szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Tisztújítás a MÚRE őszi találkozóján: Díjazták a szakma legjobbjait

Szekeres Attila István díjazása fotó: Boncina-Székely Szidónia

Október 4–6. között Gyer­gyó­szár­hegy adott otthont a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete idei rendezvényének: a találkozó fő pontjai a tisztújítás és az éves díjak átadása voltak.

Titkos szavazással választották meg az egyesület új tisztségviselőit a pénteki tisztújító közgyűlésen. A MÚRE új elnöke Szűcs László, a Várad folyóirat igazgatója, Simonffy Katalin televíziós újságíró, tanár, és Újvári Ildikó, a kolozsvári Szabadság napilap főszerkesztője alelnökként vesznek részt az egyesület tevékenységében.
Szombaton este a szárhegyi polgármesteri hivatal tanácstermében ünnepélyes keretek között adták át az egyesület díjait, valamint a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által kezdeményezett új elismerést, a Pro Cultura et Arte díjat.
Az eseményen jelen volt S. Tóth János, a Magyar Sportújságírók elnökségi tagja, valamint Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke is. A társszervezetekkel való kapcsolatot tovább szeretnék fejleszteni a jövőben is – hangzott el.
Szűcs László újonnan megválasztott elnök egy új díj alapítását jelentette be: jövőre több figyelmet szeretnének irányítani azoknak a háttérben dolgozó munkatársaknak a tevékenységére, akik a formát adják a tartalmaknak az írott és audiovizuális médiában. A díj névadója a nemrég elhunyt Benkő J. Zoltán, több lap és web­oldal szerkesztője, tipográfus.
A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ díját Kolcsár Béla igazgató adta át Szekeres Attila István heraldikusnak, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnökének a sajtóban kifejtett eddigi munkásságáért.
A MÚRE különdíját Kupás János, a Sóvidék Tv és a Régió Rádió tulajdonosa kapta, akit példamutató médiamenedzseri teljesítményéért díjaztak.
Az egyesület idei életműdíját Ágopcsa Marianna újságíró, a MÚRE egyik alapítója és ma is aktív tagja érdemelte. A hosszú ideig a Szatmári Hírlap belső munkatársaként tevékenykedő újságíró elsősorban művészeti témájú cikkeket, színikritikákat írt, nyugdíjazását követően is olvasószerkesztője a lapnak.
A Pro Amicitia elnevezésű idei elismerést Stefan Both, az Adevărul napilap temesvári főmunkatársa kapta. Írásaiban a hajdani Temesvárról, bánsági vonatkozású történelmi eseményekről is olvashatunk; feladatának tekinti ugyanakkor a Temesvári Magyar Napok népszerűsítését a román nyelvű médiában.
A MÚRE idei nívódíját Gáspár-Barra Réka kapta, közösségi újságírói, valamint helytörténészi munkásságáért; ugyancsak nívódíjban részesült az 50 éves Magyar adás szerkesztősége is.
Az ünnepség részeként együttműködési megállapodás született a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete és a MÚRE között.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb