Tiltakozásra készülnek a szülők

Veszélybe kerül a Waldorf-osztály indítása?

879

Hosszas szervezés, rengeteg munka és költség eredményeként egészen a múlt hónap végéig úgy tűnt, hogy ősszel végre a Waldorf-pedagógiát is választhatják az ud­varhelyszéki szülők iskolába készülő gyermekeik számára. Az osztály a székelylengyelfalvi el­nép­telenedett iskolában indult volna, de mint kiderült: az ügyben visszatáncolt az anyaközség, Fel­ső­boldogfalva önkormányzata.

Terepszemlén a waldorfos szülők és gyerekek. Nem adják fel terveiket Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Hivatalos dokumentumok másolatainak kíséretében közlemény érkezett lapunk szerkesztőségéhez, amelyben a Kerekerdő Waldorf Egyesület, illetve a Waldorf-oktatás iránt érdeklődő szülők közössége nyilvánosságra hozza, hogy minden reményük ellenére az utolsó száz méteren akadályok merültek fel az őszre tervezett előkészítő osztály indításával kapcsolatosan.

Kezdetben megvolt a támogatás
Székelyudvarhelyi szülők közössége öt éve kezdett dolgozni azon, hogy több hazai település után a Küküllő-parti városban is nyíljon lehetőség a Waldorf-típusú alternatív oktatási forma választására. Lapunkban is megírtuk, hogy másfél éve sikerült beindítani egy napközis csoportot a Kipi-Kopi Napköziben, majd a szülők a folytatásért, azaz Waldorf-iskoláért kezdtek dolgozni. Egy éve indult el a folyamat, miután kiderült, hogy a városközeli faluban, Székelylengyelfalván megüresedik az iskola épülete, a vidéki környezet pedig ideális helyszíne lehet az alternatív oktatásnak.
A falu Felsőboldogfalvához tartozik, a Fülöp Áron Általános Iskola vezetősége partnerré vált az ügyben, majd tavaly augusztusban a helyi önkormányzat is támogatásáról biztosította a Kerekerdő Waldorf Egyesület kezdeményezését, azzal a feltétellel, ha a lengyelfalvi iskolában megszűnik az állami oktatás. Ez gyermekhiány miatt bekövetkezett.
Mindezek fényében a szülők a szakminisztériumtól, a bukaresti Waldorf szövetségtől és a megyei tanfelügyelőségtől megszerezték az induláshoz szükséges engedélyeket, beleegyezéseket. Támogatókat kerestek az akkreditálási folyamathoz szükséges több ezer euró előteremtésére, hogy ne az önkormányzatot terhelje ez a költség.

Visszatáncolás következett
Egyed Zoltán szülő tájékoztatása szerint már csak a Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIP) engedélye hiányzik. Decemberben a felsőboldogfalvi polgármesteri hivatal kérte a tanfelügyelőségtől a beiskolázási terv jóváhagyását, ebben még szerepelt a Waldorf-osztály is. A tanfelügyelőség rábólintott a tervre, amit tanácshatározatba kellett volna foglalnia a községi önkormányzatnak.
És itt jön a meglepetés: a képviselők a januári tanácsülésen csak a Waldorf-osztály kihagyásával szavazták meg a beiskolázási tervet. Innentől titokzatossá válik az ügy, nem igazán érthető, hogy mi történt, sőt a döntésről nem is értesítette az önkormányzat az érintetteket, véletelnül tudták azt meg.
Az eltelt három hét alatt minden féllel próbáltak beszélni a waldorfos szülők, de Egyed Zoltán szerint mindenki a másikra keni a felelősséget.
Lapunk megkérdezte Sándor József felsőboldogfalvi polgármestert a döntés okáról. A községvezető főleg anyagi okokra hivatkozott, mondván, hogy pluszterhet róna az újra benépesülő iskola a településre. Megjegyezte még, hogy a jövendő előkészítősök közül mindössze két gyerek származik a községből, a többi mind városi. Még annyit elmondott, hogy a napokban falufórumot akar szervezni ebben az ügyben.

Nyakukon a beiratkozás
Egyed Zoltán szülő a polgármesteri hivatalhoz és az önkormányzathoz elküldött együttműködési nyilatkozatot is eljuttatta szerkesztőségünkbe, amelyben a „fű alatt” terjedő fenntartásokra tételesen válaszol az egyesület, és amelyből többek között az is kiderül, hogy ha igénylik, az iskola épületének fenntartási költségeibe (fűtés, villanyszámla) is beszállnak a szülők, a taneszközök és a bútorzat költségét is állják – mindezt egyébként már a legelején, a múlt év februárjában is jelezték. Ebben emlékeztetnek arra is, hogy egy normális létszámú osztály és tanítója nem pénzt visz el, hanem pénzt hoz az iskolának, hiszen a fejkvóta alapján számolva minél több gyerek van az iskolában, annál nagyobb a jövedelemforrás.
Fontos tisztázni azt is, hogy a tervezett iskola nem magániskola lesz, hanem az állami iskola keretében egy osztály, amely minden szempontból a boldogfalvi intézmény vezetősége alá tartozik – hangsúlyozta Egyed Zoltán. Ingyenes, mindenki által elérhető, a törvény által biztosított lehetőség valósulna meg általa. Az érdeklődők listáján 17 név szerepel, és folyamatos az érdeklődés a Waldorf-osztály iránt. Az idő nagyon szorítja a szülőket, hiszen március 4-én indul az elemi osztályokba való beiratkozás első szakasza.

Kérik az ígéretek betartását
„Iskolát akarunk létrehozni, nem bordélyházat, kocsmát vagy játéktermet. Miért kell akadályozni vagy meghiúsítani egy iskola létrehozását?” – kérdezik a sajtónak eljuttatott közleményben a waldorfos szülők, majd bejelentik, miután kifogytak a békés ötletekből, a jövő szerdára összehívott önkormányzati ülés idejére tüntetést szerveznek (ahol várhatóan napirendre kerül az ügy).
A felsőboldogfalvi községháza elé várják 13.30 órára azokat, akik szimpatizálnak ügyükkel, akik Waldorf-iskolát akarnak Ud­var­helyszéknek, akiknek fontos az ígéretek betartása. „Családbarát” tiltakozásként hirdették meg az eseményt, ahová a gyermekeket is vinni lehet, mert – mint fogalmaznak a közleményben – ez „most vagy soha” pillanat, „vagy kiharcoljuk magunknak az ígéretek betartását, vagy sírhatunk éveken át, hogy miért nincs Waldorf-iskola a környéken”.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek