Tisztességes fogyasztás

120

Meglepetésként érte a közvéleményt a hír, miszerint Mihai Tudose miniszterelnök lemondott az elmúlt napokban kipattant, a székelyek akasztására vonatkozó kijelentése kapcsán kirobbant botrány miatt. Az lenne a meglepetés, ha igaz lenne. Éppolyan féligazságot tartalmaz, mint a székelyek akasztásával kapcsolatosan kirobbant szócsata, amelybe beszálltak erdélyi magyar és magyarországi pártok egyaránt. Egy rossz fordítás és egy ellenő­ri­zetlen híragyag elég volt ahhoz, hogy újból kijátsszák a „magyar kártyát”, az ügytől legyen hangos a média. Holott az eredeti elhangzott mondat a következő volt: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.”
A felvezető állítás azon része viszont, hogy Tudose lemondott, igaz. De ne gondoljuk, hogy az akasztós botrány miatt. Inkább párttársait kéne megkérdezni, hogy miért is mondott le.
Viszont van egy ennél érdekesebb adat a honi politikai csúcsvezetésről, amely jelzi, hogy miért hiteltelen ma Romániában a politika. Gondoljunk bele, Emil Boc volt az utolsó kormányfő, aki 2008–2012 között végigvitte mandátumát. Utána egy miniszterelnök sem volt erre képes. A „csúcstartó” Cătălin Predoiu, aki három napig volt miniszterelnök. Visszatérve: a Boc-érát követően a nyolcadik miniszterelnökét fogyasztja az ország, úgy, hogy közben Victor Ponta duplázni tudott. Tehát, ha úgy vesszük, akkor kilenc miniszterelnökről van szó: Cătălin Predoiu, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Victor Ponta, Sorin Cîmpeanu, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose.
Kell ennél jobb magyarázat arra, hogy miért tartunk itt? Lassan több miniszterelnök fogyott el az adott időszakban, mint ahány kilométer autópályát megépítettek…

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.