Tervezet van, döntés nincs

Növénytermesztési és állattenyésztési támogatások

209

Elfogadott kormányhatározat híján egyelőre csak ígéret marad a hazai átmeneti kiegészítő támogatások kifizetése. A növénytermesztőknek – 2018-as támogatási kérelmeik alapján – összesen 494 millió lejt, míg a juh- és szarvasmarhatartóknak 758 millió lejnyi kiegészítő támogatást szán saját költségvetéséből a mezőgazdasági minisztérium. Petre Daea tárcavezető szerint legkésőbb március végéig minden jogosult gazdának számláján lesz a pénz.

Kisebb egyedenkénti támogatásra számíthatnak a juhtartók. Évről évre szűkülő keretösszegek

Nem tűzte napirendre tegnapi ülésén a hazai nö­vénytermesztési és ál­lattenyésztési támogatások keretösszegéről szóló határozatot a kormány, elfogadott jogszabály nélkül pedig nem lehet szó a támogatás hektáronkénti/egyedenkénti kalkulációjáról és folyósításáról sem.

Van még idő márciusig
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által év elején közzétett jogszabálytervezet a gazdák szempontjából több fontos, a hazai költségvetésből finanszírozott növénytermesztési és állattenyésztési támogatásról is rendelkezik: a hazai átmeneti kiegészítő támogatás (ANT) 1-es jogcíme tartalmazza például azt a támogatási többletet, amiben a területalapú támogatást igénylő gazdák szántóföldjeik nyomán részesülnek, míg 2-től 6-ig terjedő jogcímek az ipari növénytermesztőknek folyósítandó kiegészítő támogatásokról szólnak. A szaktárca honlapján megtekinthető tervezet értelmében a mezőgazdasági minisztérium a növénytermesztők kiegészítő támogatására 105,944 millió eurót, azaz több mint 494 millió lejt szán, amiből 102 millió eurót a szántóföldet művelő gazdák között osztanak szét. Az ipari rost és kender termesztését összesen 6600 euróval, a dohánytermesztők tevékenységét 1,656 millió euróval, a komló termesztését kicsivel több mint 100 ezer euróval, míg a cukorrépa-termelők tevékenységét 1,818 millió euró többlettámogatással kívánják segíteni.
Petre Daea mezőgazdasági miniszter állítja, az ANT támogatási jogcímekből származó összegek legkésőbb 2019 márciusának végéig a jogosult gazdák bankszámlájára kerül.

Csökkenő keretösszegek
Tavalyhoz képest várhatóan kisebb kiegészítő támogatásra számíthatnak az állattartó gazdák is. A termeléshez kötött állattenyésztési támogatási jogcímekből (ANT 7-9) a juh- és kecsketartók, valamint a szarvasmarhatartók részesülnek. A célra szánt 162,522 millió eurós, azaz közel 758 millió lejes keretösszegből a juh- és kecsketartók között 46,877 millió eurónyi támogatást (tavaly a keretösszeg 50,783 millió euró volt), a tejtermelők között – a feldolgozóknak leszállított vagy közvetlenül értékesített tej mennyisége alapján – 22,228 millió eurónyi támogatást (tavaly a visszaosztott keretösszeg 24,081 millió euró volt), míg a húsmarha-tulajdonosok között 93,416 millió eurónyi támogatást (tavaly ugyanez még több mint 101 millió euró volt) készül a szaktárca kiosztani. Tavaly – a 2017-es támogatásigénylési esztendőre – a zárójelben feltüntetett ANT-s támogatási keretösszegekből a juh- és kecsketartóknak egyedenként 5,24 euró, a tejtermelőknek tonnánként 22,18 euró, míg a húsmarhatartóknak állatonként 88,68 euró támogatást folyósított a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Az APIA berkeiből származó nem hivatalos számítások szerint a juhos gazdák 2018-as támogatási kérelmeik alapján idén egyedenként 5 euróra, a szarvasmarhatartók pedig egyedenként közel 500 lejes kiegészítő támogatásra számíthatnak a hazai költségvetés terhére.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek