2021. május 16, vasárnap.
Hirdetéscustom_html_banner1

Tisztesen helytálltak a csíkiak

Az elmúlt héten tartották meg a 40. Magyar Kerékpáros Körversenyt, amely a nemzetközi szövetség versenynaptárában 2.1-es szorzóval az Europe Tour sorozatba is számított. Számos nagynevű csapat mellett a Team Novák kerékpárosai is indultak a viadalon, a csíki csapat kolumbiai légiósai közül Jaime Alberto Restrepo Diosa nemcsak eredményességével, hanem dühöngésével is kitűnt a mezőnyből.

Erős mezőnyben versenyeztek a Team Novák sportolói a magyar körversenyen. Hat nap alatt 890 kilométert tekertek Fotó: facebook.com

Negyvenedik alkalommal tartották meg a Magyar Kerékpáros Körversenyt, az elmúlt héten rendezett viadalon a prológ mellett két félszakaszt és két teljes szakaszt teljesített a tizenkilenc csapatból álló mezőny. A hat nap alatt 890 kilométert tekert a mezőny, a pénteki nap volt a leghosszabb, hiszen a két félszakasz összesen 230 kilométert tett ki, ezen a napon tekert a legtöbbet a mezőny. A rajtnál négy pro-kontinentális és egy pro-tour csapat, két válogatott, valamint tizennégy kontinentális csapat is rajthoz állt, és ott voltak a csíkszeredai Team Novák kerekesei is.
A Siófokon tartott prológot a cseh Bárta Ján (Elkov Author) nyerte, a 4 kilométeres távon a Team Novák kerekesei közül az ukrán Jegor Dementjev a 73., a kolumbiai Jaime Alberto Restrepo Diosa a 93., Balázsi Lóránt a 119., Novák Károly Eduárd a 125., míg a csíkiak másik két kolumbiai sportolója, Wilmar Molina Rico a 127., Daniel Arroyave Canas a 128. helyen zárt, de mindannyian egy percen belül voltak a győzteshez képest.
Az első szakaszt Velence és Esztergom között tartották, a 194 kilométeres távon a címvédő olasz Manuel Belletti (Androni Giocattoli) haladt át elsőként a célvonalon, további harmincnégy versenyző pedig vele azonos időt kapott. A csíki csapatból Dementjev a 47. lett kétperces hátránnyal, Canas 64.-ként futott be, ám közel hét és fél percet kapott a győztestől, Restrepo a 66., Molina a 83., Novák a 117. lett, míg Balázsi feladta a viadalt.
A második szakaszt Balassagyarmaton kezdték és Miskolcon zárták a kerekesek. Krists Neilands (Israel Cycling Academy) szökését az Androni Giocattoli csapata komolytalanul vette, a lett versenyzővel gyakorlatilag senki nem ment el, így végül egy percet verve a mezőnyre elsőként ért célba Miskolcon. Noha mögötte a mezőny egy bukás miatt szétszakadt, harmincnyolcan a főmezőny idejét kapták meg utólag. Az esésnek főszereplője a csíkszeredai csapat egyik kolumbiai kerekese volt, Restrepo ugyanis egy bal kanyarban egy rendezővel ütközött, miután a szököttet üldözőket rossz irányba terelték, így indította el a kolumbiai a bukássorozatot, önhibáján kívül. Amikor Restrepo vissza akart szállni kerékpárjára, összeakadt egy másik versenyzővel, ezt követően dühében az út közepén, a versennyel és társaival mit sem törődve földhöz vágta bringáját, majd a szalagkorlátot kezdte el rugdosni és fel is döntött egyet. Restrepót végül 39.-nek sorolták be a mezőny idejével – azaz a győztestől számított egyperces hátránnyal –, Dementjev az 50. lett, hátránya pedig több mint tíz perc volt, Canas a 69., Molina a 94., Novák a 11. helyen fejezte be a versenyt.
Pénteken két félszakaszt teljesített a mezőny. A 3A szakaszt Kazincbarcika és Tiszafüred között tartották, a 115 kilométeres etapon négyen sikeresen szöktek meg, végül a magyar válogatott Lovassy Krisztián ért elsőként célba. A mezőny négy perccel később futott be, a Team Novákból Restrepo a 13., Molina a 20., Canas a 39., Dementjev a 69., Novák a 106. helyen zárt. Délután a Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti 115 kilométeres távot tették meg a kerékpárosok, a mezőnybefutóval záruló szakaszt a cseh Alois Kankovsky (Elkov Author) nyerte, Restrepo a 21., Dementjev az 58., Molina a 61., Canas a 72., Novák pedig a 107. helyen zárt.
Szombaton Karcagról indult a mezőny, és hegyibefutóval, a Kékestetőn ért véget a 138 kilométeres negyedik szakasz. Ahogy várható volt, a mezőny szétszakadt, két magyar, Dina Márton és Valter Attila mellett Krists Neilands szökött meg, végül a lett versenyző ért célba elsőként, és nagyjából el is döntötte a magyar körversenyt, hiszen az utolsó etap előtt közel másfél perces előnyre tudott szert tenni. A Team Novákból Restrepo a 17., Dementjev a 45., Molina a 62., Canas a 66., Novák a 103. helyen fejezte be a negyedik szakaszt.
Vasárnap Kecskemétről Székesfehérvárra tekert a mezőny, a 168 kilométeres szakasz hajráját az olasz Marco Frapporti (Androi Giocattoli) nyerte, a csíki csapatból Restrepo a 16., Canas a 67., Dementjev a 83., Novák a 102. ért célba.
A 40. Magyar Kerékpáros Körversenyt a lett Krists Neilands (Elkov Author) nyerte két magyar, Dina Márton (Kometa Cycling Team) és Valter Attila (CCC Development Team) előtt. A Team Novák legjobbja Jaime Alberto Diosa Restrepo lett, aki a 36. helyen zárt 11 perces hátránnyal a győztestől, Jehor Dementjev a 41., Daniel Arroyave Canas a 70., Wilmar Rico Molina a 79., Novák Károly Eduárd pedig a 107. helyen zárt. A tizenkilenc csapatot felvonultató listán a Team Novák a 15. helyen végzett.
A Team Novák és a Novák Cycling Academy sportolói számára a hét végén a Kolozs Megyei Körverseny következik, amely egyben a felnőttek Románia-kupa-sorozatának harmadik állomása, majd június 27–30. között a Szeben megyei Cód és Szentágota környéke ad otthont a román bajnokságnak.

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

16. Erdélyi Táncházzenészek Találkozója

Kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat, mesterkurzusokat és jó hangulatú muzsikálásokat tartottak az elmúlt hétvégén a XVI. Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján. Az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete szervezte négynapos rendezvénynek...

Sikerrel zárult az Erdélyi Vállalkozói Iskola

Közel félszáz jelentkezőből választották ki azt a 18 fiatal vállalkozót, aki négy hétvégés műhelytáborban szerezhettek használható tudást, amit cégük fejlesztésében, elképzeléseik megvalósításában alkalmazhatnak. A...

Tízezer lejt szán az SZKA környezetvédelmi projektekre

Összegyűlt a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Zöld alapja, így idén is támogatni tudják az udvarhelyszéki civil szervezetek környezettudatosságra ösztönző programjait, sőt, ehhez kapcsolódó eszközbeszerzésre...

Legfrissebb