2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Testvérkapcsolatokat keresnek

Testvérkapcsolatokat alakítanának ki a két térség intézményei között, és jó gyakorlatokat cserélnének a Hargita megyeiek és Németország északi térségének képviselői, hangzott el tegnap Csíkszeredában, a megyeházán tartott beszélgetésen.

Evangélikus egyházi vezetők a megyeházán. Tapasztalatcsere
Evangélikus egyházi vezetők a megyeházán. Tapasztalatcsere

[dropcap]É[/dropcap]szak-német evangélikus egyházi küldöttség kereste fel tegnap Hargita megyét. A ft. Gerhard Ulrich, az Észak-Német Evangélikus-Lutheránus Egyház elnökpüspöke által vezetett delegációt fogadta hivatalában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A találkozón jelen volt Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője, a német küldöttséget ft. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke kísérte.
Borboly Csaba megköszönte a látogatást, és Adorjáni Dezső Zoltán püspöknek a találkozó megszervezését.
A megyeelnök bemutatta Hargita megyét a vendégeknek, és ismertette, hogy a földrajzi adottságainak köszönhetően igyekeznek nagy figyelmet fordítani a mezőgazdaságra, az állattartásra, a turizmusra. A történelmi egyházak fontos szerepét hangsúlyozta, mondván hogy az élet szinte minden területén igyekszik a megyei tanács együttműködni az egyházakkal.
Gerhard Ulrich bemutatta Németország északi térségét, amelynek ugyanúgy része Hamburg, mint a vidéki települések. Elhangzott, az evangélikus egyház együttműködik a mezőgazdasági szövetkezettel, diakóniai szervezetekkel és az önkormányzatokkal. Hatáskörükbe tartozik a betegek, idősek és fogyatékosok gondozása, amiért a partnerek közösen vállalják a felelősséget. A német mintákat nem lehet teljes mértékben átvenni, de tapasztalataikat szívesen megosztják a Hargita megyeiekkel, hangsúlyozta Gerhard Ulrich püspök.
Borboly Csaba kiemelte azokat a kapcsolódási pontokat, amelyekben tudnának együttműködni, ilyen az oktatás-nevelés kérdése, kiélezve a tanítás utáni programokra, vagy a mezőgazdaság. Az európai uniós finanszírozások pályázásánál partnerségben erősíthetnék egymást, illetve a turizmus területén számos befektetési lehetőség van Hargita megyében, amelyre szívesen fogadják az érdeklődőket, mondta a megyeelnök.
Elekes Zoltán a szociális szolgáltatásokat mutatta be, mint hangsúlyozta, jól együttműködnek a németországi és az osztrák partnerekkel. Beszámolt az otthoni gondozás programról, amely egyedülálló az országban, az öregotthonokról, amelyek egy része az egyház adminisztrálásába tartozik. A Hargita megyei szociális hálózat az egyik legjobban fejlődő az országban, sikeres a falugondnoki programja is, mondta az igazgató. Hozzátette: nyitottak az együttműködésre, a jó gyakorlatok megismerésére.
A németországi küldöttség tagjai hangsúlyozták, szeretnék a partnerség létrejöttét a két térség szervezetei között, ezért közvetítik a Hargita megyei igényt térségük hasonló intézményei felé, segítik a kapcsolatfelvételt.

HN-információ

Előző cikkSakksuli
Következő cikkIngyen végzik a beavatkozást

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb