Több fontos beruházás folytatását tervezik: Remélik, hogy a község kataszteri nyilvántartása is elkészül az idén

1 099

Csíkszentgyörgy községben több elkezdett beruházás valósulhat meg a 2020-as évben: befejezik a Gál Sándor-emlékházat, sportcsarnokot építenek, felújítják a bánk­falvi volt orvosi rendelőt, illetve modernizálják a község köz­világítási rendszerét. György József polgármester reméli, hogy a község kataszteri nyilvántartása is elkészül, amire olyan régen vár már.

György József polgármester                                                                                               Fotó: László F. Csaba

Sikeres évnek tartja a 2019-es évet Csíkszentgyörgy polgármestere, György József, elmondása szerint szerencsés helyzetben volt a község, hiszen a polgármesteri hivatal tartalékalapjából fontos beruházásokat sikerült megvalósítani.

Mini sportpályát létesítettek
Helyi forrásokból fedezte Csík­szent­györgy önkormányzata a me­nasági mini sportpálya létesítését, ami 250 ezer lej értékű beruházás volt. Szintén saját költségvetésből felújították az újfalvi és egerszéki kultúrházakat. A projekt magába foglalta a tetőszerkezet javítását, illetve az épületek belterének rendbetételét. A polgármester a megyei tanács támogatását is fontosnak tartotta kiemelni, az intézmény 150.000 lejjel támogatta a csíkszentgyörgyi Lacok hídjának építését, aminek a további 250.000 lejes költségét az önkormányzat fedezte. Hasonló együttműködés eredménye, hogy a pottyondi kultúrház előtti utat is leaszfaltozták.

Több projekt folytatását, befejezését tervezik
Az idén végre befejeződik az évek óta húzódó Gál Sándor-ház újjáépítése. A tájháznak szánt épület munkálatait tavaly nyáron kezdték, a polgármester reméli, hogy idén tavasszal sikerül befejezniük és felavatniuk a falu számára oly nagy jelentőséggel bíró műemléket. Az elöljáró elmondta: tavasszal kezdődnének a bánkfalvi volt orvosi rendelő átalakítási munkálatai is, ha sikerül kivitelezőt találni turisztikai, ifjúsági központot alakítanának ki az épületben. Ez az utolsó olyan önkormányzati tulajdonban lévő épület a községben, ami még korszerűsítésre vár. Az idei tervek közé tartozik továbbá a község közvilágítási rendszerének a modernizálása, melyet 1,3 milliárd lej értékű kormánytámogatásból valósítanának meg. A községben 1200 lámpatestet helyettesítenének LED égőkkel, melyek energiatakarékosan működnek. Az elöljáró megjegyezte: készül a csíkszentgyörgyi sportcsarnok kivitelezési terve is, és bízik benne, hogy a nyár folyamán el tudják kezdeni a munkálatokat. A polgármester a község kataszteri nyilvántartásának elkészítését is nagyon fontosnak tartja, reméli, hogy megnyerik azt az uniós pályázatot, ami a nyilvántartás elkészítését finanszírozná. Mindezek mellett készül a község monográfiája, mint mondta: sok szép múltbeli történés és híres szülött van a községben, akikről érdemes összegyűjteni a tudnivalókat az utókor számára. Hosszú távú terv a víz- és szennyvízhálózat befejezése, amint előzőleg már írtunk róla, mindkét rendszer részben megvalósult kormányzati beruházásból, a vízhálózat építése azonban a támogatás leállása, a csatornahálózaté pedig a kivitelezővel való problémák miatt félbemaradt. Az elöljáró a projekt befejezését a Hargita Víz Egyesület beruházásából legkésőbb 2023-ban szeretné befejezni. Kiemelte: míg az előző projekt mindössze a fővezeték megépítését tartalmazta, a jelenlegi bekötést is magába foglalja, így a falu lakosságának kevesebb önrészt kell hozzátenni a terv megvalósulásához, ezekre a pénzt korábban már összegyűjtötte a polgármesteri hivatal. Fontos megvalósítás lesz továbbá a polgármesteri hivatal elé tervezett parkoló, ami húsz autónak ad majd helyet.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek