Tisztálkodni tanították a roma gyerekeket

A tisztaság fél egészség

170

A tisztálkodás, személyes higiénia fontosságára hívták fel a gyerekek figyelmét az elmúlt héten a gyergyószentmiklósi Baptista roma délutáni iskolában. Mosakodni tanultak a gyerekek, s a jól végzett feladataikra kapott pontokért tisztálkodási eszközöket vásárolhattak, hogy otthon is gyakorolják a tanultakat.

Alapvető tisztálkodási ismereteket szereztek a roma gyerekek

A tisztaság fél egészség – ez volt a mottója az elmúlt hétnek a Baptista roma délutáni iskolában, amely Gyer­gyószentmiklóson, a Kárpátok utca végén található romatelepen működik.
– A cél az volt, hogy felkeltsük a gyerekek érdeklődését és vágyát a tisztaság iránt – mondta Deák Rebeka, a délutáni iskola koordinátora.
Mint kifejtette, többféle tevékenység zajlott, interaktív formában, az elméleti részeket pedig gyakorlat követte.
– Egy mentős asszisztens beszélt a diákoknak arról, milyen következményei lehetnek, ha nem tisztálkodnak, a személyes higiéniáról filmet is néztünk, mindennap fogat mostunk, a kézmosást gyakoroltuk és a körömápolást, fejet mostunk – részletezte a tanító.
A programra Hargita Megye Tanácsától kaptak támogatást, az önrészt pedig az iskolát fenntartó Segítő Kezek Egyesület biztosította. A hét folyamán a különböző tevékenységeken, valamint az elvégzett feladatokra pontokat gyűjthettek a gyerekek, ezeket a program zárásaként szervezett vásáron higiéniai eszközökre, tisztálkodási szerekre válthatták. Volt, aki sampont vásárolt és papír zsebkendőt, más szappant, körömvágót, fogkefét, esetleg hajkötőt. Ezeket a dolgokat hazavihették a gyerekek, hogy otthon is használják a családjukkal együtt. Deák Rebeka azt mondta, remélik, a gyerekek valóban használni is fogják az elmúlt héten megszerzett tudást.
– Egy kislány azt mondta, azért kócos a haja, mert nincs otthon fésű, most vásárolt egyet – ez csak egy apró példa arra, miként használhatják fel az itt vásárolt dolgokat és a tanultakat – fogalmazott az oktató.

Van igény és eredmény
Ez csak egy néhány napos program volt a Baptista Közösségi Ház szomszédságában található délutáni iskolában, de a tevékenység az egész iskolai évben zajlik. A téglagyári romatelepről negyven gyerek jár ide minden délután, azok, akik rendszeresen részt vesznek az állami oktatásban is. Déltől négy órán át tanulnak, játszanak, s az élet alapvető szabályait igyekeznek megtanítani nekik az oktatók. Tavaly még többen járhattak ide, de idén három osztály indítására volt anyagi fedezet.
– Szeretnénk esélyt adni nekik, hogy felzárkózzanak, vannak ügyes gyerekek, de a környezetük az, ami visszahúzza őket, segítségre van szükségük, amit otthon nem kapnak meg – mondta Márton Erika, a Segítő Kezek Egyesület képviselője.
Négy éve van délutáni oktatás, s az itt dolgozó három elhivatott tanító tudja, hogy minden tevékenység egy kis csepp csupán, de a gyerekek kapnak itt valamit, s úgy tapasztalják, hogy már nagy a különbség azokhoz a gyerekekhez képest, akik nem vesznek részt ezeken a programokon. Ezt a szülők is észrevették, és még többen szeretnék, ha gyerekük ide járhatna.
A Baptista roma délutáni iskola vállalt célja, hogy a gyer­gyó­szentmiklósi roma gyerekeknek segítséget nyújtson a tanulásban, hogy a nyolc általános iskolai osztály után, középiskolában továbbtanulhassanak és szakképesítést szerezzenek. Tudják, hogy ehhez kitartásra és munkára van szükség, de úgy látják, munkájuknak van értelme. A Segítő Kezek Egyesület, külföldi támogatók bevonásával és Hargita Megye Tanácsának hozzájárulásával igyekszik minden szükséges hátteret biztosítani annak érdekében, hogy ez a kezdeményezés eredményes legyen.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek