2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Tippek egészségünk megőrzéséért

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Az étel és annak milyensége meghatározza egész életünket, rányomja bélyegét mindennapjainkra. Ilyenkor ősszel még fontosabb, hogy egészségesen táplálkozzunk, és hozzájussunk a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, amelyeket elraktározhat a szervezetünk a téli, szűkösebb időkre. Nálunk még annyira nem elterjedt, hogy táplálkozási tanácsadóhoz forduljunk, ha esetleg tanácsra lenne szükségünk ételeink milyenségével kapcsolatban, vagy változtatni szeretnénk életmódunkon, esetleg csak simán megszabadulnánk pár fölösleges kilótól. Jakab Tekla, táplálkozási tanácsadót kérdeztük.

– Mivel foglalkozik egy táplálkozási tanácsadó?

– A táplálkozási tanácsadó általában segít az embereknek egészségesebben élni, illetve segít a rossz szokások levetkőzésében, leküzdésében. Valójában egy irányt, utat mutat a felé, hogy miként táplálkozzunk egészségesebben. Továbbá programokat, étrendeket ír személyre szabottan, akár életmódváltáshoz készülődik valaki, akár csak diétázni, fogyni szeretne.

– Hogyan lesz valakiből táplálkozási tanácsadó?

– Én már pici korom óta rajongok az ételekért és a főzésért. Szeretek kísérletezgetni és kipróbálni a legkülönfélébb dolgokat. Elég régóta, úgy kb. 10-15 éve foglalkoztat az egészséges, természetes táplálkozás. Kezdetben tanfolyamokat végeztem, amelyek szintén a táplálkozáshoz voltak kapcsolhatók, aztán sikerült megszerezzem a szakirányú diplomát. Ugyanakkor mindig érdekeltek a gyógynövények, illetve a zöldség-, gyümölcstermesztés, ezek különböző felhasználási módjai és úgy érzem, most végre összekapcsolódik mindez bennem, és egy nagy egészként tudom hasznosítani a tudásomat, tapasztalataimat mások segítése céljából.

– Mennyire van igény az ön mun­kájára?

– Igény van rá, bár egyelőre elég bátortalanok az emberek. Általában azok keresnek meg, akik a sport felé orientálódtak, és a táplálkozásukat is megfelelő mederbe szeretnék terelni. Az átlagembernek még kicsit idegen, annak ellenére is, hogy az elmúlt évtizedekben igencsak megromlott az étkezési kultúránk. Én a helyben megtermelhető, előállítható élelmiszereket szeretem és ajánlom a hozzám fordulóknak, amelyek nem tájidegenek. Az elmúlt években az avokádó vagy a homoktövis volt az úgymond ,,csodaszer”, a ,,super food”, amely mindere jó volt, mindenre lehetett használni. Én nem ezt a vonalat képviselem, hiszen véleményem szerint egyetlen étel nem tud megváltoztatni semmit. A táplálkozás lényege ugyanis a sokszínűség, a változatosság, hogy ne legyen egyoldalú, hanem minél színesebb, akárcsak az elkészítési mód. Én ezt az irányzatot képviselem. Akik hozzám fordulnak, a legelején el kell döntsék, hogy mit szeretnének, rövid vagy hosszú távú céljaik vannak, és azok elérésében igyekszem segítséget nyújtani. Ha például 2 hét alatt 5 kg-ot szeretnénk leadni, természetesen azt is lehet, viszont ezek az étrendek és diéták nem annyira egészségesek, mint a hosszú távúak. Én ezeket annyira nem is szeretem és nem is ajánlom.  A hosszú távú életmódváltás az eredményesebb, bár ez nehezebb, sokkal több áldozattal, előrelátással jár. 

– Mire kell figyelni ilyenkor ősszel, hogy egészségesen táplálkozzunk?

– Ilyenkor általában mindenki arra törekszik, hogy nagyon sok vitamint vigyen be a szervezetébe, hogy kitartson az a téli hónapokban is, és erős maradjon az immunrendszer, még az ilyen nehéz vírusos időszakban is helyt tudjon állni. Táplálkozási tanácsadóként viszont nem ajánlom a vegyi úton előállított vitaminokat, készítményeket. Ezek helyett szezongyümölcsöket, zöldségeket fogyasszunk, hiszen ezekre van a leginkább szüksége a szervezetünknek az adott időszakban. A szőlő, szilva mind őszi gyümölcs, nagy a gyümölcscukor-tartalmuk, de a természetes antibiotikum-tartalmuk sem elhanyagolandó, sőt így fogyasztásuk által felvérteznek a bacilusok ellen. Egy kapszula vitamin nem helyettesíti sem a zöldséget, sem pedig a gyümölcsöt. Nemcsak a vitamintartalmuk miatt fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, hanem azért is, mert számtalan olyan dolgot is tartalmaznak, amelyek szükségesek az adott vitamin felszívódásához, például a rostok vagy az aminosavak, amelyek mind szükségesek a szervezet egészséges működéséhez. Éppen ezért ajánlom mindenkinek, hogy sok helyi és természetes tápanyagot vigyen be a szervezetébe és lehetőleg minél kevésbé feldolgozottat. A vashiányban szenvedők is gyakran fordulnak gyógyszerhez, pedig a csirke-, borjúmáj, a vöröshúsok mind magas vastartalmú ételek, de számos zöldség is megoldja a vashiányt, például a spenót, amelynek szintén ősszel is szezonja van, vagy a petrezselyem. A C-vitamint is tökéletesen lehet paprikafogyasztással pótolni, illetve zöldfűszerekkel, paradicsommal. A szervezet ugyanis ezeket nem úgy dolgozza fel és raktározza el belőle a vitamint, mint egy citromból. Mindezek mellett a víz- és folyadékfogyasztásról sem szabad megfeledkeznünk, amely ugyanolyan fontos, mint az összes tápanyagbevitel, hiszen a szervezet csak a megfelelő folyadékfogyasztás mellett tud egészségesen működni. Napi 2 liter folyadék szükséges a szervezetnek, és ebbe a 2 literbe nem tartozik bele sem a tea, sem a cukros italok, a kávé vagy az alkoholos italok. Ezek ugyanis amennyi folyadékot tartalmaznak, ugyanannyit ki is hajtanak a szervezetből, így elengedhetetlen, hogy tiszta vizet, esetleg ,,tiszta”, azaz natúr gyümölcsleveket fogyasszunk egészségünk megőrzése érdekében.

Kapcsolódó cikkek:

14,352RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb