Több az import, mint az export

58

Jóval több importáru érkezett tavaly Hargita megyébe, mint amennyit a megye vállalatai exportáltak – derült ki többek közt Ambrus István, a Hargita megyei belső vámiroda vezetőjének tegnapi, a prefektusi kollégium ülésén elhangzott évértékelő beszámolójából. Tavaly külföldről több mint 192 millió lej értékű áru érkezett, miközben az exportált termékek értéke 128,5 millió lej volt.

Ülésezik a prefektusi kollégium. Beszámolók sora Fotó: Márk Boglárka

A prefektusi kollégium tegnapi ülésén számolt be a Hargita megyei belső vámiroda vezetője, Ambrus István az általa vezetett intézmény tavalyi tevékenységéről. Mint mondta, a vámiroda összesen 4022 ügyletet regisztrált, ezek közül 2052 esetben importáru érkezett a megyébe: élelmiszercsomagoló-anyag Fehéroroszországból, táplálékkiegészítők az Amerikai Egyesült Államokból és Kínából, toalettpapír és más papíráru Ukrajnából, Szerbiából és Moldáviából. Ezeken kívül érkezett még műanyag Szerbiából, hűtőpultok Kínából és Törökországból, faszén Ukrajnából, gumiabroncs Dél-Koreából. Külföldre ugyanakkor többek közt ásványvizet, sört, fabútort, cérnát, alumínium építőelemeket exportált a megye. Érdekesség, hogy postán mindössze 596 csomagot adtak fel külföldi címzéssel, miközben több mint 12 ezer csomag érkezett.
Ambrus István ugyanakkor elmondta: tavaly az utólagos vámellenőrzések során összesen 61 770 lejt hajtott be a vámiroda, ebből 33,5 ezer lejt tett ki a bírságok összege, amelyeket szabálysértés miatt róttak ki. A leggyakrabban azért szabtak ki bírságot, mert a cégek nem jelentették be az EU-n kívülről érkező termékeket, szintén gyakori hiba, hogy az importőrök nem tüntették fel a termékek származási helyét. Jó hírnek könyvelhető el ugyanakkor, hogy tavaly nem volt példa arra, hogy bárki védett állatokat csempészett volna ki, vagy be, illetve műtárgyakat sem próbált kicsempészni senki. Ezenkívül a bejelentett 16 faexport esetében a cégek nem próbáltak trükközni: a bevallott fa mennyisége megfelelt a ténylegesnek. A vámiroda ugyanakkor idén 46 jövedéki terméket forgalmazó cég számára állított ki működési engedélyt, így jelenleg összesen 228 cég, illetve magánszemély forgalmazhat jövedéki termékeket, közülük negyvenöten forgalmazhatnak nagy tételben alkoholos és dohánytermékeket.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek