Tiszta forrás település-díjat kapott Gyergyóditró

150

A településen több mint száz évvel ezelőtt végzett népzenekutatás következtében ránk maradt régi gyűjtések elismeréséért Tiszta forrás település-díjban részesítették Gyergyóditrót. A díjat Puskás Elemér, a település polgármestere vette át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia részeként működő Zenetudományi Intézet, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza igazgatóitól.

Puskás Elemér vette át a díjat Budapesten. Elődök érdeme, utódok büszkesége
Puskás Elemér vette át a díjat Budapesten. Elődök érdeme, utódok büszkesége

Rangos elismerésben, a Tiszta forrás település-díjban részesítették a magyarországi népzene- és néprajzkutató intézetek Gyergyóditrót. A díjat évente azoknak a településeknek adják, ahol annak idején, máig ránk maradt gyűjtéseket végeztek neves zenekutatók. Ez volt az első alkalom, hogy a magyar nyelvterületről határon túli település kapott ilyen díjat: idén Gyergyóditró mellett a felvidéki Nagymegyer részesült hasonló elismerésben.
Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere lapunknak elismerte, nagy megtiszteltetést jelent a díj, és nem a mai ember érdeme ugyan, de építeni tudnak rá. Rámutatott: Kodály Zoltán népzenekutató 1910-ben kezdett gyűjtéseket végezni a településen, utána pedig többen is folytatták az általa megkezdett munkát.
A díj mellett, adathordozó eszközön a több mint százéves gyűjtéseket is megkapta a község: a „kincses ládikó” ditrói népdalokat, táncokat, népviseletet és régi képeket tartalmaz. A polgármester elmondása szerint ennek a helyi hagyományőrző csoport látja leginkább hasznát, hiszen a több mint százéves gyűjtés a további munkájuk alapját képezhetik.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek