Titkos számok nélkül

Nyitott költségvetés Székelyudvarhelyen

178

Mindenki számára elérhető, érthető és átlátható a város idei költségvetés-tervezete. Interaktív formában felkerült a polgármesteri hivatal honlapjára, és bárki tanulmányozhatja az összes tételt, a beruházásokra szánt összegektől kezdve egészen a személyzeti költségekig.

Mennyibe kerül a kultúra? Nyitott költségvetés Székelyudvarhelyen

A városháza tanácstermében tegnap Jakab Attila városmenedzser és Szilágyi István gazdasági igazgató a költségvetés tervezési folyamatáról is beszélt. Elmondták, hogy már a tavaly programok összességeként próbálták elkészíteni a büdzsét. Minden osztálytól és a külső intézményektől bekérték az igényeket és terveket, így a tervezetből előrelátható tételesen az is, hogy például az év végi karácsonyi vásár hangosítása mennyibe kerül.
– Minden átlátható és előre benne van. A tanácsosok így a legapróbb részletekig tudják, hogy mit szavaznak meg, ugyanakkor pedig ennek alapján az osztályok és intézmények is számonkérhetők az év végén – részletezte Jakab Attila.

Nyilvános adatok
Az interaktív költségvetés egyetlen kattintással elérhető a polgármesteri hivatal honlapjának (udvarhely.ro) főoldaláról, ahol rövid használati útmutatóval találkozik az olvasó, majd rögtön elmélyülhet a részletekben. Nemcsak az idei sarokszámokat ismerheti meg, hanem összehasonlítást tehet az előző évekhez képest, mert 3 évre visszamenőleg feltöltöttek minden adatot. A közkiadásokat funkcionális, avagy gazdasági nézetben is megvizsgálhatja, és minden teljesen érthető az átlagpolgár számára is.

Miből jön a pénz?
Székelyudvarhely bevételekből származó költségvetése 69 304 000 lej, az elmúlt évből megmaradt 9 812 000 lej, így idén 79 622 000 lejből gazdálkodhat. Megtudhatjuk az oldalról, hogy a bevétel legnagyobb részét a személyi jövedelemadóból visszaosztott összeg képezi, ez Udvarhelyen 28 849 000 lejre rúg. Érdekes lehet, hogy egy átlagos család évente 600–1200 lej közötti személyi jövedelemadóval, 150 lej épületadóval és 60 lej gépjárműadóval járul hozzá a városi büdzséhez, de az is, hogy például koncessziókból, bérekből 1 869 000 lej folyik be idén a város kasszájába.

Mire költik?
Az interaktív költségvetés tanulmányozásából kiderül az is, hogy a pénz jelentős része, mintegy 30 százaléka bérekre megy el, és itt nemcsak a hivatal alkalmazottaira kell gondolnunk, hanem az összes külső intézmény (pl. művelődési ház, helyi rendőrség stb.) személyzetére is. Beruházásokra 13 484 000 lejt tervez elkölteni idén a város, az érdeklődő részletes listát talál a tételekről. A folyamatban lévő munkák befejezése volt a fő cél ennek összeállításakor – tudtuk meg Jakab Attilától.

Néhány példa
Régi ígérete az önkormányzatnak a Szászok tábora városrész villamosításának támogatása és sürgetése azáltal, hogy részt vállal a költségekből. Erre a célra 922 ezer lejt különítettek el, a kutyamenhely befejezésére 170 ezer lejt, a jégpálya befödésére pedig 1,8 millió lejt költenek az idén. A játszóterek felújítására 159 ezer lejt, az Ugron Gábor utca rehabilitálására 930 ezer lejt szánnak. Az utcák rendbetétele kapcsán kijelentette a városmenedzser, hogy saját forrásból csak olyan útvonal felújítására költenek pénzt, ahol a vonalas hálózatok cseréje már megtörtént. Tervben van többek között az Iskola és a Szentimre utca teljes renoválása is, de csak miután a gázvállalat és a vízszolgáltató elvégzi a vezetékek cseréjét.
Mint ismert, a város több intézményt tart el, és a táblázatot böngészgetve rögtön feltűnik, hogy bizony nem kevés pénzbe kerül a kultúra. Például csak a múzeum fenntartása 1,25 millió lejbe, a színház 1,85 millió lejbe kerül. A legtöbb pénzt mégis a helyi rendőrség viszi el, a testület működtetésére idén 2 532 000 lejt költöttek, miközben a bölcsődét mindössze 1 542 000 lejből működtetik. A Városi Sportklubnak 950 ezer lejt adnak, de idéntől a jégpálya és a városi strand működtetése is ide kerül.
A költségvetés-tervezet vitájára és elfogadására várhatóan a jövő héten kerül sor.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek