Több elmaradt kiállítást, programot bepótolnak

Gyűjtést szervez a Csíki Székely Múzeum

53

Készül a nyitásra a Csíki Székely Múzeum. Elkezdték már a fontos és nélkülözhetetlen háttérmunkákat és a legtöbb elmaradt kiállítást, programot is szeretnék bepótolni a közeljövőben. Emellett gyűjtést szerveztek: a világjárvány okozta helyzet, a karantén és a kijárási tilalom térségünkhöz köthető történeteit, emlékeit várják.

A Csíki Székely Múzeum. Nyitásra készen                         Fotó: László F. Csaba

Betartva a rendelkezéseket, a Csíki Székely Múzeum is fokozatosan tér vissza a régi kerékvágásba. Elsősorban ismét alkalmazták a kényszerszünetre küldött munkatársakat, akik próbálják behozni lemaradásaikat. A háttérben többrétű munka zajlik: digitalizálás, tudományos kutatás, leltározás, restaurálás. A múzeumi tevékenységek 80 százalékát el is tudják végezni, és készülnek a nyitásra is, erre viszont konkrét dátum még nincs.
Az Elit alakulat 2.0 elnevezésű kiállítás nyitvatartását meg­hosszabítják, és amint a a lehetővé teszik, megnyitják az érdeklődők előtt.
Az idei esztendő csúcseseménye lett volna a Csíki Székely Múzeum két kerek évfordulójának megünneplése is: 90 éve volt az első gyűjtés és kiállítás, illetve 70 éve alakult meg hivatalosan a múzeum mint intézmény (minderről megemlékeztünk lapunk Műhely mellékletében). Mindezt egy, a múzeum gyűjteményéből összeállított kiállítással, egy tudományos munka kiadásával, illetve egy, a régi kollégákkal való találkozóval ünnepelték volna meg. Mindezek – akárcsak az őszre tervezett Márton Árpád-kiállítás –nem maradnak el, csak a nyitási időpont változik. A már megszokott, hagyományosnak számító múzeumok éjszakája, a városnapok keretében szervezett kulturális rendezvények elmaradnak, s nem nyit a Nagy Imre Galéria sem ebben az évben.
Jövőben látják vendégül az Ez sör című vendégkiállítást, amely bemutatja a sör útját a főzéstől a fogyasztásig, oly módon, hogy megismerteti az élvezeti cikk kultúráját.
A Csíki Székely Múzeum gyűjtést indított: a világjárvány okozta helyzet, a karantén és a kijárási tilalom térségünkhöz köthető történeteit, emlékeit várják a múzeum munkatársai.
− A múzeumok alapvető feladata a múltra való reflektálás. Olyan erős hatás érte a társadalmunkat, hogy alapvető küldetésünknek tekintettük, hogy mindezt begyűjtsük és megőrizzük, és majd a megfelelő időben akár ki is állítsuk – mondta el lapunknak Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.
Elsősorban képeket, videókat várnak, minden olyan emléket, tapasztalatot, amelyet valamilyen digitális formában át lehet adni, meg lehet fogalmazni és el lehet küldeni a ladoagota@csikimuzeum.ro címre. Ez a gyűjtés az eddigiektől eltérő, ugyanis nem tárgyközpontú, mivel az egészségügyi szempontokat nézve kerülniük kell a fizikai kapcsolatot, így nincs megfelelő módszer e tárgyak átvételéhez. Mindemellett a beküldött anyagok több személyes tartalmat, információt is megosztanak az adott személyről, ezért a múzeum igazgatója kiemelte, hogy mindenképp diszkréten kezelik a beküldött információkat, figyelnek a személyiségi jogokra, az adatbiztonságra, és csak a beküldő beleegyezésével fognak bármit is kezdeni az anyagokkal. A tárgyakat is begyűjtik majd, ezért arra kérik a lakosságot, hogy ha tehetik, tegyék félre ezeket, és majd a kellő időben begyűjtik.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.