Tizedszer találkoztak a szabadságharc jegyében

49

Tizedik alkalommal szervezte meg a Föltámadott a tenger elnevezésű irodalmi-történelmi vetélkedőt a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Középiskola. Az idén nem volt rangsorolás, a hét részt vevő csapat mindegyike nyert a megméretkezésből.

Játékos foglalkozás, játszva tanulás Fotó: László Róbert
Játékos foglalkozás, játszva tanulás Fotó: László Róbert

Bár korábban is szerveztek hasonló vetélkedőket irodalmi-történelmi versenyként, kihagyás nélkül tizedszerre találkoztak Csíkdánfalván a felcsíki általános iskolák történelemkedvelői, minden intézményből egy-egy négytagú csapat.

Versenyzők helyett  játékosok
Ottjártunkkor éppen Petőfiről adomáztak a tanulók, majd forradalmi dalokat adtak elő – nem is akárhogyan. Az egyik ügyes énekes, a dánfalvi Zágoni Henrietta már másodszor tagja az iskola csapatának.
– Érdekesek a feladatok, a téma is megfogja a képzeletet – mondta a kis résztvevő –, főleg, hogy az idén nem a versengésen, hanem a játékon volt a hangsúly. Hogy én mit jegyeztem meg a magam számára? Azt, hogy a hazáért cselekedni kell, és ki kell állni a nemzetért, és ez engem nagyon ösztönöz.
Madéfalvi Ferencz Ádám szintén másodjára vett részt a próbákon. Amint mondta, a történelem mindig is vonzotta, és különösképpen érdekli a forradalom és ennek a részletei.
– Így jobb, hogy nem versengünk, mert a versenyeken van egy alapfeszültség, izgulás, de ilyenkor oldottabb hangulatban jobban lehet kommunikálni, jobban át lehet érezni a forradalmi hangulatot. Számomra az a tanulság, hogy mindent lehet, csak akarni kell. Mivel a forradalmat leverték, a sikere megkérdőjelezhető, de részeredményei, eszmei sikere mindenképpen volt.

Játékos feladványok
– Minden évben próbálunk érdekes, szórakoztató feladatokat kitalálni, hogy ne csak a verseny izgalma maradjon meg, hanem jól is érezzék magukat a diákok – közölte Szabó Katalin magyar szakos tanár, a verseny egyik szervezője. – Úgy látszik, sikerült, mert most már tizedik éve visszajáró partnerünk ez a hét felcsíki iskola. A történelemfeladványok mindig a szabadságharchoz, az irodalmi feladványok mindig Petőfihez kapcsolódnak. Ebben az évben nem versenyeztünk, hanem oldottabb hangulatban ünnepeltünk, nem pontoztunk és nem osztottunk helyezéseket.
– Az idén azokat hívtuk meg, akik korábban is rendszeresen jártak – tette hozzá a történelem szakos Elekes Izabella, a versenyek másik főszervezője. – A legtöbb tíz csapat volt, de annyi gyerekkel nehéz foglalkozni. 6-8 csoport a legideálisabb. A magam részéről a találkozók nevelőértékét emelném ki, mert mindig aprólékosabban figyelnek a gyerekek a felkészülés alatt a részletekre, mint egy egyszerű tanórán, több információhoz jutnak. Minden évben más oldalról közelítettük meg a szabadságharcot, most csak a március 15-i eseményekkel foglalkoztunk, erről készítettek plakátot a jelenlévők és pl. kokárdát is varrtak, de volt olyan év, hogy a székelység 1848-as történelme, máskor éppen az egész szabadságharc volt a téma.
Vendégek a huszárok
Az ünnepi alkalom meghívottjai a Mátyás-huszárok voltak. A szervezésbe, az előkészületekbe az egész munkaközösség besegített, a támogatók közt volt a csíkdánfalvi közbirtokosság, valamint két magánvállalkozás.
– Minden iskolának van valamilyen vetélkedője, és a térségen belül próbáltuk úgy összehozni a versenyeket, hogy ne ismétlődjenek – fejtette ki Kajtár Csaba igazgató. – Madarason pl. Páll Lajos matematikaverseny van. Mi Petőfi Sándor nevét vettük fel, mert itt állt az iskola előtt a Petőfi-szobor, és már a névadáskor eldöntöttük, hogy próbálunk a gyerekekkel olyan tevékenységeket folytatni, ami Petőfi szellemiségét továbbviszi. Azt szeretnénk, ha a gyerekek minél jobban megismernék a magyarság, a székelység történelmét és nyelvükben, valamint tudásukkal is erősítenék a nemzetet.
A találkozó résztvevői nem csak emlékkel távoztak: minden tanuló egy erre az alkalomra készített jegyzetfüzetet és emléklapot kapott, a felkészítő tanárok pedig a vetélkedő tíz évének összegyűjtött, bekötött anyagát, feladatlapjait vehették át ajándékként.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.