Tizenhét AmaTur tornát tartottak

78

Salamás adott otthont az év utolsó, az országos AmaTur sorozatban is számító asztalitenisz-versenynek. Idén tizenhét AmaTur torna volt a megyében, amelyből négy a legmagasabb kategóriába számított. Incze Levente zárt a megyei rangsor élén, négy Hargita megyei játékos fért be az ország száz legjobbja közé.

Salamáson zárták az AmaTur sorozatban részt vevő megyei asztaliteniszezők az évet

Szombaton a Salamás-kupával díjazott versennyel ért véget a Hargita megyei asztaliteniszezők számára az AmaTur sorozat. A B kategóriás nyílt versenyen hetvenketten álltak az asztalok mellett többnyire Hargita megyei sportolók, de érkeztek versenyzők Besztere-Naszód, Kolozs és Maros megyéből is. A viadal a kolozsvári Korabian Tamás sikerével zárult, aki a döntőben a maroshévízi Colcer Nicolaet múlta felül, a harmadik helyen pedig a csíkszeredai Kiss János és a marosvásárhelyi Trandafir Vasile végzett.

Mi az AmaTur?
Az AmaTur egy amatőröknek kiírt országos asztalitenisz-sorozat, a versenyeket pedig kategóriákra osztják jellegük szerint. E szerint lehetnek országos, regionális vagy helyi versenyek, besorolásuk szerint A+, A és B kategóriás tornák.
Szervezetten az AmaTur sorozat 2006-ban indult, az első évben harminc tornát tartottak és 288 játékost tartottak nyilván. Idén 315 tornát rendeztek, a sorozat szervezői által nyilvántartott asztaliteniszezők száma pedig 3997. Az AmaTur fennállása óta 74 A+, 589 A és 1023 B kategóriás tornát tartottak az országban, ugyanakkor a nemzetközi szövetség égisze alatt 73 nemzetközi versenyre is sor került.
Hargita megye 2006-ban kapcsolódott be a sorozatba rögtön egy A kategóriás versennyel, amelynek november 11-én Csíkszereda adott otthont. Két hónappal később már A+-os verseny házigazdája volt a megyeszékhely, 2010-ig csak itt tartottak AmaTur viadalokat a megyében. Az első Hargita megyei győztes a székelyudvarhelyi László Zsolt volt, aki 2008 május 24-én az első Csíkszeredában tartott B kategóriás versenyen diadalmaskodott. Egy hónappal később született meg az első csíkszeredai AmaTur-diadal is, szintén egy, a megyeszékhelyen tartott B kategóriás versenyen Erdős Ferenc győzött.
Székelyudvarhelyen 2010 ja­nuár 30-án tartották az első Ama­Tur versenyt, az A kategóriás viadalon hazai siker született Gör­gényi Levente révén. Másfél évvel később Madéfalván, 2013-ban Gyimesfelsőlokon, egy évre rá már Korondon is tartottak B kategóriás viadalt. Gyergyószentmiklósn 2015 novemberében, Gyergyóditróban fél évvel később, Maroshévízen, Gyergyócsomafalván, Csík­szent­imrén, Gyergyóújfaluban és Sala­má­son idén tartottak először AmaTur tornát. A sorozatban eddig három A+-os tornát szerveztek, kettőnek Csíkszereda, egynek – az idén – Gyergyóditró volt a házigazdája. A megyében az eltelt tizenkét év alatt 79 AmaTur asztalitenisz-tornát tartottak, az említett három A+-os mellett húsz A és 56 B kategóriás verseny volt.
Ugyan a jövő évi versenynaptár még nem teljes, de azt már lehet tudni, hogy 2018. január 13-án Székelyudvarhelyen a Fit.Feel-kupa nyitja a megyei AmaTur sorozatot egy A kategóriás versennyel, május 12-én Gyergyóditróban ugyancsak A-s torna lesz a Ditroit-kupa, szeptember elején Székelyudvarhely újabb A kategóriás viadalnak ad otthont, december 8-án pedig Gyergyószentmiklóson tartanak versenyt. A B kategóriás tornák időpontjait még nem szögezték le, de valószínű, hogy számuk eléri majd a tízet.

A legjobbak
Hargita megyében 199 asztaliteniszezőt tart számon az AmaTur, a ranglista első három helyét csíkszeredaiak foglalják el, de négyen az országos ranglista első száz legjobbja között vannak.
A megyei ranglistát Incze Levente vezeti 445,9 ponttal László Levente előtt, akinek mindössze 0,7 pont a hátránya a listavezetővel szemben, a harmadik helyen Fancsali Kálmán áll 391,4 ponttal. Az országos listán Incze az 58., László az 59., Fancsali a 98., míg a megyei negyedik helyezett, a maroshévízi Fazakas Attila a 100. helyen áll.
Idén a legtöbb tornán, huszonötön Fancsali vett részt, a legtöbb dobogós helyezése Inczének van (négy második és két harmadik), a legtöbb tornagyőzelmet viszont a székelyudvarhelyi Tókos Pál aratta, aki egy A+ és két B kategóriás versenyen lett első.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.