és parkolókat építettek. Az idei tervek között szerepel az orvosi rendelő és a kultúrotthon korszerűsítése, illetve multifunkcionális műgyepes sportpálya létesítése.

Kozma István                                                                                                                           Fotó: Barabás Emőke

Kozma István, Csík­szent­si­mon község polgármestere szerint sikeres évet zárt a község, ugyanis tavaly több fontos projektet sikerült megvalósítani. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a közvilágítási hálózat modernizálása, illetve bővítése, amit a Helyi Fejlesztési Program (PNDL) támogatásával valósítottak meg. E projekt nagyban hozzájárul Csíkszentsimon és Csatószeg lakossága közbiztonságának növeléséhez. A polgármester elmondta, a megvalósítások során 25 új villanyoszlopot állítottak, 630 világítótestet cseréltek korszerű LED-égőkre. Megemlítette, szintén Helyi Fejlesztési Program támogatásával valósult meg a DC 265 jelzésű községi út belterületre eső részeinek aszfaltozása. Csíkszentsimonban 430 métert, Csatószegben 593 métert borítottak aszfaltréteggel a legforgalmasabb mellékutcákban, 6 méter szélességben. Az egész községben az elkövetkezendő években építik meg a csatornahálózatot, amíg ez nem valósul meg, más utcákban nem szeretnének aszfaltozni. Mivel nagyon megnőtt a forgalom, a községvezető szerint tartani kell a lépést a mai kor követelményeivel, így tavaly Csíkszentsimon és Csatószeg központjában egyaránt parkolót létesítettek. Elmondása szerint az elmúlt 20 évben szinte megháromszorozódott az autók száma a településen. A mezei utak javítására is próbálnak hangsúlyt fektetni, idén 3 kilométernyit tettek könnyebben járhatóvá.
A rendezvények nagyon fontosak a község életében. Minden hónapra jut valamilyen kulturális program, ezekből a legkiemelkedőbbek az immár harmadik alkalommal megszervezett Csíkszéki gazdanapok, a falunapok, gyermeknap, a focicsapatnak a megyei és körzeti bajnokságaiban való részvétele, illetve a 93 tagot számláló Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar fellépései.

Új rendezési tervre van szükség
Már két és fél éve tervezik az új sportcsarnok építését. Az elöljáró elmondása szerint mindegyre bürokratikus problémákba ütköznek a közbeszerzést és kivitelezést illetően. Többszöri kiírás után tavaly a fejlesztési minisztérium megkötötte a kivitelezési szerződést a csíkszeredai Impex Aurora építkezési céggel. Nemrég azonban kiderült, hogy új övezeti rendezési tervet kell készíteniük, mivel a kultúrotthon udvarára tervezett új sportcsarnok helyszínének rendeltetését meg kell változtatni. Az elöljáró reméli, mindezek ellenére sikerül megszerezni minden jóváhagyást és hamarosan kiállíthatják az építkezési engedélyt.

Anyagi problémákba ütköznek
Csíkszentsimon önkormányzata már 2018 augusztusában aláírta a község két kultúrotthonának korszerűsítésére vonatkozó finanszírozási szerződést a Vidéki Beruházások Ügynökségével (AFIR), de a megvalósítás ez esetben is akadozik. A polgármester rámutatott: több kiírás után találtak ugyan egy bukaresti tervezőt, de a tervkészítés során kiderült, hogy a finanszírozási szerződésben szereplő összeg a beruházás értékének felét sem fedezi. Mindezek ellenére a meglévő összegből újragondolják, hogy mit lehetne megvalósítani.
Tavasszal kezdődnek
a munkálatok
Idén helyi költségvetésből műgyepes sportpályát is szeretnének építeni. Az új pályát a hokipálya helyére tervezték, ugyanis nem tudták kihasználni az enyhe téli időjárás miatt. Az új pályának nagy hasznát veszi majd a község, mivel sok fiatal számára fog sportolási lehetőséget nyújtani. Remélik, amint az időjárás engedi, elkezdhetik az orvosi rendelő javítási munkálatait is. Az orvosi rendelő munkálataira a helyi Községgazdálkodási Kft.-vel, a sportpálya elkészítésére pedig a marosvásárhelyi Atlas Sport céggel írtak alá kivitelezési szerződést.

További tervek
Az önkormányzat idei tervei között szerepel a gázhálózat építésének megkezdése. Ugyanakkor a fiatalok itthon maradását támogatná az önkormányzat terület biztosítása által, házépítés céljából, ezekhez keresik a támogatásokat és pályázati lehetőségeket. A csatornahálózat kiépítése az elkövetkezendő 3 évben valósul meg a Harvíz POIM beruházása által. A csatornahálózat építése után újabb útszakaszok korszerűsítését, aszfaltozását tervezik.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek