2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Tizenkét bajnoki cím, két országos rekord

Huszonnégy éremmel tértek haza a pályakerékpáros országos bajnokságról a Novák Cycling Academy sportolói. A Plovdivban tartott versenyen tizenketten lettek országos bajnokok, két csíki kerékpáros pedig megdöntötte a korosztályos országos rekordot is. Nem volt olyan csíki sportoló, aki ne állt volna dobogóra a bolgár pályán tartott versenyen.

Szenzációsan szerepeltek a csíkszeredai sportolók a hétvégén Plovdivban tartott pályakerékpáros országos bajnokságon. A Novák Cycling Academy hét sportolóval vett részt a viadalon, és mindannyian bajnoki éremmel térhettek haza. – Amint az eredmények mutatják, valóban jól sikerült az országos bajnokság sportolóink számára – nyilatkozta lapunknak Sebestyén Szabolcs, a csíkszeredai kerékpáros akadémia csapatmenedzsere.

A pályakerékpáros román bajnokságnak 2018-tól Plovdiv ad otthont, immár harmadik alkalommal szervezik meg a viadalt a bolgár városban. Ugyanis Romániában egyetlen kerékpárospálya van, az is használhatatlan. – A Bukaresti Dinamo Sportkomplexumban van az egyetlen kerékpárospálya, ám az több ok miatt sem megfelelő. Egyrészt szabadtéri, másrészt betonból van, harmadrészt pedig olyannyira romos az állapotba, hogy azt semmilyen körülmények között nem lehet használni kerékpárral. Így három éve Plovdivban tartja a hazai szakszövetség a pályakerékpáros országos bajnokságot – mondta Sebestyén Szabolcs. Hozzátette, a bolgár pálya fedett, a parketta fából van és a nemzetközi szabványnak megfelel, ugyanakkor Plovdivban remek körülmények vannak mind edzésre, mind versenyzésre.

A Román Kerékpáros Szövetség által szervezett országos bajnokságon közel száz sportoló állt rajthoz a kadét, az ifjúsági, valamint a felnőtt korosztályokban. Míg az országúti szakágban két – egyéni időfutam és mezőnyverseny – bajnoki címet osztanak, addig a pályakerékpárosok korosztályonként és nemenként is tizenegy érmet nyerhetnek. Éppen ezért olyan sportolók is versenyeznek a pályakerékpáros szakágban, akik az országúti viadalokon nem is indulnak el.

Az éremhalmozó

A csíki kerékpáros akadémiát a Novák család négy sportolója, Károly Eduárd, Edvárd, Edmond és Ingrid, valamint Szász Dávid, Török János és Lukács Zsombor képviselte.

A tizenkét csíki bajnoki címből Novák Edvárd nyolcat szerzett, kettőt a csapattal, hatot pedig egyéniben, mi több, az egyéni üldözőversenyben országos rekordot döntött. Ugyancsak országos rekorder lett Szász Dávid az egy kilométeres egyéni időfutamban, a sportoló egyéniben három, a csapattal pedig két bajnoki címet ünnepelhet.

A Novák Cycling Academy csapatmenedzsere megjegyezte, noha még gyerek A kategóriás korosztályú sportoló Novák Edmond, az országos bajnokságon az eggyel nagyobb sportolók között versenyzett. – Edmond a kadétok között is bizonyított, noha kisebb, fiatalabb a versenytársainál, és így is sikerült érmet szereznie – tette hozzá Sebestyén Szabolcs.

Egyéniben 8, csapatban 2 érem és egy országos rekord Novák Edvárd teljesítménye

Olasz „kulcs” a sikerhez

A pályakerékpáros országos bajnokságon elért sikerek kulcsaként két dolgot jegyzett meg a Novák Cycling Academy csapatmenedzsere. – Ugyan az év folyamán pályán nem tudott edzeni a csapat, a tavaszi karanténos időszakot követően egész nyáron specifikus edzéseket tartottak sportolóink. Ugyanakkor a sikerekhez hozzájárult Cristiano Valoppi is, az olasz edző ugyanis júniustól Csíkszeredában van. A karantén alatt egyéni edzéstervek alapján készültek sportolóink, ám az év második felétől már szemmel is kísérhette az edzéseket a kiváló olasz szakember, aki többek között az akadémiánk alapítóját és névadóját, Novák Károly Eduárdot olimpiai bajnoki címhez segítette – nyilatkozta lapunknak Sebestyén Szabolcs. 

A csapatmenedzser azt is elmondta, olyannyira jól sikerült a pályakerékpáros országos bajnokságra a felkészülés, hogy a tavalyi időeredményekhez képest másodpercekkel voltak gyorsabbak a Novák Cycling Academy sportolói. – Novák Edvárd és Szász Dávid országos rekordot döntött, ennek hitelesítése folyamatban van. Ugyanakkor a szövetség most vizsgálja a korábbi korosztályos rekordokat, így megtörténhet, hogy nemcsak két számban javítottuk meg a korábbi országos csúcsokat. Egyébként mindkét kerékpárosunk közel egy másodpercet javított a korábbi csúcson, ami például Szász egy kilométeres időfutamban elért új rekordjánál számottevő idő – tette hozzá a csapatmenedzser.

Cristiano Valoppi elkísérte a csapatot Plovdivba is, a munkáját Csicsáky Tamás is segítette. – Mindenki kellett ehhez a nagyszerű éremesőhöz: sportoló, edző, szerelő, csapatmenedzser. A huszonöt érem újra bebizonyította, jól működik a rendszer, jó irányba halad a kerékpársportban az utánpótlás-nevelés a Novák Cycling Academynál – mondta Sebestyén Szabolcs

 

A csíki sportolók helyezései

Novák Edvárd (kadét): keirin: 1. hely; egyéni időfutam: 1. hely; scratch: 1. hely; kieséses verseny: 2. hely; tempo race: 1. hely; pontverseny: 1. hely; sprint: 3. hely; egyéni üldözés: 1. hely.

Török János (kadét): egyéni időfutam: 2. hely; tempo race: 2. hely; pontverseny: 2. hely; sprint: 1. hely.

Lukács Zsombor (kadét): egyéni időfutam: 3. hely; sprint: 2. hely.

Novák Edmond (kadét): egyéni üldözés: 3. hely.

Novák Ingrid (kadét): egyéni időfutam: 2. hely; sprint: 3. hely.

Szász Dávid (ifjúsági): keirin: 1. hely; sprint: 1. hely; egyéni időfutam: 1. hely.

Novák Károly Eduárd (elite): egyéni üldözés: 3. hely, egyéni időfutam: 3. hely.

Csapat, üldözés, ifjúságiak: Novák Cycling Academy (Szász Dávid, Novák Edvárd, Török János, Lukács Zsombor) 1. hely.

Csapat, sprintverseny, ifjúságiak: Novák Cycling Academy (Szász Dávid, Novák Edvárd, Lukács Zsombor) 1. hely.Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,322RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb