Tizennegyedik Zúg március Ditróban

277

Tizennegyedik alkalommal csendült fel 2019. március 17-én a cserkészinduló Ditróban a Zúg március történelmi vetélkedő nyitópillanataként: tizennégy éve már, hogy minden évben megszervezzük a Lovag Takó János cserkészcsapattal a már Gyergyó térségét is kinövő megmérettetést. A Köllő Zsófia cserkészvezető által indított, és azóta is évről évre megvalósuló Zúg március az évek során számtalan témára fektetve a hangsúlyt, millió kreatív feladatot és programot felsorakoztatva igyekezett, hogy a bekapcsolódó cserkészek számára színvonalas megmérettetés legyen.
A legelső években csupán 3-4 ditrói csapat mérte össze tudását a kreatív történelmi megmérettetésen, majd a teljes vetélkedő kiterjedt Gyergyó körzetre, és sokáig visszajáró vendégcsapatok érkeztek a maroshévízi, újfalvi és borszéki cserkészcsapatokból. Néhány éve a meghívottak sora kibővült, és Csík körzet is bekapcsolódott, így már a harmadik olyan vetélkedő zajlott le idén, amelyre a versenyző csapatok között olyanok is akadtak, akik 100 km-t utaztak, hogy megmérettessenek Ditróban az 1848–1849-es szabadságharc témakörében. S bár a fókuszban mindig a szabadságharc és forradalom állt, a témák mégis váltakoztak évről évre: volt év, amikor a forradalom eszméi, vagy a nemzeti jelképek képezték a vetélkedő fő vonalát, de különböző korszakok is vezették már a témát, mint a reformkor, a kiegyezés, vagy a Rákóczi-szabadságharc. Továbbá a nők a forradalomban, forradalom a művészetekben, forradalom az irodalomban is megjelentek az elmúlt évek során, mint a Zúg március fő témakörei, 2019-ben pedig Székelyföldre koncentrálva, forradalom Székelyföldön téma köré csoportosultak a vetélkedő feladatai.

Az évek során rendezvényünket az Idősek Klubjában, majd a ditrói középiskola multimédiás termében is többször megszerveztük, ahol óriás keresztrejtvények, szókirakók, kérdésekért ágyúgolyódobás, sőt még a széf nevű játék szabadságharcos változata is kihívást jelenthetett a versenyzőknek. Majd sikerült megtöltenünk a ditrói művelődési ház báltermét is a vetélkedőn résztvevőkkel, akikkel és akiknek köszönhetően az évek során forradalmi plakátok, erdélyi forradalmi túraútvonalak tervei, sőt Petőfiről készült festmények reprodukciói is napvilágot láttak. A feladatok között elolvashattuk többek között azt is, mit írt volna ki Petőfi Sándor az idővonalára, ha lett volna neki Facebookja, és Kossuth üzenetét is „láthattuk és hallhattuk” saját videoblogján, történelmi emlékműtervek és a koronázási jelvények is testet öltöttek a lelkes versenyzőknek köszönhetően, és számtalan kreatív énekes-verses előadásban is része lehetett mindazoknak, akik az évek során ellátogattak akár csak megtekinteni egy Zúg márciust. Az idei vetélkedő sem szűkölködött kreatív feladatokban és feladványokban, idén csupán a forma változott: a bejelentkező csapatok előre megkapták a kidolgozandó feladatsort, és egy hónappal a vetélkedő előtt nekiláthattak felkészülni, illetve elkészíteni a kért munkákat, plakátokat, fotókat, amelyeket a közönség előtt a vetélkedő napján mutattak be a zsűrinek és az érdeklődőknek.
Idén hat csapat állt neki a kapott feladatlappal megküzdeni, és igen színvonalas munkák, alkotások születtek csapataik munkája által. A részt vevő csapatok: Petőfi Sándor utódai – Csíkszentmihály, Bajkó Péter Honvédjai – Gyergyóújfalu, Petőfiak – Ditró, Tuzson legényei – Tusnádfürdő, Három madár – Ditró, Forr a dal már, ok? – Ditró. A zsűri értékelése szerint, végül a legtöbb pontot összegyűjtők Bajkó Péter Honvédjai lettek (117 pont), másodikként Tuzson legényei (110 pont), harmadik helyen pedig a Három madár csapata (104 pont) végzett. A zsűri tagjai Molnár Júlia történelemtanár, Benedek Gabriella tanítónő, egyesületi tag és Bajkó Gergő rovercserkész voltak.
Az idei vetélkedő sikeres megvalósulásáért rengeteg mindenkinek köszönettel tartozunk: köszönjük elsősorban a benevező, a versenyre felkészülő csapatoknak a részvételt és a munkájukat, valamint az őket felkészítő csapatvezetőknek, őrsvezetőknek és kísérőknek is. Köszönjük a segítséget azoknak a cserkészeknek, akik a feladatok kiötlésében, megfogalmazásában, a terem előkészítésében, a vetélkedő előtti előkészületekben kivették részüket és külön köszönet Hompoth Ibolya, Horváth Enikő szülőknek, akik a svédasztal előkészítésén munkálkodtak, hogy a vendégek finom szendvicseket, süteményt, teát, kávét fogyaszthassanak. Köszönjük szépen a Takó János Egyesületnek, hogy a szervezési és anyagi támogatásukkal idén is a csapat mögé álltak teljes erővel, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Háznak, hogy a vetélkedőnk számára a termet, hangosítást és más technikai feltételeket biztosították. Anyagi és díjbeli támogatásukért köszönetünket szeretnénk kifejezni a Csíki Cserkészekért Egyesületnek, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, a Fortrans Detroit Kft.-nek – Fórika Leventének, valamint Fülöp Feri bácsinak. Megjegyezhető, hogy minden idők leggazdagabb díjazása sikerült a résztvevők számára.
A tizennegyedikkel sem áll meg a sor, és 2020-ra előretekintve, új ötletekkel készülve, a csapatok lelkesedésében bízva tervezzük, és pozitívan előretekintve reméljük, hogy jövőben már a XV. Zúg március történelmi vetélkedő beszámolóját lesz szükséges papírra vetni március folyamán.
Légy résen!

Balázs Brigitta csapatvezető, 20. Lovag Takó János cscs., Ditró

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek