Tíz országban több mint harmincötezren szólaltatják meg József Attila műveit: XII. Nemzetközi felolvasómaraton

73

Születésének 115. évfordulója alkalmából József Attila műveiből olvasnak fel holnap a tizenkettedik kiírásához érkezett nemzetközi felolvasómaraton résztvevői: idén tíz országból 35 ezren csatlakoztak az eseményhez, válaszolva a szervezők felhívására.

A 2009-ben útjára indított nemzetközi felol­vasó­ma­ra­ton főszervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A méreteiben és résztvevőinek számában évről évre növekvő eseményen kiemelkedő íróink, költőink műveiből olvasnak fel a résztvevők, határokon innen és túl. Holnap, a XII. Nemzetközi felolvasómaratonon József Attila (1905–1937) műveit szólaltatják meg, születésének 115. évfordulója alkalmából. A szervezők szándéka szerint a határokon átívelő felolvasáshoz a korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehetett csatlakozni. „2019. február 14-ig összesített adataink szerint idén 10 országból több mint 35 000 a felolvasásra jelentkezők száma” – olvasható a szervezők közleményében. Mint írják: „Az idei maratonra jelentkezők száma is bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít, a közös olvasás az összetartozás élményét is nyújtja.”
A szervezőktől megtudtuk, hogy a maraton megnyitójára a felolvasás központi helyszínén, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében délelőtt 10 órától várják a felolvasókat. Mint közlik, idén is részt vesznek az eseményen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársai, jelen lesz Hargita Megye Tanácsának képviselője. A szervezők arról is tájékoztattak, hogy a maraton idei meghívottja Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője; továbbá Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, Kányádi Szilárd rendező, a Csíki Játékszín vezetője, Balog László, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara Könyvtárának igazgatója. Endes Ábrahám Ákos szavalatával zárul a megnyitó első része, a felolvasások szüneteiben a ROLE együttes tagjai szólaltatják meg József Attila általuk megzenésített verseit.
A megyei könyvtárban este hat óráig folyamatosan zajlik a felolvasás, a megnyitó után különböző intézmények képviselői, többosztálynyi diák és a könyvtár munkatársai adják majd egymásnak a szót. Csíkszeredában ezzel párhuzamosan idén is számos helyszínen zajlik majd a felolvasás, a város minden iskolája csatlakozott a kezdeményezéshez.
A szervezők közlése szerint az idei maratonhoz a hazai jelentkezők mellett kilenc országból csatlakoztak a felolvasáshoz, mintegy 4000-en olvasnak fel külföldön. A környező országok közül Magyarországról, Szlovákiából, Kárpátaljáról jelentkeztek, de felolvasnak Németországban, Nürnbergben a Magyar Kultúregyesület szervezésében, Belgiumban a Brüsszeli Magyar Házban. Svédországból és Angliából egyéni felolvasók jelentkeztek (Enfield, Coventry, Pertshire – Skócia). Az tengerentúlról is jelentkeztek, az Egyesült Államokban Clevelandben a Bocskai Rádió munkatársai olvasnak fel, Kanadában pedig Torontóban szólalnak meg József Attila versei.
Itthon az ország 16 megyéjében, számos településen csendülnek fel József Attila művei. A legtöbben Hargita megye településeiből csatalkoztak, mintegy 20 ezren fognak felolvasni. A felovasók száma szerint idén második Maros megye (5840 felolvasó), harmadik Bihar megye (2709) és negyedik Kovászna megye (1766). Továbbá felolvasnak Arad, Bákó, Beszterce-Naszód, Brassó, Fehér, Kolozs, Krassó-Szörény, Szatmár, Szeben, Szilágy és Temes megyében, valamint Bukarestben.
A Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársai azonban felhívják a figyelmet, hogy az adatok nem véglegesek. „Mint az előző esztendőkben is, a felolvasók teljes létszámát és az eseményhez csatlakozó települések és intézmények számát csak a maraton lezárulása után néhány nappal tudjuk pontosan összesíteni” – hívták fel figyelmünket.
Bővebb felvilágosítással Török Edit, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa szolgál a 0753–073489-as telefonszámon, illetve részletes tájékoztató olvasható a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu.
A szervezők reményüket fejezik ki, hogy idén is sikerül eljuttatni a közös olvasás örömét minél több emberhez szerte a világon.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek