Tiltott lesz a kapusszolgálat és az óra alatti telefonhasználat

72

Több téren is változás lesz tapasztalható az iskolákban annak a Liviu Pop oktatási miniszter által aláírt rendeletnek köszönhetően, amelyben szám szerint 63 módosítást fogalmaztak meg. Ezek közül azok a leglátványosabbak, hogy többé nem teljesítenek kapusszolgálatot a diákok, nem tarthatják maguknál a mobiltelefonjaikat, nem kötelezhetők egyenruha viselésére, illetve nem büntethetik őket rossz osztályzatokkal.

Megváltoznak a mindennapok. A diákszervezetek több pontban is kifogásolják a módosításokat Fotó: Archív

A különböző szervezetek – köztük a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) is – közös közleményben ismertették a kifogásaikat az új keretszabály ellen, és a diákokat arról biztosították, hogy mindent megtesznek az érdekeik védelmében, miután részletesen elemezték a módosításokat. A diákszervezetek által leginkább ellenzett új szabály szerint a diákok nem tarthatják többé maguknál mobiltelefonjaikat az órákon és vizsgákon, helyette a lehalkított vagy kikapcsolt készülékeket a tanterem erre kijelölt pontján – egy asztalon vagy kis szekrényekben – kell elhelyezniük. A szervezetek érvelése szerint a döntés alkotmányba ütköző, ugyanis sérti a diákok magántulajdonhoz való jogát.
Az érdekképviseleti szervezetek azt is nehezményezik, hogy a módosításokat nem bocsátották közvitára, a tárca kizárólag az Országos Diáktanáccsal (CNE) egyeztetett, így nem vehették figyelembe az összes diákszervezet javaslatait. Sőt kifejezetten rossz lépésnek tartják, hogy a miniszter a saját Facebook-oldalán tudatta, hogy a rendeletet már aláírta.

Van, amivel egyetértenek
A diákszervezetek közleményükben hangsúlyozták, hogy sok megfelelő új szabály is született. A hazai közoktatási rendszer egészére érvényes új keretszabályzat megszünteti a diákok iskolai kapusszolgálatát, valamint az osztályon belül végzett szolgálatosságot (tábla letörlése, hiányzók jelentése a tanárnak stb.) is, amellyel kapcsolatban már évekkel ezelőtt felmerültek a kétségek, ugyanis a diákszervezetek szerint nem indokolt a tanulókat olyan feladatok elvégzésére kötelezni, amelyeket az iskolában erre a célra alkalmazott személyzet is elláthat.
Fontos kitétel továbbá, hogy a tanárok nem adhatnak rossz jegyet a diáknak fegyelmezési, büntetési célból, az osztályzat csakis a diák tudását tükrözheti. Az osztálypénzek gyűjtésével kapcsolatban is módosultak az előírások: mostantól sem a diák, sem a tanár nem gyűjthet és foglalkozhat pénzzel. Továbbá nem kötelezhetik többé a diákokat egyenruha viselésére sem, még akkor sem, ha az iskolának saját tervezésű egyenruhája van.
Az átfogó szabályzat értelmében a szülők vagy gyámok, akiknek a tanköteles gyermekeik kimaradnak az iskolából, 100-tól 1000 lejig terjedő bírsággal büntethetők, vagy közmunkára kötelezhetik őket. Az első négy osztályba járó gyerekeket a szülőknek vagy az általuk meghatalmazott felnőtteknek a tanintézet bejáratáig el kell kísérniük.
A testnevelésórán való részvétel alól egészségi okok miatt felmentett diákok ezentúl a szaktanár javaslatára részt vehetnek a közösségi tevékenységekben, olyan feladatokkal bízhatják meg őket, amelyek nem jelentenek fizikai megterhelést: például segíthetnek a tanárnak az időmérésben, bíráskodásban.

Hargita megyében nem kell félteni a telefonokat
Az új jogszabállyal kapcsolatban megkerestük Görbe Pétert, a Hargita Megyei Főtanfelügyelőség vezetőjét, aki arról tájékoztatott, hogy egyetértenek a szaktárca döntéseivel, mivel azok régóta fennálló problémákat oldanak meg. Az új keretszabályzatot már továbbították a megye tanintézményeinek.
A diákokat legérzékenyebben érintő mobiltelefon-használatra vonatkozó szabályról elmondta, hogy jó döntésnek tartják, hiszen a diáknak nem facebookozással és üzenetküldéssel kell foglalkoznia az órán.
– Ezt az előírást már sok Hargita megyei iskolában alkalmazzák sikerrel, vannak osztályok, ahol erre kialakított, minden diáknak külön zárható rekesszel ellátott szekrényt szereltek be, tehát nem kell attól tartaniuk, hogy összecserélik egymás telefonját, vagy hogy eltűnik egy készülék. Természetesen az okostelefonok nagyon hasznosak is tudnak lenni, ezért mi támogattuk azt is, hogy órán kizárólag tanulási segédeszközként használhassák. A szünetben pedig nyugodtan telefonozhatnak a diákok, ha ahhoz van kedvük – részletezte a főtanfelügyelő.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.