Több eszköz, nagyobb esély az életre

Véget ért az SZKA korababákért indított akciója

314

Életmentő berendezésekkel gazdagodott a székelyudvarhelyi kórház újszülött osztálya: közösségi adományból egy újabb inkubátor, valamint egy újjáélesztő gép is növeli a kisbabák túlélési esélyeit – baj esetén.

Dr. Kiss Szende az újjáélesztő készülék működését mutatja. Életmentés Fotó: Asztalos Ágnes

Családias hangulatú eseményre hívta tegnap a sajtót a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) a kórházba: beszámoltak a Túl korán érkeztem… segíts rajtam! adománygyűjtő kampány végeredményéről. A Hargita Népe több ízben is írt az akcióról, amelyet fél éve hirdettek meg, azzal a céllal, hogy minél több pénz gyűljön össze az újszülött osztály felszereltségének bővítésére, különös tekintettel a korababák életesélyeinek növelésére.

Sokan, sokkal segítettek
A városban és környékén, nyolc település 43 üzletében összesen 53 dobozt helyeztek el a pénzadományok gyűjtésére, továbbá sms-kampányt is indítottak, és szívesen fogadták a közvetlen felajánlásokat is. Az újszülött osztály előterében Csáki Rozália, az SZKA ügyvezetője elmondta, hogy összesen 41 606 lej gyűlt össze, és az összeg több mint felét – mintegy 26 ezer lejt – a magánszemélyek felajánlása, adománya teszi ki. A pénzből egy inkubátort és egy újjáélesztő gépet vásároltak, a berendezéseket már be is szerelték. Sőt, 1500 lejjel a Caritas koraszülött családoknak szóló kiadványának költségeihez is hozzájárultak.
A Túl korán érkeztem… segíts rajtam! kampány nemcsak az adománygyűjtést szolgálta, hanem a téma iránti érzékenyítést is célul tűzte ki. A tegnapi eseményen korababás édesanyák is részt vettek, akik nagy lelkesedéssel támogatták az akciót. Lukács Antal kórházigazgató pedig az általa vezetett intézmény és a civil szervezet közötti sikeres partnerségi viszonyt méltatta, mint mondta, a berendezések piaci értékén is túlmutat a közösségi összefogás erkölcsi értéke.

Növekvő életesélyek
Az újszülött osztály felszereltségének gyarapodása ismét jó pél­dája a közösségi felelősségvállalásnak. Dr. Kiss Szende gyermekgyó­gyász szakorvos elmondta, hogy az SZKA kampányát megelőzően a tavaly udvarhelyszéki magánvállalkozások segítségével sikerült felújítani a nővérszobát, az inkubátorszoba ablakait ellátni hő- és fényvisszaverő redőnyökkel. Az összegyűlt pénzből inkubátort is vásároltak, a legújabbal együtt így már három ilyen berendezés áll rendelkezésre. A doktornő elmondta, hogy néha mindhárom üres – akárcsak ottjártunkkor –, de bizony gyakran van szükség mindegyikre.
Újjáélesztő gépük viszont nem volt, ennek beszerzése óriási előrelépés, hiszen jelentősen megkönnyíti a bajban lévő babák helyzetét. Nem kis mértékben a személyzetét is, mert folyamatosan, ugyanakkora mennyiségű levegőt adagol a gép, eddig kézzel végezték ezt az életmentő műveletet. Dr. Kiss Szende elmondta, hogy olyan is előfordult, hogy 5 órán keresztül kellett lélegeztetni egy babát, míg megérkezett a mentőhelikopter. A doktornő még hozzátette, hogy a berendezések nemcsak a korababák kezelésénél jelentenek könnyebbséget, hanem érett, de megbetegedett kisbabák esetében is.

Egy kis statisztika
Az érvényben lévő eljárásrend szerint minden 32 hét és 1500 gramm alatti kisbabát a marosvásárhelyi kórházba kell szállítani. A székelyudvarhelyi újszülött osztályon évente általában egy babát veszítenek el, 2017-ben 1376, tavaly 1357 születést jegyeztek, és mindkét esztendőben 1-1 elhalálozást. Egyik esetben sem belső fertőzés volt az ok, hanem veleszületett elváltozások vezettek a veszteséghez – tudtuk meg Kiss doktornőtől. Havonta 110 körül van a születések száma, ez az adat megnövekszik augusztusban és szeptemberben, a szakemberek „karácsonyi babáknak” hívják az ebben az időszakban világra jött piciket. Megtudtuk azt is, hogy még mindig sokan jönnek más településről szülni a székelyudvarhelyi kórházba, köztük van jelentős számmal Csíkszereda, Gyergyó környéke, vagy akár a Kovászna megyei Barót, havonta átlagosan 20-30 a nem udvarhelyszéki babák száma. Az idei év első hónapja átlagosnak mondható: 116 csecsemő került fel az újszülött osztályra, közülük 107 számított érett babának, 9 koraszülöttnek, közülük egy volt 1 kilogramm alatt.

Aranyóra és babafotó
A napokban beszerelt eszközök növelik a hatékonyságot, de egyéb újításokra is nagy hangsúlyt fektetnek Székelyudvarhelyen. Barátságos, napos, nyugodt szobákban töltik a szülés utáni néhány napot az édesanyák, úgy, hogy közben mellettük van újszülött kisbabájuk. Sőt pár hónapja az ún. aranyórát is bevezették, apró, de szükséges és érthető változtatásokkal. Ez azt jelenti, hogy szülés után, amíg ellátják az édesanyát, az újszülött osztály szakemberei is elvégzik a dolgukat a picivel, és utána visszaviszik a babát az anyához. Több kutatás is kimutatta, hogy mennyire pozitív hatással van az anya-gyermek kapcsolatra, a kötődés kialakulására, ha a szülést követő pár órát – általában 2 órát – együtt tölthetik, összebújva, szoros testi közelségben.
Szép gesztusnak számít az is, hogy minden édesanya kap ajándékba egy profi babafotós által készített felvételt újszülöttjéről, és amennyiben kívánja, térítés ellenében nagyobb képet, naptárt is rendelhet, amit egy szép dobozban adnak át.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek