Tízéves templomot ünnepeltek Gyergyószentmiklóson

Szent Istvánhoz méltón formálódott a közösség

1 259

Izgalommal várták annak idején a Bucsin negyediek – de nem csak –, hogy elkészüljön a templom, és mindenki számára példamutató közösséget alkothassanak. Az alapkövet 2005-ben helyezte el dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, majd alig három év múlva, 2008. augusztus 20-án, délután 5 órakor, Tamás József püspökkel közösen szentelték fel az új istenházát. Azóta eltelt tíz év, a hétfőn, késő délután tartott ünnepi szentmisén pedig Keresztes Zoltán plébános megjegyezte: ez nem hosszú idő, azonban elegendő ahhoz, hogy visszatekintsünk és hálát adjunk.

Szent István nagyságát emelte ki a püspök. Tisztelet Fotó: Kertész László

Zsúfolásig telt a Szent István-templom, így sokan csak állóhelyet kaptak, akik pedig nem fértek be, azoknak kihangosították az ünnepi szentmisét. A jelen lévő Bucsin negyedi lakók közül többen is úgy fogalmaztak: nem gondolták, hogy a „szokatlan kinézetű” templomban ilyen élet és hasonló közösség formálódik.
Az ünnepi alkalomra új köntöst kapott a templom beltere – amint Keresztes Zoltán plébános kifejtette, újrafestették a falakat, és felkerültek a keresztúti stációk is, amelyek Sárpátki Zoltán csíkszeredai szobrászművész munkáját dicsérik. Ezeket az állomásokat szentelte meg a szentmisét celebráló Tamás József püspök, mondván, mindazokra emlékezünk, akik jóvoltából a templom felépült, külön kiemelve Hajdó István néhai főesperest, plébánost. Hozzátette, természetesen a többi lelkipásztort, és mindenkit hála illet, aki az évek során gondját viselte az istenházának, nem megfeledkezve a hívekről, akik benépesítik azt.

Jó benyomást kelt a templom közössége
A Szent István Plébánia közösségét méltatta beszédében Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, mondván, az elmúlt tíz év a székely életerő megnyilvánulásaként is értelmezhető. Mint fogalmazott, aki templomot épít, az a jövőnek épít, a közösség pedig itt van, tervei vannak, és feladatokkal rendelkezik. Hasonló gondolatokat osztott meg Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Barti Tihamér is, aki a prédikációban elhangzott gondolatok hazavitelére és továbbadására biztatta a híveket.
Prédikációjának kezdetén az aranymisés Tamás József püspök rámutatott, tíz év sok mindenre elegendő: az embernél elég, hogy megtanulja az elemi, legalapvetőbb dolgokat, egy templom esetében pedig közösség formálódhat ennyi idő alatt. Mint részletezte, a Szent István-templom falai között bizony olyan közösség alakult ki, amely a kívülállóban is jó benyomást kelt. Hozzátette, ahogy az ember, úgy a közösség is fejlődik. Ezt követően a templom névadóját, Szent István királyt méltatta, hangsúlyozva: hívő, jámbor, igazságos és békeszerető ember volt, aki mindig az igazságot kereste. Szent István mindenkinek igyekezett megadni azt, ami megilleti, országát és népét pedig a Szűzanyának ajánlotta, amely szintén hite nagyságát bizonyítja.
Folytatva a szónoklatot, Tamás József megjegyezte, a liberális történetírás igyekszik úgy beállítani a tízéves gyergyószentmiklósi templom névadóját, mint aki csak taktikából választotta a kereszténységet, hangsúlyozva: ez teljességgel hamis.
– Miért ilyen ez a világ? – tette fel a kérdést a püspök, mondván, mindent a hitetlenség légköre vesz körül, a félelem az úr, a korrupció pedig tönkreteszi a mindennapi életet. A sziklára épített ház példájával élve, prédikációjának végén azt mondta, Szent István király is arra hív bennünket, hogy a mai világ kihívásai közepette megmaradjunk hívő embereknek, és építsünk egy olyan házat, benne pedig olyan hazát, amely megmarad.

A templom kívülről Fotó: Keresztes Zoltán

Elismeréseket adtak át
A szentmise végén Keresztes Zoltán plébános mindenkinek köszönetet mondott, és külön megköszönte Sárpátki Zoltán munkáját, a domborműveket, amelyek között a feltámadt Krisztust és Szent István király alakját is felfedezhetjük.
A lelkipásztor három elismerést is kiosztott: Tamás József püspök, az egri Mandák Attila, aki komoly segítséget nyújtott a templomépítésnél, illetve post mortem az istenháza megálmodója, Hajdó István néhai főesperes részesült az oklevélben, illetve a Szent Korona kicsinyített másában. Portik-Hegyi Kelemen jelenlegi főesperes, plébános neve is elhangzott, a köszönetek sorából pedig Bartos Károly sem hiányozhatott, aki annak idején első plébánosként indította útjára a Szent István egyházközséget.
A templom előterében a hagyományos kenyérszentelést is megtartották, az ünnepi esemény pedig a himnuszok eléneklésével zárult.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.