Tizenhattal nő a létszám

A FIFA által az év csapatába választott játékosok a hétfői gálán

Tizenhattal több csapat vesz részt 2026-tól a labdarúgó-világbajnokságokon, a 32-ről 48-ra való növelésről a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kongresszusán született döntés. Az első vébén még 13, a másodikon már 16 válogatott vett részt a vébén, 1982 és 1994 között 24, 1998-tól pedig 32 csapat játszik a trófeáért.

A FIFA által az év csapatába választott játékosok a hétfői gálán
A FIFA által az év csapatába választott játékosok a hétfői gálán

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntött, a világbajnokság mezőnyét 32 csapatról 48-ra növelik a jövőben 2026-tól. A lebonyolítási rend a következő lesz: 16, háromcsapatos csoportot hoznak létre, amelyből az első kettő jut tovább. A maradék 32 gárda az egyenes kieséses szakaszban folytatja. Az eddigi 64 mérkőzésről így 80-ra nő a mérkőzések száma, de a végső győztes ugyanúgy hét meccset játszik majd, ahogyan eddig is.
A viadalt 32 nap alatt bonyolítják le, hogy a reformot ellenző európai topklubok kedvében járjanak – az élgárdák a túl zsúfolt nemzetközi menetrendet kifogásolták.
Az 1930-as tornán még 13 csapat vett részt, négy évvel később 16, majd 15, és 1950-ben ismét 13. 1954-től 16 gárda viaskodott egymással, 1982-ben 24-re bővítették a létszámot, 1998-ban pedig 32-re.
Gianni Infantino FIFA-elnök szerint azért volt szükség az újabb változtatásra, hogy a világbajnokság „befogadóbb” legyen, mert „ez szolgálja a labdarúgás fejlődését az egész világon”. Hozzátette, semmi sem képes jobban fellendíteni egy ország labdarúgását, mint az, ha egy világbajnokságon szerepelhet. Ugyanakkor Infantino gazdasági indokai lehettek a legerősebbek az emelésre, előzetes kutatásokat készíttetett, melyek szerint a 48-as emelés és lebonyolítás megváltoztatása 800 millió fontos többletbevételt hoz a közvetítési és más üzleti jogok eladásából, így a világbajnokság összbevétele 3,5 milliárd fontra emelkedik a becslések szerint.
A 2018-as oroszországi és 2022-es katari vébén még 32 csapat vesz részt, a válogatottakat 8 négycsapatos csoport sorolják, ahonnan az első kettő jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A 2026-os vébé helyszínéről három év múlva döntenek, a rotációs elv alapján Észak-Amerika lesz a házigazda.

Ronaldo az év játékosa
Hétfő este került sor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség díjátadó gálájára Zürichben. A 2017-es FIFA-gálán Cristiano Ronaldót választották meg az év legjobb játékosának, míg az év edzőjének járó elismerést Claudio Ranieri érdemelte ki. Cristiano Ronaldót 2008 után másodszor választotta meg a FIFA az év legjobbjának.
A FIFA gála díjazottai: az év játékosa: Cristiano Ronaldo; az év férfi edzője: Claudio Ranieri; az év női játékosa: Carli Lloyd; az év női edzője: Silvia Neid; Puskás-díj győztese (legszebb gól): Mohd Faiz Subri; FIFA szurkolói díj: a Dortmund–Liverpool El-meccs szurkolói; FIFA fair play díj: Atlético Nacional; FIFA FIFPro év csapata: Manuel Neuer – Daniel Alves, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Marcelo – Luka Modric, Toni Kroos, Andrés Iniesta – Lionel Messi, Luis Suárez, Cristiano Ronaldo.

HN-összeállítás