Tíz év, tíz helyszín a Csíki Jazzen

Nemcsak vájtfüleknek

393

Tizedik alkalommal szervezik meg a Csíki Jazzt, ami mára nemzetközi fesztiválként vár minden dzsesszkedvelőt és érdeklődőt a háromnapos, pénteken kezdődő rendezvényre. Szakítva a hagyományokkal, idén visszatérő zenekarokkal is találkozhat a közönség, akik szintén idén ünnepelik fennállásuk tizedik évét. Az egyik a Kéknyúl Hammond Band, a másik pedig a Sárik Péter Trió, amelynek névadója már kicsit csíkszeredainak is számít.

Szilágyi Nóra. Nagy feladatra vállalkozik minden évben Fotó: László F. Csaba

Több mint tíz éve fogalmazódott meg a fesztivál ötlete Szilágyi Nóra fejében. A szervező Mini Jazz Fesztivál Egyesület elnöke, a fesztivál megálmodója, főszervezője már akkoriban is foglalkozott a dzsesszel, énekelt is dzsesszzeneka­rokban. A számtalan dzsesszfesztivál után, amin részt vett, arra gondolt, hogy Csíkszeredában is megállná a helyét egy ilyen jellegű rendezvény.
– Akkoriban nem vettek komolyan az emberek, őrültségnek tűnt az ötlet megvalósítása Csíkszeredában. A városban nagyon sok művészet volt jelen már akkor is, kivéve ezt a zenei stílust. Eleinte furcsán néztek, de nem voltak ellenére, nagyon sokan mellém álltak, ki amivel tudott. Először baráti szálakon hívtam zenekarokat, olyanokat, akikkel együtt zenéltem, magyarországi és romániai előadókat – mondta Szilágyi Nóra, a fesztivál megálmodója.

A zenét ápolni, szeretni kell
Mint elmondta: a dzsesszzenét a fesztivál előtt az itteni emberek nem igazán szerették. Sztereotípia volt, miszerint a dzsessz csak a vájtfülűeknek van, a művészeknek, különleges embereknek, és a zenéjét meg kell érteni. Ezért tartották fontosnak, hogy megmutassák a műfaj különböző stílusait.
– A 10 év alatt szerintem sikerült ezt a gondolkodást teljesen megszüntetni. Az emberek rájöttek, hogy a dzsesszt nem megérteni, hanem hallgatni és szeretni kell – fejtette ki Szilágyi.
Hargita Megyei Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ társszervezésével idén is sikerült elérni azt, hogy a megye nagyobb városaiban koncerteket biztosítsanak, immár ötödik éve. Idén Csíkszeredában a Mikó-vár, Gyergyószentmiklóson a Roz­maring Étterem, Székelyud­var­helyen pedig a Mokka Kávéház biztosítja a helyszínt a pénteki koncerteknek. Több mint 2000 embert mozgat meg a rendezvény.
A fesztiválon zenekarok nőttek fel, nagyon sok zenész kapott inspirációt az évek során. A gyerekek nagyon érzik a dzsesszt, egyből táncolnak rá, szeretik, nagyon pozitívan fogadják – hangsúlyozta a főszervező.

Túl nagyra nőtt a rendezvény
Az anyagiak még mindig problémát jelentenek – mondta Szi­lágyi Nóra. Még mindig várnak a szponzorok pozitív visszajelzéseire, utolsó napokban is jól jön a támogatók segítsége.
A főszervező elmondta: igencsak megterhelő az, hogy a fesztivál költségeinek fedezésére szükséges összeg nagy részét ő kell megszerezze. 10 év után nehéz, túl nagy felelősséggel jár a megszervezés, lebonyolítás mindössze két-három ember számára. Nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát, amivel a hatalmas költségek is együtt járnak.
Az egyesület ugyan biztosítja a számlázást és a pályázatokhoz szükséges feltételeket, viszont szükség lenne emberekre, akik segítenek a „terhek cipelésében”. Egyszóval szükség lenne olyan csapatra, amelynek tagjai komolyan veszik a feladatokat. Leginkább papírmunkát végző és gazdasági ügyekhez értő személyek, csapattársak kellenének.

Ami újdonságnak számít
Eddig nem volt visszahívás, idén azonban kivételt tettek. Két zenekar ismét fellép a fesztiválon: az egyik a Kéknyúl Hammond Band, a másik pedig Sárik Péter triója. A 10 éves évfordulót úgy akarták ünnepelni, hogy családias legyen a hangulat a zenészek szempontjából, ezért visszahívják azokat, akik a szívükhöz nőttek, és a két együttes mindéképp itt kell legyen a szülinapon – mondta Szilágyi Nóra.
A Dan Berglund Quartet zenekar új formációjában először a fesztivál születésnapján lép fel, világpremierre hívnak minden érdeklődőt.

A program
Holnap délután hangolóval rajtolnak a színház előtti téren, fellép a Mesehetes. Pénteken Ineffable-, Eztán Együttes-, valamint Tündérground-koncert lesz a Mikó-várban, amit jam session követ az Ólommadárban. Gyergyószentmiklóson, a Rozmaring Vendéglőben zenél az Equinox feat Juhász Gábor, a székelyudvarhelyi Mokkában pedig a Kéknyúl Hammond Band koncertezik.
Szombaton és vasárnap a Mikó-várban interaktív zenés foglalkozás lesz gyerekeknek, de lesz improvizációs workshop színészeknek Andrew Hefler rendező, színész, énekes vezetésével, magyar nyelven. Jazzhelyzetek néven felnőtteknek is tartanak improvizációs workshopot. Színpadra lépnek: Equinox feat. Juhász Gábor, Berki Tamás feat. Sárik Péter Trió, Sorin Zlat Trió, Kéknyúl Hammond Band, valamint a Dan Berglund Quartet.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.