Több egyházi ingatlan felújítására is jut pénz

29

Végre rábólintott az önkormányzat az egyházak és a sportegyesületek számára odaítélt támogatási összegekre, akárcsak a felfrissített jogosultsági listára, amely alapján kioszthatók az ifjúsági lakások. Drágul a taxizás, ugyanakkor Székelyudvarhely is csatlakozik a Via Transilvanica útvonalhoz, amitől a turizmus fellendülését várja az önkormányzat.

Az Urbana Rt. városgazdálkodási vállalat jövőbeni zökkenőmentesebb működését biztosítja az alapító okirat módosítása, amit megszavaztak tegnap, illetve az idei költségvetés is, amely 223 000 lejes profittal számol, e szerint már nem kell a fűtést is biztosító cég csődjétől tartani.

Turisztikai utak metszéspontján

Arról is dönteniük kellett a képviselőknek, hogy csatlakozik-e a város az Erdély útjának (Via Transilvanica) is nevezett, 1000 kilométer hosszúságúra tervezett turisztikai-kulturális útvonal megvalósulása érdekében létrejött projekthez. Az elképzelés szerint az útvonal Parajdnál lépne be Hargita megyébe, Szé­kelymuzsnánál lépne ki és közben érintené Székelyudvarhelyt is. A testület pozitívan véleményezte a határozattervezetet. Szavaztak ugyanakkor a Mária úthoz való hivatalos csatlakozásról is, amely Sükő és Farcád felől érkezne a városba, majd a Szarkakő irányába folytatódna.

Döntöttek a város hozzájárulásáról a bölcsőde működéséhez, ami ebben az évben gyerekenként 380 lej 52 bani. Ennek kapcsán erősítette meg az oktatási intézményekért felelős osztályvezető, hogy július 6-án mindenképp kinyit az intézmény, tíz szülő igényli a nyári foglalkozást.

Pénzt kapnak a sportegyesületek

Jóváhagyta a testület az egyházi pályázatokat, amelyeket az idei költségvetésből fedeznek. Összesen 219 000 lejt osztottak fel öt pályázó között, pénzt kap az unitárius egyház a parókia épületének és fűtésrendszerének felújítására, továbbá a belvárosi református templom renoválására, a szombatfalvi katolikus templom, illetve a Kis Szent Teréz-parókia modernizálására is jut a keretből.

Új tagja lett a Szejke SK Vezetőtanácsának Buzogány Attila személyében, aki annak a Melinda Steel Kft.-nek a kereskedelmi igazgatója, amely a kézilabdacsapat egyik kiemelt támogatója.

Két hónapos vita végére kerül pont, amikor megszavazták a sportegyesületeknek szóló pályázati összegeket. A folyamat többször is elakadt azon, hogy a város mint alapító tag által kiírt pályázaton részt vehet-e a Szejke SK. Az elfogadott határozattervezet végül 300 000 lejt juttat a kézilabdacsapatnak az 1 400 000 lejes keretösszegből. Ugyanennyit kap a Futsal Club és a Labdarúgó Klub is. Összesen 13 sportegyesület pályázott, támogatáshoz jut még többek között a női labdarúgás, az asztalitenisz, a birkózás, valamint az aikido is.

Megvan a lista

Felülvizsgálta, szúrópróba-szerűen leellenőrizte a polgármesteri hivatal az adatok valódiságát a fiatalok és fiatal családok számára épített bérlakások igénylőinek listáján, amelyen jelenleg 78 igénylő neve szerepel.

A taxivállalatok a viteldíj drágításáért folyamodtak az önkormányzathoz, a költségek megnövekedésével indokolva kérésüket, és a jelenlegi kilométerenkénti 2,49 lejes díjról 3,36 lejre drágítanák a szolgáltatást. A testület nem hagyott jóvá ilyen mértékű módosítást, döntésük értelmében 3,10 lejre emelhetik a taxisok a nappali fuvardíjat, ennél legtöbb egyharmaddal lehet magasabb az éjszakai, a várakozási díj pedig 33 lej óránként.

Vitatott ügyek

Évek óta húzódik hibás dokumentáció, problémás – Gálfi Árpád polgármester megfogal­mazása szerint törvénytelen – közbeszerzés miatt az Orbán Balázs Általános Iskola sporttermének építése, miközben a munkálatok előkészítése miatt gyakorlatilag használhatatlan a tanintézmény udvara. Ahhoz, hogy megvalósuljon végre a beruházás, többek között növelni kellett a város önrészét. A testület jóváhagyta a projekt felújított dokumentációját. Nem szavazta meg viszont Gálfi Árpád polgármester újabb ügyfélfogadási kérését, amely újfent a szejkefürdői közműrendszer körül kialakult peres ügyhöz lenne fontos. Mint korábban már írtunk róla, a helyi cég, a Macops Kft. elvégezte a munkát, a fürdő turisztikai fejlesztéséhez elengedhetetlenül fontos lenne a működő víz- és csatornahálózat, viszont kifogásolható építkezési engedély, problémás közbeszerzés ügyében kivizsgálást kért a megrendelő, a polgármesteri hivatal. Az ügy folyamatban van, időközben a kivitelező is beperelte a várost, ehhez az eljáráshoz kellene a külső jogszolgálat. Határozottan nincs egyetértés a képviselők között, ezért Gálfi végül visszavonta a tervezetet.

Asztalos Ágnes

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.