Területjuttatás, projektfinanszírozás

Kormányzati döntések

54

Az utóbbi hetekben felerősödött és a hovatovább terebélyesedő csetepaté közepette a kormánynak már nemigen jut ideje nagyobb lélegzetű cselekedetekre, illetve fontosabb jogszabályok meghozatalára, márpedig ezt megkövetelné a konszolidált általános költségvetés végrehajtásának a helyzete, valamint egyes kedvezőtlen irányba mutató makrogazdasági-pénzügyi tendenciák. Az e havi kormányüléseken elfogadott jogszabályokat szemrevételezve azonban rábukkantunk néhány olyan kormányhatározatra, amelyek akár közérdeklődésre is számot tarthatnak.

Közismert, hogy számos infrastrukturális beruházás (autópályák, kerülőutak, illetve körgyűrűk kialakítása stb.) kivitelezését sokszor hátráltatja a tulajdonjog, nevezetesen az, hogy nem az építtető tulajdonában van egy adott terület vagy egy adott ingatlan. Ha állami vagy a területi közigazgatási egységek köztulajdonában vannak az „útban álló” ingatlanok, akkor némileg egyszerű az eljárás, de mindenképp időigényesnek bizonyulhat. Ám ha magántulajdonban van, akkor rendszerint hosszadalmas eljárásra lehet számítani, főleg olyan körülmények között, amikor telekkönyvi szempontból sincs rendjén a tulajdonlás vagy akkor, ha a kivitelezési tervek menet közben módosulnak. Ilyenképpen történhet az meg, mint ahogy meg is történt, hogy egy bizonyos autópálya-szakasz esetében az idők során öt kormányhatározat jelent meg, amelyek révén kisajátításokról döntöttek. A szeptember 12-i kormányülésen az előbbi egyszerűbb „tulajdonváltásról” hozott döntést a kormány…

Csíkszereda köztulajdonába került
A fentebb említett kormányülésen került elfogadásra ama 2019/668-as kormányhatározat, amely a Hivatalos Közlöny szeptember 18-i számában jelent meg és a mai naptól válik hatályossá, amely értelmében az állam köztulajdonában és a honvédelmi minisztérium ügykezelésében lévő csíkszeredai, a Hunyadi János utcában található ingatlan egy része átkerül Csíkszereda város köztulajdonába. A kormányhatározat 2-es számú melléklete értelmében tulajdonképpen egy 466 négyzetméteres területről van szó. A kormányhatározatban az is szerepel, hogy az átutalt területet a következő helyi közérdekű beruházási létesítmény megvalósítása érdekében adják át: Kalász lakónegyedi bekötőutak és parkolóhelyek kiképzése, 3 éven belül, megfelelően a Csíkszereda Helyi Tanácsa 2018/276-os és 2018/113-as határozataival módosított 2017/140-es határozatának. A kormányhatározatban tételesen utalnak arra is, hogy amennyiben nem tartják tiszteletben az ingatlanrész rendeltetését és a 3 éves határidőt, akkor a honvédelmi minisztérium kezdeményezni fogja az annak visszavételére vonatkozó eljárást. Az ingatlan átadására a kormányhatározat hatályba lépésétől számított 60 napon belül kerül sor, azaz november 19-ig.

Nem vagyunk a listákon
E hét során a kormány kétszer is ülésezett: kedden, szeptember 17-én és tegnap. A keddi kormányülésen többek között elfogadásra került az a 2019/698-as kormányhatározat, amely a Hivatalos Közlöny másnapi számában meg is jelent, s amely értelmében a kormány rendelkezésére álló közbelépési alapból összesen mintegy 164 millió lejt utaltak ki egyes területi-közigazgatási egységeknek azon helyreállítási munkálatok elvégzése végett, amelyeket megköveteltek azok a károk, amelyeket az idei esztendőben bekövetkezett természeti csapások okoztak. A névjegyzéken 27 megye szerepel és több mint 100 helység, de azok között, mármint a 27 között nincs ott megyénk, s következésképpen annak egyetlen helysége sem. Ez azért furcsállandó, mert tudtunkkal Hargita megyében is károk érték a helyi infrastruktúrát nem egy, nem két településen. Lehet, hogy mások másként tudják…
Ugyancsak a keddi kormányülésen jelentette be már-már diadalittasan Dăncilă kormányfő, hogy jóváhagyták a Fejlesztési és Beruházási Alap (FDI) révén finanszírozott első 116 beruházási projektet. Infrastrukturális munkálatokról, azaz helyi utak építéséről, utcák, iskolák és napközi otthonok, valamint kórházak korszerűsítéséről és rehabilitálásáról, földgázelosztó hálózatok építéséről, továbbá kanalizálási munkálatokról van szó. Hozzáfűzte azt is, hogy a jóváhagyott projektek mindegyike rendelkezett a törvény által megkövetelt teljes dokumentációval. Nyomatékolta, hogy a beruházások felfuttatására az ország összes régióijában sor fog kerülni, s a 116 projekt együttes értéke körülbelül 2 milliárd lejre rúg. Megemlítette azt is, hogy a finanszírozási szerződések megkötésére a lehető legrövidebb időn belül sor kerül oly módon, hogy azok gyakorlatba ültetése október hónapban meg is kezdődhessen. A 116 beruházási projekt között egyetlen Hargita megyei sem találtatott. Hogy miért nem, azt nem tudjuk, mint ahogy azt sem, hogy egyáltalán került-e sor beruházási projekt benyújtásra.
Amúgy a szóban forgó alapot a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelettel hozták létre, s annak ügykezelése az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság (CNSP) hatáskörébe tartozik. A kormányrendelet alkalmazásának módszertani normáit 2019. február 14-ig kellett volna jóváhagyni a pénzügyminiszter és a CNSP elnökének közös rendeletével, de az az utólag bekövetkezett viták és viszályok okán csak április 16-án jelent meg (a 2019/2023/172-es közös rendeletről van szó).
Kedden Dăncilă kormányfő bejelentette azt is, hogy folyamatban van további projektek kielemzése, azok jóváhagyására rövidesen sor kerülhet az erre az esztendőre beütemezett 10 milliárd lejes szerződési értékhatár keretei közepette.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek