2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Több ezren az Ezer Székely Leány Napján

Újra zenével és tánccal, népviseletbe öltözött székely leányokkal és legényekkel telt meg szombat délelőtt a csíkszeredai Szabadság tér, majd az ünnepélyes szekeres, gyalogos felvonulás és a csíksomlyói kegytemplomban celebrált szentmisét követően a Nagy- és Kis-Somlyó-hegy közötti nyereg. A hagyományok és a népviselet ünnepét hirdető Ezer Székely Leány Napja rendezvényen ráadásul idén új rekord is született: a találkozót ez alkalommal 2255 viseletet öltött székely leány és több mint ezer legény tisztelte meg.

A Szabadság téren gyülekeztek a találkozó résztvevői. Miénk itt a tér FotóK:Domján Levente
A Szabadság téren gyülekeztek a találkozó résztvevői. Miénk itt a tér FotóK:Domján Levente

[dropcap]A[/dropcap] nevében foglalt számnál többszörösen túlnőtte magát idénre az Ezer Székely Leány Napja. Az elmúlt hétvégén szombat délelőtt a csíkszeredai Szabadság téren kezdődött, majd a csíksomlyói nyeregben folytatódott eseményre ezúttal háromezernél is több, hagyományos népviseletbe öltözött leány és legény érkezett, egyértelművé téve, hogy nyolcvannégy esztendővel az első rendezvény után Székelyföldön ma is fiatalok ezrei vallják magukénak az alapító, Domokos Pál Péter 1931-ben megfogalmazott – hitében erős, erkölcsében tiszta, önazonosságában szilárd – megmaradást hirdető szavait és tanítását. A különböző településekre, tájegységekre jellemző népviseleteket a regisztrációs számlálás alapján ezúttal 2255 leány és asszony, illetve 1064 legény öltötte magára, ami új rekordot jelentett a tavalyi Ezer Székely Leány Napja ünnepséget népviseletben megtisztelő háromezer székely leányhoz és legényhez képest.
A néptánc-, népzene- és népviseletmustrán Háromszéktől Gyer­gyó­ig, Gyimesektől Ara­nyos­szé­kig Székelyföld szinte valamennyi térsége képviseltette magát, ám a rendezvényre – viseletüket elhozva és bemutatva – Ma­gyarországról és Felvidékről is szép számú látogató érkezett. A legnépesebb küldöttséget a csíkszentimreiek tudhatták magukénak: így az Ezer Székely Leány Alapítvány, a csíkszeredai önkormányzat és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes közös szervezésű rendezvényének ünnepélyes házigazdája Dánfalva után jövőre az alcsíki település lesz.
A 2015-ös Ezer Székely Leány Napja azonban nemcsak a viseletmustráról, a közös táncban pörgő szoknyákról, a Hármashalom-oltár színpadán egymást váltó tánccsoportokról és a különböző népimesterség-bemutatókról szólt, hanem lelki, szellemi töltekezésről is. Az ünnepségre érkezett fiatalokat a csíksomlyói kegytemplomban celebrált szentmisén Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Alapítvány alapítója tarisznyálta fel útravalóval. Prédikációjában két üzenetet fogalmazott meg: az elsőben az itthon maradásra, meghátrálás és megfutamodás helyett a feladatok vállalására biztatta a fiatalokat. Második gondolatában a feladatvégzéshez erőt adó összefogást és a közösség megtartó erejét hangsúlyozta, amelyhez alapkövekként egymás kölcsönös megbecsülését, az egymás iránti bizalmat és a megbocsátani tudás képességét sorolta.
„Székelyföld hangjaként” becsületes munkára és elvándorlás helyett az itthoni tisztes helytállásra buzdította a Nyeregbe összesereglett fiatalokat köszöntőbeszédében Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda nemrégiben lemondott polgármestere is. Mint fogalmazott: nem a tisztség teszi az embert, hanem a tisztesség. Ráduly ugyanakkor a gyermekvállalás örömeire is kitért, keményen bírálva egyúttal az államfőt és a nemzeti-liberális párt elnök asszonyát is a gyermekvállalás-ellenes magatartásuk miatt. Ráduly az ellene zajló ügyészségi eljárásra és a családja elleni zaklatásra is kitért, Székelyföldre borult sötétségnek, maszkos világnak, tolvajmegjelenésnek nevezve a térségi önkormányzati vezetők ellen zajló hatósági vizsgálatokat, megfélemlítő és lejárató kampányokat.
Az itthon maradás mellett érvelt beszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, a fiatalok alkalmazására, foglalkoztatására biztatva a vállalkozókat, szervezeteket, közbirtokosságokat is. Leszögezte: fiatalok nélkül nemcsak a gazdaság torpan meg, de az sem lesz, aki megőrizze a hagyományokat.

Domján Levente

Csíkszentimre küldöttsége bizonyult arányaiban a legnépesebbnek. Jövőre ők látják el a házigazdai teendőket
Csíkszentimre küldöttsége bizonyult arányaiban a legnépesebbnek. Jövőre ők látják el a házigazdai teendőket

Kapcsolódó cikkek:

14,339RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb