Tévedt a polgármester?

81

Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyez­tető Tanács is felvállalta a Bá­nyai János Szakközépiskolában elindítandó CNC-szakosztály ügyét. A polgármesteri hivatalban iktatták azt a kérést, amelyben felkérik Bunta Levente polgármestert, ne akadályozza a szakosztály elindítását, és vonja vissza előzetes beadványát.

Sajtótájékoztató a városháza előtt. Iktatták kérésüket Fotó: Csedő Attila
Sajtótájékoztató a városháza előtt. Iktatták kérésüket Fotó: Csedő Attila

Fontosnak tartják a szakoktatást, amely jól fizető szakmát, biztos megélhetést biztosít a fiataloknak és arra ösztönzi őket, hogy itthon boldoguljanak, és ne külföldön vállaljanak munkát. A Bányai János Szakközépiskolában ősszel elindítandó CNC- gépkezelő szakosztály ennek a célnak minden szempontból megfelel – hangzott el azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet az UIET kezdeményezett a szakosztály elindítása körül kialakult vitás helyzet miatt.

Rögtönzött sajtótájékoztató
A tájékoztatón jelen volt Fancsali János  UIET-elnök, Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Szakács Paál István, a Bányai János Szakközépiskola igazgatója és Miklós Csaba vállalkozó, a Miklós Steel fémmegmunkálásra szakosodott kft. tulajdonosa.
Mint ismert, az osztály elindítására, a gépek vásárlására Hargita Megye Tanácsa 44 ezer lejt utalt ki a városnak. Ezt az összeget kevesellte, és egy ügyvédi irodán keresztül előzetes beadványban (7835/12. 04.2016) kérte a megyei tanácstól: vonják vissza a pénzkiutalásról szóló 46-os határozatot. A dokumentumot tegnap a sajtótájékoztatón be is mutatták. Bár még nem került a bíróságra az ügy, az előzetes beadvány így is komoly akadályt jelent az iskolának, mert a huzavona miatt akár meg is hiúsulhat a terv.
Incze Csongor úgy fogalmazott, számára nem világos, miért gördít akadályokat az útba Bunta Levente. Mint mondta, nem precedens nélküli az eset, hogy az udvarhelyi iskoláknak támogatásként a megyétől átutalt pénz nem jut célba.
Tavaly a Tamási Áron Gimnáziumnak 100 ezer lejt, a Bányai János Műszaki Szakközépiskolának a bentlakás felújítására 35 ezer lejt szavazott meg Hargita Megye Tanácsa, de ezt az összeget egyik tanintézmény sem kapta meg. Az sem világos, hogy a pénzt mire költötte el a város, és egyáltalán elköltötte-e? – tette fel a kérdést Incze.
Csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is rögtönzött sajtótájékoztatót Görbe Péter főtanfelügyelővel együtt Székelyudvarhelyen, amelyen ugyancsak felszólította Bunta Levente polgármestert, hogy vonja vissza előzetes beadványát.

Nincs pénz, nincs gép, nem lesz osztály
A CNC-gépkezelő szakosztályt már rég be kellett volna indítani, hiszen Székelyudvarhelyen annyi CNC-vezérelte gép van, mint Hargita és Kovászna megyében összesen – érvelt Szakács Paál István igazgató. Elmondta, a hatályos jogszabályok szerint egy új szakosztály elindítása előtt központi ellenőrzést tartanak a helyszínen.
Június-júliusra várják a bukaresti ellenőrző bizottságot, és addig minden feltételt teljesíteni kell. Műhely van, az oktatáshoz szakember is, de a legfontosabb, a minimálisan szükséges két gép hiányzik – sorolta az igazgató.
A két CNC- vezérlésű, oktatásra megfelelő gép összesen körülbelül 30 ezer euróba kerül. Ebből 10 ezer eurónak megfelelő összeget utalt Hargita Megye Tanácsa, ezt az összeget kellene kiegészítse a helyi önkormányzat – az erre vonatkozó kérést iktatták már a hivatalban – mondta az igazgató, aki jelezte: ha a kellemetlen pénzátutalási huzavona miatt nem kapják meg időben a pénzt a gépek megvásárlására, akkor meghiúsul a szakosztály elindítása, holott ez nemcsak az iskolának, de a városnak is hasznot hozna. Miklós Csaba vállalkozó szerint is áldás lenne, ha nem külföldről kéne hazahívni, vagy más cégektől elcsábítani a szakembereket, és a cégeknek is jövedelmezőbb lenne, ha nem ők kellene időt, pénzt fordítsanak a CNC-vezérlésű gépekhez értő szakemberek képzésére. A vállalkozó szerint a fizetés is vonzóvá teszi a szakosztályt, hiszen egy középfokú szaki a Miklós Steel Kft.-nél 600-1000 eurót is megkereshet havonta.

Vonja vissza, de mit is?
Újságírói kérdésre válaszolva Incze Csongor pontosította: Bunta Levente polgármester nem mondott igazat, amikor azt állította pénteki sajtótájékoztatóján, hogy nem az iskolának szánt pénz átutalásáról szóló, 46-os számú határozat visszavonását kérte előzetes beadványában.
– Korábban megtámadta az 5-ös számú határozatunkat is, amiben nem volt leosztva Udvarhelynek semmi összeg. Akkor is egy beadvánnyal élt. Azt ezzel a határozatunkkal módosítottuk. Most azt kéri, hogy ezt is vonjuk vissza, azaz most mindkettő visszavonását kéri – közölte Incze.
A várható fejleményekkel kapcsolatosan úgy nyilatkozott:
– Közigazgatási Bíróságon még egyik határozatot sem támadta meg a polgármester, de valószínű az következik. Mi erre a beadványára fogunk válaszolni, és borítékolhatom, hogy nemleges lesz a válasz. A válaszunk nyomán majd eldönti a polgármester, hogy közigazgatási bírósághoz fordul-e? Ha igen, akkor felfüggesztik a határozat alkalmazását, így az összeget sem lehet átutalni az önkormányzat számlájára – summázta Incze Csongor.
A sajtótájékoztató a városháza iktatóirodájában ért véget, ahol a résztvevők iktattatták a Bunta Levente polgármesterhez címzett, az előzetes beadvány visszavonására vonatkozó kérésüket.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek