Tízmilliárdos „lyuk” a költségvetésben?

75
Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke és Dacian Cioloş, a leköszönt kormány vezetője. Pénzügyekben is egymásra mutogatnak

Tízmilliárd lejes hiányt találtak a költségvetésben, ezért felelősségre vonják a előző kormányt – jelentette ki Liviu Dragnea. A képviselőház elnöke egy televíziós műsorban jelezte a súlyosnak mondható megállapítást, és bejelentése ehhez mérhető hevességű reakciókat váltott ki.

 

Kiderítenék, hol folyt el a pénz
A költségvetésben keletkezett – állítólagos – tízmilliárd lejes hiánnyal vádolta meg Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a leköszönt bukaresti szakértői kormányt. Pontosabban Dragnea azt mondta, parlamenti vizsgálóbizottság áll fel Dacian Cioloș volt kormányfő, Anca Dragu volt pénz­ügyminiszter, valamint a volt európai alapokért felelős miniszter, az adóhatóság (ANAF) vezetője és a Pénzügyi Tanács elnöke ez ügyben való felelősségének kivizsgálására. A PSD elnöke vasárnap este egy televíziós műsorban beszélt minderről, kijelentve, hogy a súlyos rendellenességekre azt követően bukkantak, hogy beiktatták a PSD és az ALDE alkotta koalíció által támogatott új kabinetet. Dragnea szerint a tavalyi költségvetésből 10 milliárd lej hiányzik a tervezett bevételekhez képest, ezért szerinte indokolt egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása. Azt is kijelentette, a 2017-es költségvetésben a hiányt kipótolják, de a hiányzó összeget „jó dolgokra is el lehetett volna költeni”.

Döglött macskát dobál a PSD?
A vádakra tegnap reagáltak a leköszönt kormány tagjai. Dacian Cioloș exkormányfő kategorikusan tagadta, hogy kormánya költségvetési lyukat testált volna az új kormányra. Szerinte a PSD elnöke tisztában van azzal, hogy nem tudja pénzügyileg állni a kampányidőszakban tett ígéreteit, ezért „szemfényvesztéssel próbálkozik”. Úgy fogalmazott: minden, minimális gazdasági ismerettekkel rendelkező személynek világos, hogy egy ilyen költségvetési lyuk vagy a bevételek csökkenése, vagy a költségek növekedése miatt jöhet létre, ráadásul a költségvetési hiányban is nyoma kellett volna legyen. „De ez nem áll fenn. Ez a költségvetési lyuk nem létezik” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus. „A valóság az, hogy 2016-ban a költségvetés bevételei nagyobbak voltak, mint 2015-ben, és az egész évre vonatkozó költségvetési hiány az előzetes becslések alatt helyezkedett el, és a parlament is elfogadta, együtt a 2016-os költségvetéssel” – így a volt miniszterelnök, aki még hozzáteszi: a PSD vezetői tavaly is mindenért a szakértői kormányt tették felelőssé, és most folytatják elterelő manővereiket, hogy kimagyarázzák a „teljesíthetetlen és hazug választási ígéreteiket”. A vádak megalapozatlanok, még ha „Dragnea úr nem is szokott belebonyolódni a részletekbe”.
Anca Dragu volt pénzügyminiszter szintén képtelenségnek nevezte Dragnea állítását, és közölte, tavaly GDP-arányosan 2,6 százalék volt az államháztartási hiány az eredetileg betervezett 2,95 százalékhoz képest. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a szakértői kormány valójában megtakarított pénzt, hiszen nem költöttek el 1,5 milliárd lejt, amennyi a megvalósult és a tervezett államháztartási hiány különbözete. Dragu szerint ha a PSD elnökének igaza lenne, akkor az államháztartási hiány 4,1 százalékra ugrott volna.
Cristian Ghinea volt európai alapokért felelős miniszter és Vlad Voi­culescu volt egészségügyi miniszter szintén a Facebookon reagált. Utóbbi három pontban közölte álláspontját: „1. A PSD a kampányban megígért mindent, fizetéseket, nyugdíjakat, repülőgépeket. 2. Cioloș megmondja nekik, hogy ezekre nincs pénz, és felelősségteljes hozzáállásra figyelmeztet. Pis­la­ru (Dragoș Pislaru volt munkaügyi miniszter – szerk. megj.) még plasztikusabban szól: »Nobelt annak, aki összeállítja a költségvetést!« 3. A PSD megnyeri a választásokat, rájön, hogy nincs pénz a megígért bérekre, nyugdíjakra, repülőkre. Úgyhogy elkezdi hibáztatni Cioloșt…”

Majálisozunk, de ki állja a cechhet?
A választások utáni új kormányzati oldal, amelyben a PSD–ALDE koalíció az elsődleges erő, a múlt héten több kiadásnövelő intézkedést fogadott el a választási programjukba foglaltak teljesítése érdekében. Ahogy arról már beszámoltunk, a parlament valamennyi nyugdíjat egészségügyijárulék-mentessé tette, a 2000 lejnél kisebb nyugdíjak esetében pedig törölték a 16 százalékos jövedelemadó-kötelezettséget. A kormány egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet értelmében júliustól valamennyi nyugdíjat további 9 százalékkal megemeli, miután az idén január 1-jétől emelkedtek már a nyugdíjak 5,25 százalékkal. Emellett január 1-jétől több adócsökkentés is életbe lépett.
A kormány várhatóan legkésőbb február elején elfogadja az idei állami költségvetést. Elemzők a tavalyi évre 5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számolnak, az idei évre 3,7–4,1 százalékos GDP-bővülést vetítenek előre.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek