Tiltakoznak a sóvidéki vendéglátósok

60

A parajdi sóbányában működő Kalandpark kiköltöztetése ellen írásban tiltakoztak a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület tagjai is. Petíciójukra, egyelőre, választ nem adott a bukaresti vezetőség. Az elnök szerint nem a parkbezárás, hanem a tömegnyomor miatt kevesebb a turista Parajdon.

Bezárt a Kalandpark. Tömegnyomor a parajdi szolgáltatóknál
Bezárt a Kalandpark. Tömegnyomor a parajdi szolgáltatóknál

Nemrég cikkeztünk arról, hogy joghézag miatt nem köthet újabb szerződést a parajdi sóbánya vezetősége a bányaüregben működő 11 céggel, köztük az országban és Európában is egyedülállónak számító föld alatti Kalandparkot működtetővel sem. A négy évvel ezelőtt, 2012-ben megkötött szerződéseket nem találta legálisnak a bukaresti SALROM Rt. vezetősége, amely a bányaigazgató, Seprődi Zoltán ellen ennek okán már egy éve bűnvádi eljárást indított.
Az érintett felek tárgyalóasztalhoz ültek, de konkrétum nincs, megoldás még nem született. Amennyiben nem sikerül orvosolni a helyzetet, úgy a több ezer turistát szórakoztató cégeknek augusztus közepéig ki kell költözniük a bányából. A Kalandpark egyelőre zárva.
A turistaszezon teljében kipattant ügy érzékenyen érintette a parajdi és sóvidéki vendéglátókat is.
– A magunk részéről annyit tudtunk tenni, hogy írtunk egy másfél oldalas petíciót az egyesületünk nevében, amiben jeleztük, hogy nem tarjtuk szép dolognak, hogy nem tartják tiszteletben az ide látogató turisták igényeit, és éppen szezon közepén intézkedtek – nyilatkozta lapunknak Moldován László, a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke.
Moldován szerint minden szórakozási lehetőséget kínáló vállalkozás ellehetetlenítése gond, de mindenekelőtt a Kalandpark a legnagyobb érvágás, hiszen ez volt a legnépszerűbb, a park vonzotta a legtöbb turistát a bányába. Érthetőnek tartja azoknak a vendégeknek a felháborodását, akik a Kalandparkért látogattak el Parajdra, de azt zárva találták, mert meglátása, hogy ez a „meglepetés egyáltalán nem turistabarát.”
Az egyesület vezetősége nem tárgyalt a bukaresti SALROM Rt. vezetőségével, sem a sóbánya igazgatójával, másfél hete elküldött tiltakozó levelükre választ a fővárosból nem kaptak.
Az idei turistaszezonra vonatkozó kérdésünkre Moldován László meglepő választ adott.
– Hál’ istennek, azért turista van, bár nem annyi, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Körülbelül 10-20 százalékos a visszaesés – vélekedett Moldován. Véleménye szerint a megcsappant látogatószám nem hozható összefüggésbe a bányaüggyel, az okát az elnök inkább a Parajdon tapasztalható, a kevés szolgáltatóhely miatti „tömegnyomorban” látja. – Nincs hol ellegyen az a sok turista. A strand, a wellness és a sóbánya elég kevés, mindenhol tömeg van. Kellene egy szabadidőközpont valahol, ahol még megoszlik ez a sok ember. A turista, aki eljön, nem érzi jól magát, ha mindenütt tömegnyomor van, sorba kell állni – fogalmazott Moldován.
Mint mondta, a Turisztikai Egyesület részéről a „tömegoszlatást” úgy próbálják megoldani, hogy a Parajdon és környékén megszállt turistákat a korondi Unicum fürdőre, Szovátára irányítják, felhívják a figyelmet az ottani kikapcsolódási lehetőségekre, mint például a szovátai lovaglópályára és a szintén újdonságnak számító gokartpályára.
A Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesületnek körülbelül 140 vendéglátóegységet, éttermet, panziót működtető tagja van, a parajdi vendéglátók száma 74, a tagokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, és igény szerint segítik is – tájékoztatott Moldován László elnök.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.