2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Tisztább lesz a Varga-patak?

Hihetetlennek tűnhet, de Szé­kely­udvarhelyen van olyan vá­ros­központi utca, ahol egészen mostanáig nem volt rendes szenny­vízelvezetés. Nyári hónapokban gyakran még a könyvtár környékén is bűzt lehetett érezni, ugyanis a mögötte elfolyó Varga-patak „hordozta” a Szentimre utcaiak szennyvizét. A vízszolgáltató végre nekifogott a hálózat bővítésének. Nemcsak itt, hanem még három másik ponton is dolgoznak.

Dolgoznak a Szentimre utcában. Régi gondot orvosolnak
Dolgoznak a Szentimre utcában. Régi gondot orvosolnak

Pár napja kezdett el a szé­kely­udvarhelyi Szent­im­re utcában dolgozni az Aqua Nova Hargita Kft. által megbízott szakcég. A Szentjános utcai és a Rózsa utcai kereszteződés között törték fel az aszfaltot. Ezen a szakaszon soha nem volt megfelelő szennyvízvezeték, egyenesen a Varga-patakba folyt a háztartások ülepítő gödreinek tartalma. Ülkei Erikától, a vízszolgáltató marketingigazgatójától megtudtuk: 195 méter új vezetéket helyeznek el a földben, és teljesen új hálózatot építenek ki, amelyre 27 háztartást csatlakoztatnak. Azok számára, akik már szerződésben állnak az Aqua Novával, ingyenesen elvégzik a munkálatokat, de mindenkinek kötelessége lesz rácsatlakozni a rendszerre. Külön vezetik el a szennyvizet és a lefolyó esővizet, ugyanis ez utóbbi is gyakran okozott gondot egy-egy nagyobb égszakadás idején ebben a városrészben, nemcsak a Varga-patakba beömlő és azt jelentős mértékben szennyező szennylé. A beruházás mintegy 250 ezer lejbe kerül. A vízszolgáltatónál egyébként úgy tudják, hogy a városközpontban és annak környékén még mindig vannak olyan háztartások, amelyek a patakba engedik a szennyet.
A városban emellett több ponton dolgoznak, és remélik, hogy a tervezett határidőig, november végéig mindenütt befejezik a munkálatokat. Ivóvízhálózatot újítanak fel a Kőbánya és a Dózsa György utcában, mert mindkettőben igen elavult volt a rendszer, emiatt gyakori volt a csőtörés. A Bethlen lakótelepen, az Építők utca végétől 305 méter hosszúságban építenek ki új szennyvízelvezető rendszert. A költségeket saját forrásból fedezi a vízszolgáltató, a beruházások összértéke 150 ezer euró – mondta el kérdésünkre Ülkei Erika. A feltört útfelület helyreállítása, aszfaltozása is az ő feladatuk. A munkálatok helyszínén folyamatosan útlezárásokra kell számítani, ezeket ideiglenes táblákkal jelzik. Gyakori vízszünet, nyomásingadozás is várható – hívta fel a figyelmet az illetékes.
A vízszolgáltató becslései szerint 80 százalékra tehető a város területének szennyvícsatorna-hálózattal való lefedettsége. A vízvezetékek hosszúsága 73 kilométer, a lakosság 93 százalékát látja el ivóvízzel az Aqua Nova Hargita Kft. Udvarhelyen áfa nélkül 3 lej 60 bani az ivóvíz díja, a szennyvízelvezetésért 1 lej 87 banit kell fizetni.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb