vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Tízmillió eurós szerződést írtak alá

Bő négy éven belül megújulnak Székelyudvarhely főbb utcái és környezetbarát autóbuszok szolgálják majd az utazóközönséget a városi járatokon. Az ambiciózus projektnek utat nyitó 45,7 millió lejes uniós pályázat finanszírozási szerződését tegnap írták alá, így elmondható, hogy az utóbbi három év alatt lehívott EU-s források összértéke megközelíti a 30 millió eurót.

Házhoz hozták a szerződést. Eurómilliók az élhetőbb városért Fotó: Lőrincz Csaba/Városháza

Székelyudvarhelyre látogatott tegnap Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője, hogy Gálfi Árpád polgármesterrel aláírják a város legújabb nyertes pályázatának támogatási szerződését, amely a közúti infrastruktúra felújítását és korszerűsítését, illetve a szén-dioxid-kibocsátás szintjének csökkentését célozza meg.

Élhetőbb városért
A gyulafehérvári székhelyű intézmény vezetője elismerően szólt az udvarhelyi csapatról és városvezetésről, akik megértették, hogy uniós források bevonása nélkül nem igazán lehet válaszokat adni a jelen és a jövő problémáira. Az elnyert pénzzel (45 743 268 lej) Udvarhely lehetőséget kap, hogy fenntarthatóvá, környezetkímélőbbé alakítsa a városi közlekedést, és tehermentesítse a városközpontot. Egyébként egy ekkora településnek nagy dolog az, hogy három év alatt közel 30 millió eurót sikerült ide vonzani, ezzel – a saját kategóriájában – elsők között van az országban Udvarhely – jegyezte meg Simion Crețu. Gálfi Árpád polgármester pedig azt emelte ki, hogy ez a projekt nemcsak a városlakók életminőségének a javításáról, a máról szól, hanem az unokákról is, hiszen jóval rendezettebb környezet kialakítását feltételezi.

Több mint útjavítás
Igazából két pályázat adódik össze, hiszen a múlt hónap végén, Gyulafehérváron aláírt, több mint 5 millió eurós szerződés ugyanezeket a célokat fogalmazza meg. Így, a mintegy 15 millió euróból teljesen megújulnak a város főbb útvonalai (egyebek mellett például a Tamási Áron, a II. Rákóczi Ferenc, az Orbán Balázs, a Függetlenség, a Győzelem utca), az úgynevezett „faltól falig” elv alapján – magyarázta Jakab Attila városmenedzser. Ez azt jelenti, hogy új járdák, zöldövezet, bicikliutak és teljesen új úttest épül, összesen 16 kilométer hosszúságban. Továbbá 8 elektromos autóbuszt is vásárol a város, amelyekkel hatékonyabbá és népszerűbbé tehető a tömegközlekedés. A buszok és környezetük minden korszerű „kiegészítővel” ellátottak: GPS-rendszer, kamerák, jegyérvényesítő automata, utasszámláló, a buszmegállókban pedig kijelző és jegyautomata is beletartozik a beruházásba. Sőt telefonos applikáció, kerékpárszámláló oszlopok, diszpécserrendszer, töltőállomások, e-ticketing rendszer is kiépül.
Ugyanakkor 200 ezer lejt szemlétletformáló, tájékoztató, az alternatív közlekedést népszerűsítő kampányra költhet el majd a város. Erre szükség is lesz, mert a beruházás nyomán csökken például a főbb útvonalak mentén a parkolóhelyek száma, de ez teljesen összecseng a fő céllal: olyan környezetet és feltételeket teremteni Székelyudvarhelyen, hogy minél többen használjanak alternatív közlekedési módokat az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése érdekében. Azaz hagyják otthon az autóikat, kerékpározzanak, járjanak gyalog, használják a tömegközlekedést. Egyébként a pályázaton való részvételnek előfeltétele volt a mobilitási terv megléte, a dokumentum ugyanezeket a célokat fogalmazza meg.

Fent is, lent is
A két projektnek van egy sajátos hozadéka: a munkálatok elkezdése előtt meg kell újulnia az ún. vonalas infrastruktúrának, azaz a föld alatti rendszereknek is. Hosszú ideje azon dolgozik a városvezetés, hogy megértesse ennek szükségességét a szolgáltatókkal. A gázhálózat feújítása gőzerővel zajlik, várhatóan be is fejezik a nagy beruházás elkezdése előtt. Ugyanakkor ez a tény volt az egyik oka annak, hogy vízszolgáltatót váltott Udvarhely, mert a Harvíz Rt. vállalta, hogy pályázati pénzből elvégzi a hálózat rehabilitációját. A terv már el is készült, 19,7 millió euróból 62 kilométernyi vízvezetéket, 25 kilométernyi szennyvízvezetéket cserélnek ki, és mindkét hálózat bővítésére is sor kerül.
A vározvezetés szeretné, ha az új projekt nyomvonalán a villamos vezetékek is a födbe kerülnének – de ez még kérdéses. Jakab Attila elmondása szerint a következő lépés a technikai dokumentáció elkészíttetése, és valamikor a jövő esztendő második felében kezdődhet el a kivitelezés. A beruházásnak legkésőbb 2023-ig kell megvalósulnia.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb