Tilos a tömeges zarándoklat az idei csíksomlyói búcsúra

Otthonról kapcsolódjunk be a pünkösdi ünnepi programba

123

Hosszú idő óta zarándokok ezrei látogatják a csíksomlyói búcsút minden év pünkösdjén, hogy találkozzanak a székelyek Nagyasszonyával, Szűz Máriával, kegyelmeiben részesüljenek, terheiket, nehézségeiket a hegyre vigyék, és erőt merítsenek az ünnep lelkületéből, hangulatából. Idén más formában zajlik a pünkösdi búcsú, hisz nem megengedettek a csoportos zarándoklatok, a szervezők arra kérnek: szívünkben zarándokoljunk, a modern kommunikációs eszközökön keresztül otthonról kapcsolódjunk be az ünnepi programba.

A Segítő Mária gimnázium diákjai évente részt vesznek a búcsún                                     Fotó: László Csaba

Minden pünkösdkor több százezer hívő vesz részt a szabadtéri búcsús szentmisén, amelyet a Kissomlyó- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, a Hármashalom-oltárnál tartanak. Helyiek, a környező falvak, városok lakói, távolabbi egyházmegyék hívei, illetve határon túli magyarok csoportosan vagy egyénileg érkeznek, ki-ki a maga képessége és áldozatvállalása szerint gyalog, busszal, vonattal vagy autóval teszi meg az utat a kegyhelyig, ahol a Szűzanya mindenkit hazavár. Az idei pünkösdi ünnep azonban más lesz, mivel a világjárvány kapcsán hozott egészségügyi döntések tükrében a szervezők arra kényszerülnek, hogy a zarándokok egészségének megóvása érdekében távol tartsák a tömeges zarándoklatokat, a csoportos gyülekezést. Urbán Erik, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke lapunknak elmondta: az idei búcsú bár gyakorlatilag kevesebb és másfajta szervezést igényel, lelki téren nem kisebb a nyomás a szervezőkön, mivel folyamatosan döntéseket kell hozniuk, ami nem könnyű ebben az időszakban. A rendtartomány elöljárója arra is rámutatott, hogy mint minden évben, így az idén is már év elejétől készülnek a búcsúra a ferences testvérek.
– A szervezésnek megvan a jól bejáratott rendszere: a mottó megválasztása, a szentmise rendjének összeállítása, a búcsús programfüzetnek, illetve a kegyhely lapjának a megszerkesztése – részletezte a tartományfőnök, aki azt is elmondta, hogy a mottó kiválasztásakor több szempontot is figyelembe vesznek, az egyik legfontosabb, hogy utaljon a Szűzanyára, mivel Csíksomlyó máriás kegyhely, lényeges ugyanakkor, hogy utaljon az idei pasztorális évre is.
Idén Lukács evangéliumából választották a „Szentlélek száll le rád” szentírási részt, amely az angyal üdvözletéből egy részletet tartalmaz, utal a megtestesülésre, de utal a Szűzanyának arra az igenjére is, amellyel vállalta a hivatását, küldetését, illetve utal a Szentlélek révén az Oltáriszentségre is.
A búcsú megszervezését egyébként minden évben egy 80 személyből álló önkéntes csoport segíti, amelynek tagjai részt vesznek a Hármashalom-oltár körüli munkálatokban és elhelyezik a helységnévtáblákat. A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai is bekapcsolódnak a szentmise ünnepélyesebbé tételében: székelyruhába öltözve a végzős diákok közül a legjobb tanulók viszik a Hármashalom-oltárhoz a labarumot és a kisbazilika jelvényét, kimenet pedig a Salvator-kápolna előtt eléneklik az Egészen szép vagy, Mária búcsús éneket.
– Az idén a program ezen részei elmaradnak, de fokozott figyelmet kell fordítanunk mindazon zarándokokra, akik a felhívás ellenére is úgy döntenek, hogy meglátogatják a kegyhelyet – hangsúlyozta Urbán Erik OFM, aki arra kéri a zarándok testvéreket, hogy idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba. Ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot – hangsúlyozta.
Hozzáfűzte: a csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmise május 30-án 12.30-kor kezdődik a zárt csíksomlyói kegytemplom pápai kisbazilikában. A szentmisét Nm. és Ft. Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye főpásztora mutatja be és ő mondja a szentbeszédet. A szentmise élőben követhető lesz a kegyhely honlapján és Facebook-oldalán (Csíksomlyó – kegyhely), továbbá közvetíti a Duna TV és az Erdélyi Mária Rádió.
Urbán Erik arra buzdítja a híveket, hogy családjuk körében, otthonukban kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe, a liturgia alatt gyújtsanak gyertyát és Csíksomlyóval kapcsolatos kegytárgyaikkal teremtsenek ünnepi hangulatot. A lelki bekapcsolódást segíti az alkalomra összeállított programfüzet, amely PDF formátumban letölthető majd a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról.
– A kegytemplom egyébként nyitva lesz napközben, kivéve a szentmise alatt, akik egyedül a kegyhelyre látogatnak, mindenképp tartsák be a járvány terjedését megakadályozó előírásokat (maszk viselése a zárt helyeken, gyakori kézmosás, szükséges távolságtartás), ezzel is segítve, hogy minél hamarabb alkalmas legyen a kegyhely a zarándokok fogadására. Amikor a járványidőszak lejár, az újabb rendeletek értelmében lehetőség szerint keressék majd fel kegyhelyünket, bekapcsolódva a későbbi búcsúkba, elsőszombati Mária-köszöntőkbe – kéri a rendtartomány elöljárója.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.