Több ezer megemlékezőt várnak Úzvölgyébe

Borboly Csaba: Erőt kell felmutatnunk augusztus 26-án!

444

Az idei augusztus 26-i megemlékezés minden eddiginél nagyobb figyelmet kap. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a június 6-i események ne ismétlődhessenek meg, és mindenkit arra kérnek, hogy lehetőleg vegyen részt a megemlékezésen.

Fotó: László F. Csaba

– Idén Hargita Megye Tanácsa is társszervezője a hagyományos, augusztus 26-i úzvölgyi megemlékezésnek. Mi ennek az oka?

– Számunkra nemcsak idén, nem egyik napról a másikra vált fontossá az úzvölgyi haditemető ügye. Az elmúlt huszonnégy esztendőben, minden év augusztus 26-án, az 1944-es szovjet betörésre emlékezve méltóságteljes ünnepséget tartott Csíkszentmárton önkormányzata. Volt más év is, amikor a mostanihoz hasonlóan részt vettünk az előkészítési, szervezési feladatokban, tehát nem ez az első alkalom. Idén a médiában és a közösségi térben gerjesztett cirkuszok és provokációk következtében országos figyelem irányult az úzvölgyi temetőre, amelyet a Bákó megyei Dormánfalva próbál bekebelezni. A mi fegyverünk a hit és az ima. Augusztus 26-án nemcsak megemlékezünk az Úzvölgyében nyugvó hősökre, hanem üzenünk is: erőt kell felmutatnunk, hogy nem hagyjuk elvenni azt, ami a miénk, senki nem sajátíthatja ki múltunkat, történelmünket. Nem vitathatják el halottainkat! Mivel idén nagy figyelem irányult a temetőre, fontos, hogy több ezren legyünk ott. A megemlékező szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, a szónok pedig Böjte Csaba atya lesz. Az ünnepélyen több fúvószenekar és a csíkborzsovai férfikórus is fellép.

– Mi az ünnepség üzenete?

– Augusztus 26-án bátor emberekre emlékezünk: olyan fiatalokra, akik 1944-ben a harcvonalban álltak és életüket adták a hazájukért. Mi nem fegyverrel megyünk. Nekünk más eszközökre van szükségünk, hogy csatát és végül háborút nyerjünk: helyén kell legyen a szívünk, de helyén kell legyen az eszünk is! Pert kell nyernünk és erőt kell felmutatnunk. Arra bátorítok mindenkit, hogy hozzák magukkal az Úzvölgyébe barátaikat, kollégáikat, legyünk minél többen és imádkozzunk együtt hőseinkért. Hősi haláluk bennünket is bátor helytállásra kötelez! Mi ezer éve itt vagyunk, és itt is maradunk. Ez a szülőföldünk, ez az otthonunk. Megvédjük Úzvölgyét, megvédjük közösségünket!

– Van-e okunk félni attól, hogy megismétlődhet az, aminek június 6-án lehettünk tanúi?

– Tekintettel a botrányos előz­ményekre, felkértem a dor­mán­falvi polgármestert, hogy az­napra ne engedélyezzen semmiféle megmozdulást. A Hargita megyei csendőrség parancsnoka biztosított, hogy gondoskodnak a megemlékezők biztonságáról, és nem kell semmiféle erőszakos fellépéstől tartanunk. A Hargita Megye Tanácsának ügykezelésébe tartozó Úzvölgyén áthaladó megyei úton Bákó megye felől útlezárást rendeltünk el, így ebből az irányból csak különleges engedéllyel lehet megközelíteni az ünnepség helyszínét. A megemlékezők többsége a székelyföldi térségből, Hargita, Kovászna és Maros megyéből érkezik, de több magyarországi testvértelepülési, illetve testvérmegyei küldöttség is jelezte részvételi szándékát. Nincs okunk félni, bejártuk a helyszínt a hatóságokkal, mindenkit értesítettünk, akit lehetett, és mindenki arról biztosított, hogy békés körülmények között kerülhet sor a megemlékezésre.

– Hogyan közelíthetjük meg az esemény helyszínét, melyek a fontos tudnivalók?

– Fontos, hogy lehetőleg időben induljanak el a helyszínre és a torlódások elkerülése érdekében utazzanak minél többen egy járműben. A gépkocsiknak egyébként több parkolóhelyet is kialakítunk a rendezvény közelében. Ennek kapcsán szeretném megköszönni Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester és a község polgárőreinek segítségét, illetve a csíkszentmártoni tűzoltók munkáját! Várunk még önkénteseket, jól fog a segítség!
Előfordulhat, hogy a parkolóktól gyalogosan kell megtenni a néhány száz méteres utat a temetőig, ezért javasolt a kényelmes lábbeli. Ugyanakkor autóbuszok is indulnak, érdemes azokra is bejelentkezni. Felhívással fordultunk a Hargita megyei cégek vezetőihez, hogy tegyék lehetővé alkalmazottaik számára a megemlékezésen való részvételt, engedjék el őket esetleg korábban munkából, hogy odaérjenek. Minden hasznos információ elérhető az esemény közösségi oldalán: 25. Úzvölgyi megemlékezés (https://www.facebook.com/events/661434847688798/), vagy a www.uz.hargitamegye.ro weboldalon. Mindenkit szeretettel várunk, jöjjenek el, legyünk minél többen!

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek