Tervekben és megvalósításokban is elöl jár Gyergyóremete: Kitartó munkával, elérhető célokért

68

Eredményes év van a gyer­gyó­re­me­tei önkormányzat mögött, de újabb tervek és elképzelések sorozata teszi mozgalmassá az idei évet is a Ma­ros-parti községben. Infrastruktúra, szociális szolgáltatások és oktatás: ezek a legfontosabb célkitűzések – tudtuk meg Laczkó-Albert Elemér polgármestertől.

Laczkó-Albert Elemér                                                                                             Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A 2019-es év legfontosabb megvalósítása a CESAR kormányprogram lezárása: a beltelkek tulajdonjog-rendezésére vonatkozó program befejeződött, kilencven nap múlva lehet kérni a végleges telekkönyvezést – mondta el érdeklődésünkre a nagyközség polgármestere és hozzátette: a munka megkönnyítéséhez szoftvert és egy professzionális szkennert is vásároltak tavaly.
2018-ban, saját költségvetésből kezdődött el a gyergyóremetei piac építése, amely tavaly is folytatódott, a rendelkezésre álló költségvetési összegből gazdálkodtak. Az elképzelések szerint a beruházás révén a helyi termelőknek biztosítanának teret portékáik értékesítésére. Idén szeretnék kiírni a közbeszerzést felszerelésre, és a működés elindítására – tudtuk meg az elöljárótól.
A tavaly elkezdett munkák idén folytatódnak: az Országos Településfejlesztési Program(PNDL) keretében két projekt megvalósítása van folyamatban: a 2,24 millió lejes összértékű pályázat révén útépítés kezdődött el és folytatódik tavasszal. Az erdei utak építését uniós forrásokból fedezik, a beruházásnak egyharmada készült el 2019-ben, tavasszal folytatódik a munka. A LEADER program részeként járda épül a Biatorbágyi út mentén a központig. Ugyancsak a vidékfejlesztési programnak köszönhetően valósulhat meg a remetei sportcsarnok napkollektorral való ellátása is.
Az elmúlt év fontos előrelépése a gyermekétkeztetés megvalósítása, elsősorban szociális vonalon: a gyermekek szüleik jövedelmétől függően kapnak hozzájárulást a napi meleg ebédhez. Közel nyolcvan gyermek étkezik a közösségi ház éttermében, ezt a kezdeményezést szeretnénk összekapcsolni egy délutáni oktatással, hiszen igény lenne rá – ismertette terveit Laczkó-Albert Elemér.
Az oktatási intézmények korszerűsítése is fontos helyet foglal el az önkormányzat elképzeléseiben: 2019 októberében írtak alá finanszírozási szerződést a Regionális Operatív Program (ROP) keretében iskolafejlesztésre. A pályázat elsősorban informatikai berendezések és didaktikai eszközök megvásárlására biztosít 5,8 millió lejes támogatást.
Az idei esztendő legfontosabb terveként a gázhálózat kiépítését nevezte meg a községvezető.
A törvény adta változások révén az önkormányzatok lehetőséget kaptak ilyenfajta közberuházást indítani közszolgáltatásként, és mi szeretnénk ott lenni az elsők között, akiknél a jövőben ez majd finanszírozást jelent – mondta el a polgármester. Az elkészült tervek engedélyeztetési fázisban vannak, az elöljáró reméli, hogy anyagi lehetőséget kapnak a gerinchálózat kiépítésére, hiszen ez jelentős infrastrukturális előrelépést biztosítana Gyer­gyó­re­me­té­nek.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek