Több az igénylő

Nagyobb szociális ösztöndíj

32

Van, ahol megduplázódott az igénylések száma, máshol a középiskolai osztályok számának csökkenése miatt kevésbé érződik, hogy a kormány jelen tanévtől megemelte a középiskolásoknak szánt szociális támogatás értékét. A tanfelügyelőség ezt követően összesíti és hagyja jóvá az igényléseket.

Amint arról már korábban beszámoltunk, harminc százalékkal nőtt a nehéz anyagi körülmények között élő középiskolások államilag biztosított szociális ösztöndíjának (közismert nevén: bani de liceu) értéke. Számokban ez azt jelenti, hogy a korábbi 180 lej helyett havonta 250 lejt kapnak a kedvezményezettek.
Az új szabályozás megemelte a támogatás kritériumaként megszabott jövedelmi küszöb felső értékét is, így míg korábban a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatta meg a 150 lejt, most 500 lejt szabták meg küszöbként.
A Csíkszeredában és környékén működő szakközépiskolák vezetői arról számoltak be lapunknak, hogy az előző évekhez képest többen igényelték a szociális támogatást, vannak azonban olyan tanintézmények, ahol ez a különbség a középiskolai osztályok számának csökkenése miatt nem olyan jelentős.
A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolában például volt tanév, amikor öt középiskolai osztály végzett, ehhez képest tavaly három, idén pedig két középiskolai osztály indult.
– Az osztályok számának csökkenése miatt a mi iskolánkban nem emelkedett meg jelentősen a szociális ösztöndíjat igénylők száma. Tavaly 22 tanulónk volt jogosult erre az állami ösztöndíjra, idén 30-an igényelték – tudtuk meg Bálint Gabriella igazgatótól.
A Kós Károly Szakközépiskola vezetősége idén újra háromra emelte a középiskolai osztályok számát, Szén János igazgató szerint tavaly ősszel két középiskolai és három szakiskolai osztályt hirdetett meg a tanintézmény, a szakiskolai helyek azonban nem teltek be, ezért idén taktikát változtattak és megfordította a számokat.
– Tavaly hat diákunk igényelte a szociális ösztöndíjat, idén kilencen – mondta Szén János igazgató.
A Székely Károly Szakközépiskola minden tanévben két középiskolai osztályt indít, a megyeszékhelyen működő tanintézmények közül az igénylések száma itt nőtt meg a leglátványosabban, tavaly kilencen, idén tizennyolcan kérték a szociális ösztöndíjat.
Hasonló a helyzet a csík­szent­mártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában, ahol évfolyamonként egy középiskolai osztály működik, és a tavalyi tizennégy helyett huszonheten igényelték a szociális támogatást.
A tanfelügyelőség a következő időszakban összesíti az igénylők adatait és teszi közzé a jogosultak listáját.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek