Tervek és kilátások

Lassan, de halad az úthálózat korszerűsítése Tusnád községben

29

Folyamatban van Tusnád község úthálózatának korszerűsítése, a beruházás második részét tavasszal elkezdték, s ha a tervek szerint haladnak, év végére a község útjainak több mint 70 százalékát aszfaltburkolat fedi majd.

Az aszfaltozást a sáncok és járdák kialakítása előzi meg           Fotó: Barabás Emőke

Tusnád község polgármestere, György József lapunknak megerősítette: a települések utcáinak nagy részén eddig soha nem volt aszfalt, az utóbbi két beruházás azonban lehetővé teszi, hogy a lakosok ne porban és sárban járjanak, hanem kényelmesen közlekedhessenek.
A tavaly már elkészült Tusnád község három településre kiterjedő útjavítási projektjének első szakasza, a Helyi Fejlesztések Országos Program (PNDL) finanszírozásában. Nagytusnád, Újtusnád és Verebes falvaiban 6 kilométer mellékutat aszfaltoztak le a hozzá tartozó sáncok, járdák kialakításával együtt. A helyi önkormányzat 3 százalékos önrésszel támogatta a terveket, előtanulmányokat.
György József polgármester rámutatott: a beruházás a települések főutcáinak különböző szakaszait és a fontosabb mellékutcákat fedezte, ennek folytatása idén valósul meg, európai uniós forrásokból. Tavasszal már elkezdték a munkálatokat, a tervek szerint további 4,5 kilométeres szakaszon aszfaltoznak Tusnádon, Új­tusnádon és Verebesen.
– Az esővíz-elvezető sáncok és járdák kialakítása már 80 százalékban elkészült ezeken a szakaszokon, de a munkafolyamat lassabban haladt az utóbbi hónapokban a járvány okán, így nem júliusra, hanem év végére fejeznénk be az aszfaltozást – fejtette ki az elöljáró.
Hozzátette: a kivitelezési szerződés meghosszabbítási kérelmét már elküldték Gyulafehérvárra, most várják a választ. A munkálatok befejeztével a község úthálózatának 70 százalékát aszfaltburkolat fedi majd, a projekt nem fedezi viszont a kisebb mellékutcák korszerűsítését, de a polgármester reményei szerint a jövőben ezeket is korszerűsítik.
– Több mindent szerettünk volna megvalósítani idén, de egyelőre még semmire nincs konkrét kilátás, mivel nincs más megnyert pályázat, előrelátható támogatás – fűzte hozzá az elöljáró.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.