Téves tévés

264

Volt egy tévé, mellette egy hosszú és lapos doboz, a doboz mögött pedig kocka alakú másik doboz le és fel mozgatható bizgentyűvel. A tetőn pedig parabolatányér. Az egész rendszerhez járt két távirányító, rajtuk izgalmas gombokkal. Nem igazán értettem, hogy ott minek mi a szerepe, de nem is kellett tudnom. A tévét és a parabolát bekapcsoltuk, a tányért a kellő pozícióba forgattuk. Ennyi volt a tévénézés összes tudománya. És ez éveken át nem változott.
Aztán a középiskola bentlakásában régebbi típusú tévékészülék volt, a kommunizmus korabeli fadoboz, amihez távirányító sem járt, és aminek bármi baja volt, helyrejött, ha rávágtunk a tetejére. Ez a tévé azonban a végzősök kiváltsága volt, nekünk nem volt beleszólásunk, hogy mit nézzünk. És mire mi lettünk nagyok, addigra leszoktam a tévéről.
Főként azóta nem hiányzik, mióta elterjedt az internet. Szinte minden csatorna nézhető élőben a laptopon, és szinte minden „lelopható”, amiről lemaradunk. Így esett ki nekem bő évtized a tévék világából, és most néha-néha, amikor mégis rászorulok, szinte mindig bajba keveredek.
Mert egyik analóg, másik digitális, harmadik valami régi vezetékről lóg le a felső szomszédtól, aki megbuherálta és így HD-ben is nézhető akár magyarul is, és még van negyedik és ötödik opció is. Persze mindenhez külön távirányító, és egyik azonnal bekapcsol, a másik pedig csak néhány másodperc múlva.
Legutóbb, a foci-vb második félidejének elején, amikor civilek rohantak a pályára, felhangosítottam volna a készüléket, hogy jobban halljam, mi történik. Csakhogy valami más gombot is megnyomtam, amitől elment a kép, a hangot pedig a „bolházás” alapzaja váltotta fel. Rémülten kapcsolgattam mindenfelé, próbáltam a gyári beállítások visszaállításával menteni a helyzetet, de semmi sem segített. Valahogy átállítottam a menü nyelvét magyarra, de közben a billentyűzet (?) nyelve román volt, egy másik valamié pedig lengyel.
A tévéhez értő kolléga pedig akkor érkezett meg, amikor a döntő már lejárt. 1998 óta először nem láttam teljes hosszában a foci-világbajnokság fináléját. És visszasírom azokat az időket, amikor egy darab bekapcsoló gombbal, két csatornaváltó és két hangerő-szabályozó gombbal nyugodtan lehetett tévézni.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.