Több adót fizettek tavaly a megyében

Prefektusi kollégium

186

Lényegesen több adót fizettek be az államkasszába Hargita megyében 2018-ban a korábbi évekhez képest. Míg 2016-ban 920 millió lej adót törlesztett a megye lakossága, addig 2017-ben már több mint egymilliárd lejre, tavaly pedig több mint 1,26 milliárd lejre rúgott a befizetett adó mértéke, ez pedig 23,08 százalékos növekedést jelent az államnak bevételi oldalon – derült ki a tegnapi prefektusi kollégiumon elhangzott beszámolókból.

Tanácskozáson a decentralizált intézmények vezetői. Beszámolók, ismertetők napirenden Fotó: László F. Csaba

Dimén Hunor Dénes, az Országos Adóhatóság Hargita megyei részlegének igazgatója azt is elmondta: az általa vezetett intézmény munkatársai az előzetes elvárásokhoz képest több adót hajtottak be az adófizetőktől az előirányzott 1,197 milliárd lej helyett 1,26 milliárd lej folyt be az államkasszába. A jóval nagyobb összeg dacára arányaiban 5,85 százalékkal csökkent az adóbehajtás hatékonysága. Mindemellett tavaly 27 százalékkal kevesebb felszólítást küldtek ki az adóhátralékosoknak 2017-hez képest, a behajtott adóhátralék összege ugyanakkor nőtt, a bankszámlazárolás ugyanis a leghatékonyabb behajtási módszer – mondta az igazgató. Az adóhatóság egyre hatékonyabban hajtja be a kintlevőségeit.
A prefektusi kollégiumon Bán Katalin, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár vezetője arról számolt be, hogy tavaly Hargita megyében összesen 3403-an kérték nyugdíjazásukat. Közülük 1074-en azért, mert elérték a törvényes korhatárt, 1029-en korai nyugdíjazást kértek, 678-an kértek munkaképtelenség miatti nyugdíjat, 535-en örökségi nyugdíjért folyamodtak.
Duda Tihamér Attila, a megyei egészségbiztosító pénztár (CAS) vezetője az elmúlt évben elvégzett ellenőrzésekről számolt be. Összesen 136 alkalommal ellenőrizték az egészségügyi szolgáltatókat és 259 olyan esetet rögzítettek, amikor a szolgáltatók nem tettek eleget a CAS-val kötött szerződésben vállalt kötelezettségeiknek. Az egészségbiztosító pénztár így több mint 651 ezer lejt szerzett vissza az állam számára, ez az összeg csupán 0,23 százalékát teszi ki a megyei CAS által tavaly elszámolt több mint 264 millió lejnek.
Az „egyéb” napirendi pontoknál Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő jelezte a prefektusnak, hogy a Hargita megyei önkormányzat azt kéri tőlük, a közeledő pápalátogatás ideje alatt függesszék fel az oktatást az iskolákban. Jean-Adrian Andrei válaszként közölte: ennek semmi akadálya, csak ki kell találnia a tanfelügyelőségnek, hogy mikor pótolják az elmaradt órákat.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek