Tévedések vígjátéka és egyebek

184

Felötlött egy pár humoros emlék aktív életem idejéből…
Egyik csíki kolléga mesélte, a kocsmában találta azt az embert, akit vetőgép-kísérőnek jelölt aznap. Miért van itthon? Jött egy úr egy szürke Volgával, kérdezte párttag vagyok-e, mondtam nem, na akkor nem lehet vetni, s hazajöttem.
Kiderült a valódi történet, a vezérigazgatónk megállt a vetőgép mellett, belenézett a magládába és kérdezte, van-e piros buletinje? (A vetőmag jó minőségét igazoló laboratóriumi bizonylat. Ha nem alkalmas vetőmagnak, mert rossz a csíraképessége vagy gyommagokat tartalmaz, akkor kap fekete buletint.)
Mondtam nincs, erre a traktoristával együtt hazajöttünk…
Áldott emlékű igazgatónk néha maga vezette a szolgálati kocsit, amikor terepre járt. Az egyik traktorista méltatlankodva mesélte, jött egy szürke autó, odajött a parcellához egy csizmás sofőr, ahol hárman szántottunk, megnézte, hogy rosszul volt beállítva az ekém, túl sekélyen. A másik két úr a kocsiban rendes volt, nem szóltak semmit, de az a csizmás sofőr 5 bani becsületet nem hagyott rajtam, úgy letolt.
A traktoristák, akiket a kollektivizálás első éveiben kabin nélküli traktoron vert az eső, fújt a szél, sütött a nap, és az elsők gyorstalpaló tanfolyamon kaptak képesítést, fiatalemberek voltak. Később kaptak kabint és megtisztelő gépesítő elnevezést. De volt humoruk, a központjukat, a SMT-t (magyarul Gép és traktorállomás) Sok Mocskos Traktoristának fordították, és a GTÁ-t gettónak rövidítették…
Jelen voltam, amikor a „recsepción” a szalmaprés nem volt megjavítva, lezsírozva, előkészítve a következő kampányra. Venci, mi ez, kérdezte az igazgató. Nem lehet, mérnök úr, család van benne, és valóban 3-4 madárfióka várta éhesen szüleit. A késés meg volt bocsátva.
Már a mezőn történt, a mozgó víztartály, a vidánzsor , mely a permetezéshez szippantotta fel a vizet a közeli patakból, nem indulhatott, mert az ún. pohárban egy béka ugrált kétségbeesetten. Csak egy kis türelem, mondta M. Pali, kiszabadítom a szerencsétlent…
A gépek is kaptak beceneveket, Zsiráf volt a silótöltő, Achtung egy német gép, Bocs a kis traktor, s ahol a letett gépek álltak, az megkapta a Dögkert megtisztelő nevet.
Helybeli, régi gazdaemberektől hallottam, a magágy akkor jó, ha kemény az ágy és puha a paplan, azaz laza a vetőmag fölötti talajréteg, befogadja a csírázáshoz szükséges meleget, nedvességet és levegőt.
Az egyik megyei „fejtágítón” mondta igazgatónk, ti nem farmerek vagytok, azok Amerikában vannak, ti csak farmfelelősök lehettek. Odasúgtam padtársaimnak, ha az üzletben kérek egy farmfelelős nadrágot, biztosan kinevetnek, legjobb esetben.
Akkor beugrott Jerry Stemkovski írása és a gondolat tanulsága, ami már nemcsak mezőgazdaság.
„Egy kora tavaszi napon találkoztam egy öreg farmerrel. Esős tavasz volt, és megjegyeztem, nagyon jót tesz a vetésnek ez a korai eső. Nem – válaszolta –, ha most az idő kedvez a vetésnek, a növénykék csak a felszínen eresztenek gyökeret, és az első vihar mindent tönkretesz. Ha viszont eleinte kedvezőtlenek a körülmények, a növényeknek erős és mély gyökeret kell növeszteniük, hogy lenyúljanak vele a vízért és a tápanyagokért a föld mélyébe. Ha vihar vagy szárazság jön, nagyobb eséllyel vészelik át.”
Most én is úgy tekintek a nehéz kezdeti időkre, hogy itt a lehetőség megvetni gyökereimet az eljövendő viharokkal szemben.
Jó 40 éve temesvári származású, körzeti állatorvosunk így mutatott be barátainak egy szilveszteri készülődés idején: „Ez is egy vidékre került városi jogász gyerek.” Ő nem sokáig volt vidéki orvos, megunta, hogy kényelmetlen a hatalom szemében az a szakember, akinek különvéleménye van, és Nyugatra távozott…
Gyökereim v. Somogyváry Gyula szerint „földtúró magyar parasztok voltak”, Karácsony Benő hőse, a tehetséges szobrász pedig állítja, ez az egyetlen becsületes mesterség mostanában.
A főiskolán tanult „szabályok.
A növénytermesztés alapja Soiul, solul, omul, míg az állattenyésztés fontos biztosítéka Casa, masa, rasa, habár vannak próbálkozások, hogy az istálló, ha nem túl meleg, egészségesebb lesz a növendékállomány. Lehet ez az elv változott azóta…
Ezt nem tanultuk, de kérték tőlünk, volt naponta operatív jelentés az elvégzett munkálatokról, hektárban és tonnában.
Volt statisztika és jelentés, és hozzá humor: légből kapott adatok hajszálpontos rögzítését statisztikának nevezzük, és egy írott vagy mondott hazugság neve jelentés.

Szathmáry János, Gyergyószentmiklós

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek