vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Tizenkilenc iskola kapcsolódott be az erőszakmegelőző programba

Megközelítőleg 740 diák vesz részt a Juventutti Alapítvány négy évre tervezett, iskolai erőszakmegelőző programjában. Az októberben kezdődő 90 perces tevékenységeken, játékokon keresztül szociális és kognitív készségeket fejlesztenek, hogy a diákok megtanulják megoldani konfliktushelyzeteiket fizikális és verbális agresszió nélkül.

Tegnapi sajtótájékoztatóján a Juventutti Alapítvány iskolai erőszakmegelőző programjának részleteit ismertették az alapítvány munkatársai.
Bevezetőként az alapítvány elnöke, Hasenec Tímea hangsúlyozta, hogy egy 2016-ban végzett felmérés szerint 4 diákból 1 tapasztal valamilyen módon iskolai bántalmazást, ez az arány azóta még romlott, ezért is olyan fontos felkészíteni a tanulókat az ilyen helyzetek elkerülésére, illetve kezelésére. A programban 19 iskola 35 ötödik osztálya, megközelítőleg 740 diák vesz részt.
– A program pályázati keretből és Csíkszereda város támogatásával jött létre, de más támogatókat is szeretnénk bevonni, mivel jelenleg a forrásaink korlátozottak – mutatott rá az alapítvány elnöke, hozzátéve: szülőknek is szeretnénk programokat indítani, illetve az iskola másként tevékenységeibe is bekapcsolódnánk a jövőben.

Szociális és kognitív készségeket fejleszt
A 90 perces, havi vagy hathetente tartott ingyenes foglalkozások minden alkalommal adott téma köré csoportosulnak.
Tankó Emőke foglalkozásfelelős a szociális és kognitív készségek fejlesztésének fontosságára tért ki.
– A tevékenységek alapja az élményen és játékon keresztül olyan készségek fejlesztése lesz, mint tolerancia, magabiztosság, önismeret, relaxáció, empátia, érzelem-felismerés és térbeli tudatosság – közölte az alapítvány munkatársa.
A foglalkozások végén a koordinátorok kérdőív kitöltésével rögzítik tapasztalataikat és a fejlődést, amit majd szükség esetén az osztályfőnökkel, illetve iskolapszichológussal is megvitatnak. Problémás esetek felmerülésekor az Áradat Egyesület együttműködését, illetve szakmai segítségét is igénybe vehetik.

Csíkszeredai és vidéki iskolák is csatlakoztak
A programban minden magyar iskola részt vesz Csíkszeredából, illetve többnyire a környékbeli vidéki iskolák is csatlakoztak.
Balázs Brigitta, az alapítvány programkoordinátora az általuk készített, illetve vásárolt eszköztárról beszélt. A tevékenységek során alkalmazott játékoknak üzenetük, tanulságuk és készségfejlesztő tulajdonságuk van. Egyes játékok során érzelmi kártyák, szükséglet-kártyák, illetve erőforráskártyák segítségével a diákok megtanulják kifejezni érzelmeiket, illetve felismerni egymás arcán azokat.
Továbbá lesznek mozgásos zenei gyakorlatok, előítélet-felismerő gyakorlatok és még sok más érdekes játék, ami erősíti az összetartozás érzését.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb