Tizenegy halálos áldozat

41

Tizenegyre emelkedett tegnapra az Egyesült Államokat napok óta sújtó sarkvidéki hideghullám halálos áldozatainak a száma.

Wisconsin, Észak-Dako­ta, Missouri és Texas szövetségi tagálla­mok­ban szedett halálos áldozatokat a hideg, elsősorban a hajléktalanok körében, annak ellenére is, hogy szinte valamennyi szövetségi államban melegedő szállásokat nyitottak. Az amerikai sajtóban „hidegbombának” és „bombaciklonnak” nevezték el azt a száz esztendeje nem tapasztalt hideghullámot, amely főként az ország középnyugati részét és a keleti partvidéket sújtja. Tegnap reggel óta már az eddig meleg, déli Florida állam egyes vidékein is szállingózik a hó.
A meteorológusok a jelentős mértékben csökkenő légnyomásnak tulajdonítják a hurrikán erősségű szelet, amely helyenként 100–120 kilométeres erősséggel tombol. Az előrejelzések szerint a keleti partvidéken az elkövetkező 24 órában újabb 40–51 centiméteres hó várható. Az Egyesült Államok délkeleti államaiban ónos eső vagy hó esik. A déli Florida fővárosában, Tallahassee-ben – ahol 1989 óta nem havazott – 10–15 centiméteres hóra számítanak, az állam tengerparti vidékein zárva maradtak az iskolák és az állami hivatalok. Georgia állam kormányzója, Nathan Deal a tengerparti 28 megyére rendkívüli állapotot hirdetett, mivel erőteljes vihart jeleztek a meteorológusok.
Havazik Észak- és Dél-Karolinában is, ahol az utakra ráfagyott a hóréteg.

MTI

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.