Tiltakoznak a bírák és az ügyészek

Zűrzavaros sürgősségi kormányrendelet

40

Az igazságszolgáltatást, annak intézményrendszerét és annak „szereplőit”, azaz a bírákat és az ügyészeket érzékenyen „megsuhintó” február 20-án megjelent 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet nem csupán megrökönyödést és felháborodást váltott ki, hanem „állásfoglalásra” is késztette az érintetteket.

Pénteken Bukarestben, Ko­lozs­váron, Pitești-en, Bras­sóban, Nagyváradon, Sze­ben­ben és Konstancán került sor tiltakozó jellegű tüntetésekre, mi több, esetenként a tevékenység felfüggesztéséről döntöttek a hétfői (a mai) naptól kezdődően három napig vagy akár el egy hétig.
A fővárosban az igazságügyi palota lépcsőin mintegy 200 bíró és ügyész transzparensekkel a kezükben adtak hangot elégedetlenségüknek, s hozzájuk csatlakozott több mint 100 szimpatizáns. Amúgy a tevékenység felfüggesztésére eddigelé nem volt példa a hazai igazságszolgáltatásban. Ugyanakkor a Romániai Bírák Fóruma (FJR) felhívást tett közzé, amelyben szorgalmazza az ország minden egyes bíróságánál és ügyészségénél a bírák és az ügyészek közgyűlésének összehívását, amelyek arra lennének hivatottak, hogy kiálljanak a kormányrendelet előírásainak, legalábbis egyes előírásainak hatályon kívül helyezése mellett. Közvetve idetartozik az is, hogy az Európai Bizottság részéről a pénteki nap folyamán komoly figyelmeztetés fogalmazódott meg a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet kapcsán, s abban burkoltan meglebegtetik a kötelezettségszegési eljárás esetleges kezdeményezési lehetőségét is.
A Tudorel Toader által igen nagy diszkrécióval és alattomossággal kidolgozott és elfogadtatott sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatosan érdemes azt is megemlíteni, hogy bevetett némi csalafintaságot is: azt hangoztatta, hogy annak majdani előírásairól egyeztetett a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) képviselőjével is, de a tanács részéről utólag azt közölték, hogy a tárcavezető elvi problémákat vetett fel, s azokat illetően kérte véleményük megfogalmazását, ilyenképpen pedig félrevezette őket, elhallgatva, hogy jogszabálytervezetről van, lenne szó.
Hazaérkezve Madridból – ahol részt vett az európai szocialista pártok kongresszusán – Viorica Dăncilă kormányfő vasárnap magára vállalta a „békebírói” szerepkört: hivatalos közlemény értelmében február 25-én (azaz a mai napon – szerk. megj.) 15.30 órakor a Victoria-palotába invitálta a Magisztrátusok Egyesületeinek egy-egy képviselőjét, valamint a CSM képviselőit is az igazságszolgáltatási jogszabályozással kapcsolatos tárgyalások végett. Dăncilă kormányfő egyszersmind arról biztosította az igazságszolgáltatási szakmai érdekképviseleteket, hogy a kormány hajlandó minden támogatást megadni az igazságügyi rendszer összes intézményeinek avégett, hogy az igazságszolgáltatási aktus korrekt legyen az állampolgárok alapvető jogainak tiszteletbe tartásával egyidejűleg.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek