Tisztáznák a tulajdonviszonyokat

79

Folytatódik a külterületek tulajdonviszonyainak rendezése Gyer­gyó­szentmiklóson. Négy dűlőben területtel rendelkező lakosok vehetik szemügyre az elkészült kataszteri dokumentumokat, s adott esetben kiigazítást kérhetnek.

Hétfőtől tekinthetik meg a gyergyószentmiklósi vá­rosházán az elkészült par­cellá­zási terveket a Tölgymező, Tatár­szállás, Göröcs, és Szarka dűlőkben területtel rendelkező tulajdonosok. Hatvan napon keresztül munkanapokon 9 és 11 óra között tanulmányozhatók a műszaki dokumentációk, s aki hibát észlel, ez idő alatt tehet le kérést a javításra vonatkozóan – adta hírül közleményben a polgármesteri hivatal.

A külterületek tulajdonviszonyainak rendezése kapcsán Nagy Zoltán polgármester elmondta: a felméréseket követően több mint 800 tulajdonos összesen 330 hektárnyi területének terve készült el. Hangsúlyozta, ha az érintetteknek aggályaik vannak a méréseket illetően, vagy valamit nem találnak rendben, most van alkalmuk fellebbezni. A két hónapos kifüggesztést követően elbírálják a fellebbezéseket és következik a végleges telekkönyvi dokumentációk kiállítása.

– Hosszú munka végéhez közeledünk, az első 830 tulajdonosnak nemsokára kezébe tudjuk adni az évek óta várt telekkönyvet – fogalmazott a városvezető. A most érintett területek ügyében a lakosok a városháza mezőgazdasági és kataszteri irodájához (0266–364650) fordulhatnak tájékoztatásért.

További területek felmérése is folyamatban van, a város déli részén található dűlők vannak soron, hamarosan azok terveit is közszemlére teszik.

A polgármester elmondta azt is, hogy a kormány támogatásával igyekeznek rendezni a tulajdonviszonyokat, három támogatási szerződést kötöttek már erre vonatkozóan, s idén várhatóan a negyediket is aláírják. Az elképzelés szerint a városhoz tartozó összes külterület rendezésére sor kerül a következő időszakban.

Gyergyószentmiklóson egyébként még 2014-ben kezdődött el a külterületek felmérése az önkormányzat megbízásából, a parcellázási terveket készítő cég a helyszínre hívta a tulajdonosokat a területek beazonosítása érdekében. Az elkészült terveket rendszerint kifüggesztették, az érintetteket pedig arra kérték, hogy vegyék szemügyre azt, és amennyiben problémát észlelnek, jelezzék az illetékeseknek. Bár több mint 8 ezer hektárt számba vettek, telekkönyvet mégsem kaphattak kézbe a tulajdonosok.

A kataszteri hivatalnál egyetlen dűlő parcellázási tervét sem találták megfelelőnek, ugyanis hibák merültek fel a tulajdonjogi dokumentumokban. Ezek kijavítása 2017-ben kezdődött el, de a lakosok jelentős része nem tanúsított kellő együttműködést, így elhúzódott az ügy. Az önkormányzat szándéka, hogy a több mint 22 ezer hektárnyi külterület ügyét úgy rendezzék, hogy az a tulajdonosoknak ne kerüljön pénzbe.

HN-információ

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.