Tippelgetünk

84

Van, aki az eredményt, van, aki csak a győztest találja el, de sokan mellétrafálnak a vébé-tippversenyen. Sokan a megérzésükre hallgatnak, mások meg a szakértelmükben bíznak, amikor egy-egy találkozóra beírják a kis táblázatba tippjüket. Én mondom, klubcsapatoknál könnyebb a tippelgetés, mint a válogatott-meccsek esetében.
Szégyen vagy nem, de a szerkesztőségünkben egyelőre a hölgyek a szerencsésebbek. Focit nem is néznek, szabályismeretük hiányos, egy-két játékosról esetleg hallottak vagy olvastak, ennek ellenére a pasik előtt állnak a tippverseny táblázatán. Vagy ők tudnak valamit, de azt nagyon jól, vagy mi, férfiak bonyolítjuk túl a tippelést, a lényeg az, hogy két hét után a hölgyek páholnak minket, de keményen.
Valljuk be, kevesen gondolták, hogy a többnyire amatőrökből összeállított Izland ikszel az argentinokkal, hogy Mexikó legyőzi a németeket, a lengyelek meg kikapnak Szenegáltól, hogy a spanyolok csak egy szerencsés találattal verik Iránt, vagy hogy Marokkó remek játékkal rukkol elő a portugálok ellen. Talán az utóbbi meccset leszámítva a többiről elmondható, hogy totógyilkos mérkőzések voltak, és lehet, hogy pont ezért nem véletlen, hogy a sok „fociszakértő” nem találta el az eredményt.
A héten zárul a csoportkör második fordulója, több továbbjutó csapat neve is eldől, aztán újból át kell értékelni az előzetes számításokat, hiszen az egyenes kieséses rendszerre már több gárda játéka is ismertté válik még a focihoz keveset konyító tippelők számára is. De azért jót nevetnék, ha mondjuk a B csoportban a toronyesélyesnek kikiáltott két Ibériai-félszigeti válogatott közül bár az egyik a jövő héten hazarepülne, amire valljuk be őszintén, van esély.
A tippelők általában azon gondolkodnak: mekkora az esélye annak, hogy X csapat 3–0-ra nyerjen Y csapat ellen? És felteszik a kérdést még akkor is, ha ismerik mindkét válogatott teljes meccs előtti összeállítását. Pedig csak ötven százalék annak az esélye, hogy eltaláljunk egy eredményt, vesztest vagy győztest. Mert minden meccs 0–0-ról indul és mindkét félnek egyenlők az esélyei a győzelemre, a vereségre és a döntetlenre egyaránt.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.