Területalapú támogatás – 4500 gazda már igényelte

142

4500 kisgazdálkodó nagyságrendileg az összterületek 12 százalékára nyújtotta be eddig 2018-as területalapú támogatási kérelmét a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez. Áprilisban az állattartók és a nagybirtokosok előtt is megnyílnak a támogatásigényélési kapuk.

Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója. Áprilistól várják az állatartókat

Hargita megyéből a március eleje óta eltelt bő három hét alatt 4500 gazda nyújtotta be az idei esztendőre szóló egységes területalapú támogatási kérelmét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség területi irodáihoz – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója. Hozzátette, az eddig beérkezett kérelmeik alapján nagyságrendileg a tavalyi összterület 12 százalékára igényeltek támogatást a gazdák.
– Ahhoz képest, hogy tavaly, a támogatásigénylési kampány első három hetében hogy álltunk, idén jól mennek a dolgok. Mára már napi 600 kérést fogadunk. Viszont arra is számítanunk kell, hogy a közelgő húsvéti ünnepek ideje alatt nem lesz zökkenőmentes az intézmény működése. Tudni kell, hogy tavalyhoz hasonlóan hosszabbítás idén sem lesz, azaz senkinek sem szabad arra számítania, hogy május 15. után nyújtja be kérelmét. A mezőgazdasági minisztériumban nem is téma a május 15-én lejáró határidő hosszabbítása – nyomatékosította az intézményvezető.
Az APIA területi irodáihoz jelenleg kizárólag a területalapú támogatást igénylő gazdákat várják, és közülük is csak azokat, akik 10 hektárnál kisebb szántóterülettel rendelkeznek. A kiterjedt legelőkkel és kaszálókkal bíró közbirtokosságokat, valamint a 10 hektárnál nagyobb szántóterülettel rendelkezőket későbbi időpontra várják az ügynökség munkatársai. Ugyancsak várni kényszerülnek támogatási kérelmeik benyújtásával az állattartók is: az állattenyésztési támogatást kérelmező gazdák előtt várhatóan áprilistól nyílnak meg az APIA kapui, de hogy pontosan mikortól, azt Haschi András tegnap még nem tudta megmondani.

Domján Levente

A cikk a Hargita Népe március 22-i számában jelent meg.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek